.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Tuesday, October 9, 2012

..haziq iman dah ada bestfriend!..

Assalamu'alaikum..

alhamdulillah,  haziq iman bakal menginjak 2 tahun bulan depan. mulut dah bising. dah boleh buat ayat yang simple-simple. dah boleh memahami ekspresi perasaan orang [macam kita marah ke, merajuk, sakit, letih, mengantuk, dll)

cerita terbaru, haziq iman dah ada bestfriend kat taska ameen. asyik je duk sebut nama bestfriend dia tu kat rumah. kejap-kejap sebut. tengah nyanyi lagu ABC pun boleh sebut nama bestfriend.

2-3 minggu lepas
sambil-sambil main dengan haziq iman, sesekali terdengar dia menyebut something like "anno" atau "annu". kadang-kadang kami ingatkan dia sebut "no..no..no". 
bila tanya balik kat dia, "haa, annu? apa tu haziq?", mesti lepas tu dia sengih-sengih.

minggu lepas
masa sampai kat taska, sebaik baby sitter dia pimpin tangan masuk ke dalam, terdengar haziq sebut lagi "annu" tu. tapi baby sitter dia macam faham apa yang disebut sebab terdengar baby sitter dia jawab,
"annu kat dalam. jom masuk."
so kami faham, "Ooo..annur kot. nama orang."
tapi tak pasti lagi siapa empunya badan yang nama annur tu. kawan dia ke, atau mungkin jugak nama salah sorang dari baby sitter kat situ.

esoknya, perasaan nak tahu tu membuatkan saya tanya dekat baby sitter taska ameen tu. 
"dik, annur tu sape? kawan haziq ke?"
"a'ah. bestfriend haziq. nama raihannur. panggil annur. lebih kurang sebaya"
"OOoooo..," punya panjang kami punya Ooooo tu, hehe.

kami pernah jugak 'intai' yang mana satu annur tu, tapi selalu takde kesempatan. kadang-kadang masa haziq iman sampai, annur belum sampai. kalau annur dah sampai pun, dia dah masuk dalam taska.


pagi tadi
belum sampai ke depan pagar taska ameen, saya dah nampak 3 orang budak comel lote duduk kat pagar kecik di pintu taska. ada dua budak lelaki dalam umur setahun lebih dan seorang budak perempuan baya haziq iman.

yang si haziq iman ni pulak, tak sabar-sabar nak turun dari motor padahal motor tengah gerak lagi. tak pernah pulak macam tu. ni belum sempat salam ayah ummi, dah sibuk nak masuk dalam pagar. kemudian mulut dia kecoh,
"annur! annur!"
saya dengan hubby ni pun terpandang kat pagar kecik pintu taska, budak perempuan tu dah terlompat-lompat nampak haziq iman.

bila baby sitter datang ambik haziq, dia pun cakap
"tu la annur. yang bertocang tu"
 
masyaAllah. budak yang melompat-lompat girang bila nampak haziq iman tu la annur. tergelak besar kitaorang bila tengok gelagat dua budak kecik ni.

bila haziq iman masuk ke dalam taska, nampak annur suapkan roti kat tangan dia ke mulut haziq iman. tapi dah dasar anak lelaki, dia terus ambik je roti tu dari tangan annur. tapi nampak annur tak marah, bertambah sengih ada la :) 

alahai, sweetnya bila tengok gelagat budak-budak ni. macam dah takde budak lelaki lain nak dijadikan bestfriend. annur jugak yang jadi pilihan haziq iman.

sepanjang jalan ke opis, tersenyum saya teringatkan budak-budak ni. hai, macam-macam ragam!


No comments:

Post a Comment

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..