.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, April 9, 2012

..alahan lagi..

Assalamu'alaikum.. 

haziq iman terkena alahan makanan lagi sekali minggu ni. dah lama sangat tak kena rasanya except dua minggu lepas. tu pun sebab ummi dia degil, nak jugak makan telur mata separuh masak. lepas breastfeed, si haziq iman jadi mangsa. habis naik rashes kat pipi. 

weekend baru ni balik sungai besar. balik sana, makanan memang heaven la. sebab 10 jenis lauk orang order dengan katering ibu, 10 jenis tu la kitaorang duk makan. hehe. 


kali ni haziq iman alah dengan ikan bawal. tak pasti pulak ikan bawal hitam ke, putih ke sebab tak kenal. iskk. goreng je pun. makan dengan kuah masak lemak kacang panjang & labu kuning. dia pun punya la berselera makan. sabtu malam, dia dah mula menggaru-garu. hampir satu badan. 

esoknya, ahad, muka dah naik rashes. dekat punggung pun naik merah-merah. kesian anak ummi. asyik menggaru. terpaksa alih perhatian dia, nak elak tangan dia dari asyik menggaru. makan pun tak berapa nak berselera. suap, dia luah balik. nasi ke, roti ke, semua taknak. kejap-kejap nak susu. kejap-kejap nak susu.


malam semalam, badan haziq iman dedar sikit. terdetik hati nak check kot-kot ada tumbuh gigi baru sebab haziq ni selalu demam kalau tumbuh gigi baru. raba punya raba, memang ye pun. geraham kecil bahagian atas dah tumbuh rupanya. yang belah kiri dah boleh nampak dah putihnya. belah kanan belum keluar lagi tapi dah boleh rasa dengan jari.


disebabkan ubat alahan & demam dah habis, so hubby decide nak pergi klinik. lupa semalam hari ahad. poliklinik yussof yang kami selalu pergi tu tak bukak. kami selesa dengan klinik tu sebab doktor dia sangat mesra dan sangat informative. tak pernah berkira kalau kami tanya soalan banyak-banyak tapi sebab ramai lagi pesakit tengah tunggu dekat luar, selalunya jarang la dapat tanya banyak-banyak. doktor yussof tak pernah miss bagi salam, membaca bismillah setiap kali nak buat pemeriksaan dan masa dia tengah buat pemeriksaan, mulut doktor yussof ni akan berzikir. secara tak langsung, kita jadi tenang. 


jadi kami pilih poliklinik gunwant. ibu cakap klinik tu pun ok, cuma mahal sikit. tapi takpelah, pmcare kan ada? (alhamdulillah)
nasib baik tak ramai pesakit masa tu. terus dipanggil masuk bilik rawatan lepas daftar. disebabkan haziq iman belum ada rekod di klinik tu, panjang lebar la nak bercerita dekat doktor.


"ye, sakit apa?"


"anak saya kena alahan doktor. tersilap makan ikan bawal. dia asyik menggaru je. ni, naik rashes kat pipi."

doktor check suhu.

"demam sikit ni. tekak pun merah," patut la dia takde selera nak makan.


"ok, dia memang alahan ke sebelum ni?"


"dia memang alah dengan seefood. dengan ayam, tapi kalau macam sup ayam dia ok. daging pun ok. boleh makan. selsema dia pun jarang baik. selalu on off. tapi lungs dia selalunya clear je. dengan ekzema sekali," sambil tunjuk gejala ekzema yang ada kat leher haziq iman.


"Oooo..ni telur pun tak boleh makan ni.ekzema dan alahan adalah satu. kalau sebut ekzema, alahan la tu. jarang sangat nak jumpa budak ada ekzema, tapi takde alahan. "


"absolutely doktor. tu yang paling berbisa pada dia. kalau saya makan telur, memang habis la naik rashes. tapi kalau saya makan seefood, ok je. tu pun lepas umur dia dah masuk setahun. masa belum umur setahun. saya pun takleh makan seefood."


"alahan ni ada dua sebab. satu sebab keturunan. dan satu lagi, faktor gula semasa pregnant."


haih, ni baru first time dengar pasal gula masa pregnant.


"tapi doktor, masa pregnant dulu, gula dalam darah saya ok. takde masalah. kalau problem pun, hb je. dengan tekanan darah rendah"


"ni bukan padal kencing manis. tapi jenis gula dalam badan. gula yang tidak diperlukan.  gula yang tidak dapat diproses secara sempurna oleh badan. lebih kepada faktor dan jenis pemakanan. mudah je, elakkan makanan yang awak rasa memang tak elok untuk badan. awak pun tahu kan apa dia?"

sengih.

