.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, February 19, 2016

..mengandung..

Assalamu'alaikum.. 

ini kisah di pagi jumaat. sampai opis ngam-ngam pukul 8.30 sebab pagi tadi tertinggal bas awal. lewat 2 minit sampai ke hentian bas dari jadual bas bergerak. ummi berlari-lari anak di platform pasar seni mengenangkan bulan depan taknak terima surat cinta dari pihak admin. letih nak mengarang ayat alasan, kenapa punch card 8.33 ke atas. itupun nasib baik ada belas ehsan 3 minit yang sangat berharga

sampai ke workstation, hempas duduk atas kerusi dengan mengah. perut 30 minggu 4 hari minta nafas. tutup mata dalam 10 saat, dengar orang sebelah bersuara.

"eh sejuknya"
"tak selesanya"
"cam mana nak bagi panas ni? nak bancuh air panas, takde la pulak air panasnya"
"bla..bla..bla"
"bla..bla..bla"
"bla..bla..bla"

tetiba rasa annoying pulak dalam hati ni. 
"dik, pergi la masak air panas. apa masalahnya?" cakap dalam hati je la. karang nanti mulut dibuka, ada yang tersentuh hati pulak.

orang lain pun pregnant dik. tapi takde la kecoh macam awak ni dik. perut tu baru 7 minggu berisi, kecoh dah macam 70 minggu. apa awak nak satu opis tau awak pregnant? tolong la jaga sikit hati-hati yang sedang sarat bersabar menunggu peluang dikurniakan zuriat. ramai dekat opis ni dik. ramai sangat. adik takpelah, kahwin sebulan terus bunting pelamin. anak sulung baru umur 6 bulan, dah pregnant anak kedua. 2 bulan tanggalkan IUD, terus dapat rezeki ketiga. orang lain? macam-macam usaha diaorang buat, tapi belum sampai masanya.

mulut tu dik. tolong la jaga. ada ke orang kahwin yang taknak anak? yang selalu plan nak anak sekian-sekian masa tu, kebanyakkannya pelakon dengan model je. kat opis kita ni, sorang habuk pun takde bakat jadi model. tolong la fikir rasional sikit. tak perlu nak ulang-ulang suara, "akak bila nak pregnant ni?"

akak ni pregnant, 4 bulan baru awak tahu kan? senyap-senyap sudah la. bersyukur tu dalam banyak cara. tak perlu nak dicanang-canangkan sangat. ini awak nak perhatian sana sini. ye, faham orang pregnant ni selalu diberi kelebihan. tapi tak perlu la nak berlebihan. bercerita pun, dengan orang-orang terdekat pun cukup.

pagi jumaat ni dik. setiap hari akak dengar mulut awak bersuara itu ini. tapi entah kenapa hari ni akak rasa macam tak puas hati. jadi, akak terpaksa lepaskan dengan cara menulis. terima kasih la sebab bagi idea akak untuk tulis satu entri pagi ni setelah blog ni sunyi sepi.

moga Allah ampunkan dosa-dosa kita dik. akak minta maaf sebab tak puas hati. mungkin memang cara awak macam ni, tapi sesungguhnya ramai yang terguris hatinya tanpa awak sedar.

wallahu a'lam.
 

No comments:

Post a Comment

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..