.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, June 29, 2012

..ayat ruqyah..

Assalamu'alaikum..

sejak dua tiga minggu kebelakangan ni, tidur haziq iman selalu terganggu. sekaligus mengganggu tidur saya & hubby. tapi tak kisah la, cuma kesiankan dia sebab pagi-pagi dia nampak macam tak cukup tidur. haziq iman selalu je terjaga tengah-tengah malam, pastu menangis sekuat-kuat hati. bagi nenen dia refuse, buatkan susu pun dia tak mau.

dipujuk-pujuk tak jalan. makin kuat menangis, ada la. pastu mula la dia bergolek kiri kanan. kadang-kadang dia lonjak-lonjakkan badan dia sampai terhantuk kat dinding. takpun terhantuk kat lantai kalau dia dah jatuh dari tilam.

nak kata kembung perut, takde pun. hubby pulak ingat sebab dia kepanasan. so, kami bukak baju dia, lap badan dengan tuala basah. kemudian pakaikan singlet je. tapi sama jugak. nangis non stop. ada la dalam 10-15 minit nangis, baru dia minum susu kalau dihulur. then sambung tidur. nanti-nanti, bila terjaga, dia buat lagi hal yang sama. sampai satu malam, 3-4 kali dia buat perangai macam tu.

kalau dia terjaga dalam linkungan pukul 5.30-6.30 pagi (waktu normal dia bangun tidur), dia akan nangis dulu. pastu dalam 10-15 minit kemudian, dia akan normal macam biasa. sengih-sengih sambil ajak kita berborak. kalau dulu, celik mata terus sengih. sekarang? memang rasa hangin je. tapi..sabar, sabar.

lama kelamaan kami jadi sedikit letih. nak dimarah. dia budak kecik. penghuni syurga. taktahu apa-apa yang berlaku. sebelum tidur tu jangan cakap la..ayat kursi, 4 Qul, al-Fatihah tu saya akan ulang baca sekurang-kurangnya 3 kali. tu tak campur lagi ikhtiar baca surah Yaasin.

pernah saya lap badan dia dengan air yang ma dapat masa khatam al-Quran beramai-ramai. lena la jugak. tapi tak tahan lama. air zamzam pun sama.

kadang-kadang pernah juga saya terperasan, masa dia menangis tu, tangan dia ada menunjuk ke arah-arah tertentu sambil mulut dia macam nak bagitahu sesuatu. tapi dah kalau cakap bahasa jerman, celah mana nak fahamnya? hehe. automatik dalam kepala ni terfikirkan alam ghaib yang kita takkan nampak dengan mata kasar.

jadi isnin lepas, saya cuba berikhtiar dengan ayat ruqyah. mintak hubby pasangkan dari waktu maghrib. malam pertama, pasang sampai pukul 9 mlm je. elok je dia tidur. tapi malam tu, pukul 2 pagi dia still nangis kuat giler.
selasa semalam, hubby pasang sampai pukul 12 tengah malam. alhamdulillah, tenang je dia tidur. kalau terjaga nak susu pun, takdelah melalak macam sebelumnya. setakat ek ek ek, sumbat susu, terus sambung tidur. tapi bangun pagi pukul 5.30, dia menangis teruk. bila hubby cuba dukung, dia meliuk lentuk badan sampai nak terjatuh. hubby basuh muka dia, still takde perubahan. tapi tak lama lepas tu, elok dia bukak mata, terus agah kitaorang sambil senyum macam biasa.
rabu malam, saya cuba ikhtiarkan baca sendiri ayat ruqyah ni kemudian pasang di laptop sepanjang malam sampai ke waktu subuh. nak tengok macam mana perbezaannya.alhamdulillah, besar sangat bezanya. macam kami dah dapat balik haziq iman kami sebelum ni :D

tiada lagi tangisan kuat macam sebelum ni. syukur sangat-sangat. dia nak susu pun, dia merengek sekejap je. dah dapat susu, minum sampai habis then terus sambung tidur. pagi pun, tiada lagi tangisan mengiringi eceh, ayat takleh blah. waktu subuh, masa dia mula-mula terjaga, cepat-cepat saya bagi salam. kemudian, dia senyum..Allah, manisnya kurniaan ini.


jadi begitulah keajaiban mukjizat Nabi Muhammad SAW yang Allah kurniakan. bagi penerangan panjang lebar mengenai ayat ruqyah ni, boleh singgah SINI.