"pasal alahan ni doktor, berapa peratus boleh bawak pada asma? saya risau jugak sebab orang keliling asyik sebut pasal asma sebab dia ada ekzema ni."

"alahan ni ada banyak jenis. bukan semua alahan membawa kepada asma. jangan risau tu. kalau pernafasan dia ok, takde tersekat-sekat, tu tanda dia takde asma. dia selalu batuk?"

"jarang. memang jarang sangat."

"ok, good. lagi satu, budak-budak macam ni pun ada alahan dengan protein susu."

"betul la tu doktor. dia minum susu s-26 masa umur masuk 9 bulan. masa tu ok. kemudian kami tukar nespray. teruk dia allergik. kepala  naik berkudis & bernanah. kemudian tukar semula ke s-26. sekarang, dah 2 bulan dia minum dugro vege&fruits. so far, dia nampak serasi dengan susu dugro ni. perkumuhan dia setakat ni ok. belum pernah ada masalah."


"hati-hati. ada susu yang bagi kesan for long term. mungkin sekarang tak nampak dia allergik, tapi mungkin akan nampak selepas beberapa ketika."


"selalu muntah-muntah? takpun cirit?"


"muntah jarang. except kalau dia batuk & lepas minum susu. cirit pun jarang. last pun saya rasa dia cirit dalam bulan 11 tahun lepas."


as usual, soalan saya pada doktor yang baru jumpa,
"alahan ni boleh hilang je doktor?"


"boleh tu boleh. tapi ambik masa. seeloknya, jangan bagi anak awak makan ayam, ikan atau daging sampai la umur dia sekurang-kurangnya 5 tahun."


"5 TAHUN? biar betul doktor?"


"iye, jadi vegetarian untuk sementara waktu."


"so, apa sumber protein yang saya boleh bagi kat anak saya?"


"kekacang is a good protein."


"saya tak pernah bagi lagi kacang sebelum ni. sebab kacang pun boleh buat allergik kan doktor?"

"cuba bagi dulu. dalam kuantiti sikit."

"tapi maaf doktor. saya ni tak arif sangat. cuma dari beberapa doktor yang saya jumpa sebelum ni suruh bagi secara berdikit makanan-makanan ni pada anak saya. sebab katanya nak suruh badan belajar untuk adapt dengan makanan tu. kalau tak bagi, badan kita tak belajar untuk terima makanan tu. macam mana doktor?"

"tujuan saya suruh anak awak ni jadi vegetarian supaya badan dia langsung tiada memori berkenaan makanan tersebut. kita nak delete terus memori tu. kalau kita berterusan bagi walaupun dalam kuantiti sedikit, sistem imunisasi badan dia tak akan lalui proses penyembuhan. memang kadang-kadang alahan tu tak nampak secara mata kasar. selalunya bila kita perkenalkan semula makanan tu dalam tempoh 4-5 tahun, badan dia akan terus terima tanpa masalah."

"lagi satu, selagi awak breastfeed dia, awak pun seboleh-bolehnya jadi vegetarian jugak sampai dia stop. jangan langsung makan makanan yang boleh bagi kesan pada dia."

lepukkk. terasa terkena sebijik kat kepala.


"persekitaran pun penting. kena bersih, bebas dari habuk. tu pun membantu mempercepatkan proses penyembuhan."

itulah sedikit sebanyak perbualan dengan doktor di poliklinik gunwant. dari gaya dia, macam dari keturunan singh. panjang lagi sebenarnya perbualan dengan dia. dia pun seboleh-boleh nak bagi sebanyak-banyak maklumat. tapi dah lewat sangat. tambah pulak ada lagi patient lain kat luar.


so, kuat ke saya ni nak jauhkan diri dari segala mak nenek sumber protein tu? nanti la, nak buat research sikit pasal pemakanan vegetarian ni. hopefully dapat la bantu haziq iman. kesian sangat bila dia duk menggaru sana, menggaru sini. tidur pun tak lena.



3 comments:

  1. ingatkan Iza yang alahan nak kasi Haziq adik. Kikikik.... Waha...kene tabahlah jadik vegi camgini. Aqeel p bagi makan semua ikan, ayam, daging. Sian plakkan kalo tak boleh makan semua tu. Chaiyok iza.

    ReplyDelete
  2. uhukk..uhukk..uhukk..
    hehe, lom ada rezeki lagi P..bg dia besar sikit bsru plan nak bg adik kot..
    tu la..sian dia..org lain makan sedap2, dia boleh tengok je la..

    ReplyDelete
  3. za, ni klinik gunwant kat sungai besar ke? Aku penah pegi..Mmg detail doc dia berceritakan..hehehe
    cepat sihat ye haziq:-)

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..