hakikatnya, ayat ni boleh je diamalkan walaupun tiada 'masalah' apa-apa pada kita. cuma saya yang tak pernah sedar diri.



nama surah
juzuk
ayat
1
Al-Fatihah
1
seluruhnya
2
Al-Baqarah
1
1 - 5
3
Al-Baqarah
1
102
4
Al-Baqarah
2
163 dan 164
5
Al-Baqarah (Ayatul Kursi)
3
255
6
Al-Baqarah
3
285 dan 286
7
 Ali-Imran
3
18 dan 19
8
Al-’Araf
8
54 - 56
9
Al-’Araf
9
117 - 122
10
Yunus
11
81 dan 82
11
Toha
16
69
12
Al-Mukminun
18
115 - 118
13
As-Soffaat
23
1 - 10
14
Al-Ahqaaf
26
29 - 32
15
Ar-Rahman
27
33 - 36
16
Al-Hasyr
28
21 - 24
17
Al-Jin
29
1 -9
18
Al-Ikhlas
30
seluruhnya
19
Al-Falaq
30
seluruhnya
20
 An-Naas
30
seluruhnya

bagi sesiapa yang berminat untuk muat turun ayat ruqyah ini, boleh dapatkan
di SINI
atau di SINI

manakala untuk dapatkan ayat ruqyah dalam bentuk fail pdf, boleh dapatkan di SINI.


saya cuma kongsikan secebis pengalaman saya hadapi situasi sebegini. semoga dapat jadi panduan kepada kawan-kawan di luar.

Tuesday, June 26, 2012

..temuduga PPPT DH41 - pengalaman dan sedikit tips..

Assalamu'alaikum.. 

saya curi-curi masa untuk bercerita sikit pasal temuduga SPP yang saya dah pergi isnin lepas (18.06.2012). peluang untuk lulus rasanya 50-50. tapi kadang-kadang macam jadi 80-20. hehe, 80% tak lulus. apapun, yang ini saya berserah pada-Nya. ada rezeki, ada la. kalau tak ada pun, pasti ada sesuatu yang lebih baik sedang menanti saya di masa hadapan. pasrah

kali ni saya menulis dengan tidak sepenuhnya excited. sebaliknya saya menulis kalau-kalau dapat menjadi panduan kepada calon-calon temuduga yang sedang membuat carian mengenai pengalaman temuduga bagi jawatan pegawai pendidikan pengajian tinggi (PPPT DH41)

mengikut surat panggilan temuduga, saya mesti daftar pukul 7.30 di SPP Putrajaya. tapi digalakkan untuk sampai 30 minit sebelum tu. memandangkan dari rumah saya ke putrajaya mengambil masa lebih kurang 45-50 minit, jadi hubby decide untuk turun dari rumah sebelum subuh, pkul 5.30 pagi. punya la excited! tapi sebenarnya takut jem dekat subang dan lagi satu takut sesat barat nak cari bangunan SPP tu. 


kami berhenti solat di plaza tol putrajaya. masa tu pukul 6.15 pagi. sempat tidur kejap kat situ. hubby pun bantai tidur sekali. dalam pukul 6.50 baru teruskan perjalanan. memang mengantuk sangat-sangat sebab malam tu tidur 2 jam je. kononnya study la, tapi satu  benda pun tak melekat dalam kepala ni kot :P


sah, memang kami sesat. tersilap bangunan. kami pergi ke jabatan perdana menteri, kompleks B. padahal temuduga kat kompleks perdana menteri (eh, ye ke? lupa lak nama dia). pusing punya pusing, saya betul-betul sampai kat tempat temuduga pukul 7.25 pagi.


pengajaran pertama : jangan sampai lambat ke tempat temuduga!
kalau lambat, nanti kita dah jadi gelisah semacam. menyebabkan kita jadi bertambah kalut dan gemuruh. sampai awal sejam pun takpe. biar kita lama menunggu dari kita tergesa-gesa mengejar masa.


masa ambil pas pelawat di pondok pengawal, saya dah rasa lega sebab dalam senarai calon temuduga yang ada, terdapat nama coursemate saya. alhamdulillah, happy sebab dapat jumpa kawan-kawan tu dan happy sebab secara tak langsung dapat hilangkan nervous.
*untuk makluman, disediakan satu meja khas bagi pengambilan pas pelawat untuk calon-calon temuduga. disertakan sekali senarai nama, lepas tandatangan baru diberikan pas.


kemudian masuk ke dalam pusat temuduga, ada 4 bilik temuduga di dalam tu kalau tak silap saya. ada bilik 11, 12, 15 dan 16. bilik 11 untuk calon dari course kejuruteraan perisian. selebihnya saya tak pasti. tapi calon bagi bilik 15, ramaiiii sangat tak datang.


bila dipanggil, barulah mendaftar di kaunter. saya serahkan borang temuduga yang telah diisi dan ditampal sekeping gambar pasport terkini. terkini la sangat :P tu pun letak gambar masa nak nikah dulu. ehem, baru 2 tahun. haha. masa ni la pegawai bertugas akan semak susunan sijil di dalam folder kita. tapi kalau nak lebih jimatkan masa, susun la siap-siap mengikut turutan yang betul dari rumah. turutan susunan, ikut seperti yang tertulis di dalam surat panggilan temuduga. tapi selalunya, susunan sijil bila pergi temuduga kerajaan adalah seperti berikut :

1) surat beranak & kad pengenalan

2) sijil SPM
3) skrol sarjana - kalau ada
4)  transkrip sarjana - kalau ada
5) skrol ijazah
6) transkrip ijazah
7) skrol diploma - kalau ada
8) transkrip ijazah - kalau ada
kemudian baru la letakkan sijil-sijil aktiviti dan penyertaan yang ada.
9) sijil-sijil dekan
10) sijil-sjil aktiviti ketika sudah bekerja
11) sijil-sijil aktiviti ketika sarjana, ijazah dan diikuti dengan diploma. sijil-sijil masa sekolah tak perlu letak.
[tolong betulkan saya kalau ada susunan yang silap] 


ok, cukup la intro kot. dah panjang sangat.

oh, sebelum tu mengenai pakaian. yang perempuan, seeloknya pakai baju kurung. ada seorang guru saya pesan, kalau boleh pakai baju yang mempunyai warna tak lebih dari 3 warna. tudung pulak, elakkan dari pakai tudung berwarna hitam. yang lelaki biasalah, kemeja lengan panjang, slack dan bertali leher. disarankan pakai kemeja yang berwarna cerah. paling bagus, warna putih.
mengenai kasut, wajib kasut bertutup. memakai blazer adalah bonus terutama kepada calon lelaki. kalau ada tag nama, sila la pakai :)


kali ni saya kena temuduga berkumpulan. pengalaman pertama saya sebab sebelum-sebelum ni pergi temuduga kerajaan, memang kena secara individu. ada dua orang panel temuduga lelaki. seorang melayu dan seorang lagi india. jangan lupa untuk tanya pegawai yang semak sijil kita, apa pangkat panel temuduga yang akan kita jumpa nanti. sebab panggilan kepada panel temuduga akan memberi first impression yang baik pada kita. kali ni panel temuduga saya tiada pangkat, jadi panggilan haruslah 'tuan'.

sebelum masuk, ketuk pintu macam biasa. seeloknya dah berpakat dari awal, ucap salam & selamat pagi tuan secara serentak. suara pun kena bersemangat. nama pun nak jadi pensyarah kan? tapi kami ni lain pulak jadinya. sebab last minute baru tahu kena interview berkumpulan, jadi kelam kabut. bagi salam berterabur, selamat pagi pun berterabur. hilang markah (-_-) 


pastikan jangan duduk sebelum disuruh! salah seorang dari kami dah duduk sebelum disuruh. tak pasal-pasal panel suruh berdiri semula. awal-awal dah kena tegur. hati dah dupdap dupdap tak sedap hati.


kemudian, duduk la dengan penuh kesopanan. rapatkan paha dan letakkan tangan diatasnya. beg tangan letak di bawah.  pastikan paha jangan tergedik-gedik/digerak-gerakkan. badan tegakkan. nak menyandar pada kerusi pun boleh tapi dalam keadaan betul-betul tegak. dah tenang sikit, panel minta kami perkenalkan diri seorang demi seorang. calon pertama perkenalkan dalam bahasa melayu. calon kedua, panel minta untuk speaking. makanya 3 calon selepas tu pun kena speaking la jugak. dah habis sesi perkenalkan diri, panel terangkan kenapa dia minta bercakap dalam bahasa inggeris. sebagai pensyarah, terutama IT, memang banyak gunakan term in english. dan katanya, penggunaan bahasa inggeris dapat meningkatkan lagi mutu seseorang pensyarah. 
dalam hati macam tak setuju. tapi jangan sekali-kali bangkang kata-kata panel.hilang markah nanti
elakkan juga untuk nyatakan kelemahan diri semasa sesi temuduga. contoh:
- i'm not really good to speak in english 
- i'm not really good in programming 
walaupun selepas ayat tu kita cakap,
- but i'll always improve myself to speak in that languange
- but i'm really good in analyst the system.
no..no..no..jangan la sesekali buat ayat macam ni. simpan diam-diam dalam kepala tu.
nasib kami kira ok sebab panel tegur bila ada calon yang cakap macam ni.


selepas tu, kami cuma ditanya dalam bahasa malaysia sahaja. dipendekkan cerita, ini antara soalan yang diutarakan dan jawapan-jawapan yang telah kami berlima berikan:
1) sebutkan rukun-rukun negara
- yang ni seorang calon je yang kena jawab. tapi ditakdirkan dia tak betul-betul ingat. kami yang kat sebelah menyebelah ni cuba la tolong. sebut perlahan-lahan. berbisik-bisik. tetiba panel tu mencelah :
"yang lain tolong diam. ada banyak lagi soalan untuk kamu"
huhu..kan dah kena sebijik.


2) sebutkan ciri-ciri seorang pensyarah yang cemerlang
- pensyarah perlu pandai bermain dengan psikologi dimana seharusnya pensyarah cuba meletakkan diri dalam situasi seorang pelajar.
- tidak mencampur adukkan antara tugas dengan perkara peribadi
- mengamalkan sikap-sikap intergriti
- tidak pilih kasih. 
- harus bijak mengaplikasikan  gabungan antara pembelajaran dengan suasana industri yang sebenar.
- mampu bertindak sebagai pemudah cara yang baik dan membimbing pelajar dengan kaedah sebagai 'kawan'
- bersikap tegas bagi membina rasa hormat pelajar kepada pensyarah dan bukannya garang yang menyebabkan pelajar menjadi takut atau bosan.


3) kenapa saya perlu pilih kamu sebagai pensyarah
- panel tak terima jawapan "saya mempunyai minat yang mendalam dalam bidang ini". katanya hujah tak cukup kuat.  
- sudah mempunyai pengalaman 4-5 tahun dalam bidang industri. gabungan pengalaman & sesi pembelajaran ketika ijazah/sarjana dapt memantapkan lagi proses untuk share knowlegde dengan pelajar.
- satu bonus kepada calon yang dapat keputusan cgpa yang bagus sebab boleh jadi point utama untuk 'jual' diri.


4) jelaskan apa itu 1 Malaysia

5) apakah yang perlu dilakukan bagi mengelakkan sistem dari di ceroboh (hack)
- antaranya penggunaan verification code. 
- ramai takleh nak jawab soalan ni termasuklah saya :P


6) jelaskan apa itu integriti

7) bagaimanakah cara untuk memupuk budaya membaca
- program NILAM
- baucer buku 1Malaysia 
- perpustakaan bergerak
- tapi sebenarnya dia nak idea baru. yang kami semua sebutkan, memang dah lama diaplikasikan.

8) seperti kamu sedia maklum, pelajar kolej komuniti terdiri dari kalangan pelajar yang mempunyai keputusan SPM yang kurang memberansangkan. bagaimanakah cara untuk kamu menarik minat mereka apabila diminta untuk membuat programming? apakah method yang akan kamu gunakan?
-menyediakan slide pengajaran dalam bahasa malaysia tetapi masih mengekalkan term-term dalam bahasa inggeris
-minta pelajar bina sistem yang boleh dijual. secara tidak langsung pelajar dapat jana pendapatan dan memupuk minat dalam pembangunan sistem.

9) terangkan apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan bagi pembangunan sesuatu sistem/software? kaitkan dengan industri
-hurai la sedalam-dalamnya tentang SDLC dan apa-apa yang kita dah lakukan masa bekerja. kadang-kadang bila dah kerja, kita takdelah ikutkan sangat SDLC tu, depends pada sistem apa yang kita gunakan. 

10) sebutkan visi Malaysia

11) apakah yang dikatakan sebagai modal insan?

12) sanggup jika ditugaskan ke sabah/sarawak?
- sanggup je la kan, hehe. panel lebih tekankan kepada calon yang dah kahwin dan ada anak. dari lima calon, dua orang je yang dah kahwin.

13)bagaimanakah teknologi dapat membantu memudahkan lagi sistem pembelajaran pada masa sekarang?
- panel tu  tak bersetuju bila ada calon menyebut tentang kelas digital. itu katanya, takde pensyarah pun takpe. terkedu kami dibuatnya.
- menjimatkan masa, tenaga
- pensyarah akan lebih bertindak sebagai pemudah cara.


14) bagaimanakah penggunaan laman sosial facebook boleh membantu proses pembelajaran? 
- tak ingat dah jawab apa.cuma ini yang saya ingat. kalau tetiba ada teringat yang lain, nanti saya update.

masa saya cuba jawab soalan (7), saya nak sebut nama PM kita. silapnya saya cuma sebut, Dato Seri Najib Tun Razak. tetiba panel tu mencelah,
"kita kena hormat pemimpin kita. awak patut sebut Yang Berbahagia Dato Seri Najib bin Tun Abdul Razak"
tu dia..so dah buat silap, pandai-pandai la minta maaf.
"maafkan saya, tuan!"


dipendekkan cerita, selama 45 minit dalam bilik temuduga tu, banyak yang kami kena tegur dengan panel. tapi nak kata berpeluh tu, tak sangat la. lagipun, dari 5 calon yang ada, 4 orang dari UMT :D saya dengan seorang coursemate, seorang junior, dan sorang lagi senior. jadi nervous tu macam hilang sikit demi sikit sebab kalau tersilap jawab pun, takde segan sangat. kawan-kawan je pun, hehe. lagi seorang calon, rasanya dari UM kot. kelima-lima kami dah pun bekerja.


dengar-dengar cerita, kekosongan jawatan pun tak banyak. dan kekosongan yang ada, cuma banyak kat Politeknik Mukah. kalau lulus pun, memang tipis peluang untuk dapat penempatan di semenanjung. lapor diri pun kemungkinan besar selepas hari raya puasa. maka bersedia je la. dan lagi satu, panel tu sempat cakap, mereka sebenarnya lebih utamakan fresh graduate. pangg, rasa macam tertampar.


tapi takpelah. sekurang-kurangnya, saya dah hadiri temuduga ni atas permintaan ma dan ayah. alhamdulillah, saya gembira. tentang keputusan temuduga, berserah je la. usaha dah, tinggal nak tawakkal je.

**seminggu ambik masa nak siapkan entri ni. isk, isk..**

Wednesday, June 13, 2012

..terbiar lagi..

Assalamu'alaikum.. 

buat kesekian kalinya, blog ni terabai lagi. tuan blog ni taktahu la apa kerjanya. asyik takde masa je alasannya. 

ni pun update sebab nak releasekan otak yang dah traffic jammed. freeze. entah apa kenanya, emel bertalu-talu masuk inbox hari ni. ada masalah itu, ada masalah ini. ada satu kes besar, libatkan poslaju. customer dapat double billing. duplicate. entah apa kena pun tak tahu.  maunya customer tak bising bila kena bayar double.


penat nak menjawab. haihh.



isk, tapi kita lupakan je la hal tu. meh kita cakap pasal benda lain. ni haa, tetiba dapat panggilan interview pulak. haha, nak tergelak pun ada. tak tahu bila apply. rasanya dah lama sangat dah applynya dekat jobsmalaysia, tapi senyap je. tu yang dah lupa.



isnin 2 hari lepas ma call, cakap ada surat panggilan temuduga dari SPP. jawatan PPPT gred DH41. ma siap baca sebijik-sebijik ayat kat dalam surat tu. suara bukan main excited. ayah pulak duk buat sound effect kat sebelah ma. anak dia yang mendengar ni ha tetiba jadi blur.


mana tak blurnya, dah lama sangat tak bertemuduga ni. otak macam dah berkarat. mana lagi nak study buku malaysia kita tu. mana nak hafal pasal modal insan, falsafah pendidikan negara, pasal sejarah perkembangan pelajaran malaysia, teori pendidikan, wawasan 2020, wilayah iskandar, integriti, isu-isu semasa...ok, cukup. cukup. 


huwaaa. nak menangis pun ada. bila masanya nak menghafal semua tu? interview tu dah tak lama, isnin depan!! (18.06.2012)
surat sampai seminggu sebelum. memang terbaiklah!


ada sape-sape nak bagi tips tak? tolong la ek..