.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, March 23, 2012

..potluck..

Assalamu'alaikum..


hari ni ada potluck dekat opis. saje, suka-suka. menu utama nasi kerabu. ada jugak kue teow goreng. selebihnya banyak kuih muih. ada puding karamel, agar-agar, karipap, pulut panggang, sosej roll.

saya pulak konon-kononnya bawak donut. bersemangat la kononnya. bimbang tak terjaga nak bangun pukul 3-4 pagi untuk adun doh, jadi saya decide buat doh pukul 12 tengah malam.

dan konon-kononnya jugak, nak donut jadi makin sedap, saya ubah sikit resepi. bukan ubah banyak pun, cuma marjerin saya gantikan dengan butter kemudian susu pekat gantikan dengan susu segar. secara logiknya makin sedap la kan? tapi takkkkkk pun.. masa mengadun tu dah rasa lain macam. adunan jadi macam liat, tapi mata dah mengantuk, saya biarkan je la doh tu dalam besen dan tutup dengan tuala lembab. dengan harapan dalam pukul 3-4 pagi nanti adunan tu jadi gebu macam selalu saya buat.

haziq iman ni pulak macam tau-tau je ummi takde kat sebelah. boleh pulak dia bukak mata pukul 12.15 tengah malam tu.beria-ia menangis. macam nampak hantu pun ye.

tidur punya tidur, terjaga pukul 5 pagi. haziq iman pun terjaga sama. nak bf taknak lepas-lepas. saya tarik je dia marah. tarik je dia menangis. dalam 5.45 baru dia lena semula. cepat-cepat bangun. dengan selawat, saya angkat tuala lembab. huwaaa, nak nangis tengok doh tak naik pun macam biasa.

tapi tetap jugak tekap bentuk donut. selesai tekap, saya siapkan diri dulu,mandikan si kecik tu,solat,pakai tudung bagai. pukul 6.45 baru sibuk nak goreng, tapi donut tak kembang pun. sedih takyah cakap la. rasa nak EL pun ada. takpun nak cari je donut kat kedai, yang ni buat makan kat rumah. sampai macam tu sekali.

goreng donut dengan tiada perasaan. hubby bawak haziq iman turun dulu. dia taknak kacau mood saya kot. dalam pada nak EL, taknak pergi opis, akhirnya sampai jugak. letak bekas donut sembunyi-sembunyi atas meja potluck dengan harapan orang tak tahu pun siapa yang buat.

tengahari, alhamdulillah licin. dan sesungguhnya, saya tak rasa sikit pun donut tu, huhu. entah apa rasanya. sedap ke tidak. kesian kat sape-sape yang makan.

sekian, cerita saya yang mood sangat tak elok hari ini.

**tapi lepas ni saya tetap akan buat donut sebab tu favourite haziq iman. hehe, cuma nak bagi orang lain makan, mungkin akan ambik masa lama lagi.
practice makes perfect kan?

Wednesday, March 21, 2012

..wordless wednesday #08 : simsimi pun pandai mintak maaf..

Friday, March 16, 2012

..EL pertama tahun ni..

Assalamu'alaikum..

semalam terpaksa jugak EL jaga haziq iman walau pada asalnya hubby yang cuti. kisahnya, haziq iman bangun pukul 6.00 pagi. tengok-tengok dia dah membuang, jadi terus mandikan dia. selesai mandikan, mintak tolong hubby pakaikan diaper dengan baju sementara saya mandi (saya takleh mandi sekali dengan haziq iman, nanti dia sibuk ajak main bubbles). lagipun takleh lambat-lambat sangat bersiap, sebab nak kejar bas pukul 7 pagi.

dari dalam bilik air saya dengar hubby dah bising-bising.
"tengok, habis dah kotor ni." kemudian dengar bunyi macam hubby nak termuntah. saya bukak pintu bilik air, tengok hubby dah angkat haziq iman yang belum pakai diaper ke depan pintu bilik air. tak berkata apa-apa. jadi dalam kepala duk ingat haziq iman dah kencing kat tilam la.

so saya ambik haziq iman, kemudian bersihkan. dah macam mandikan pun iye. payah bila anak suka mandi, air sejuk pun sejuk la.
dah siap, panggil hubby suruh siapkan haziq. tapi muka dia dah lain-lain. geram jugak la jadinya.

"tu, tengok anak buat apa kat atas toto?"

bertuah punya budak! dia buang air besar atas toto (-_-) nasib baik setempat je. huhu. hubby dah merah padam muka dia. dia memang anti dengan benda-benda busuk ni.

"abg ralit kejap je. pegi amik baju dia tadi. bila nak pakai pampers, ada bau"

"masa basuh dia tadi, takde pun sayang nampak dia macam berak."

"memang la. dah dia berak cangkung. tak banyak lekat kat punggung tu"


sudahnya, saya nak kena bersihkan dulu 'hasil kerja' haziq iman tu. nak kena basuh toto lagi.

sayup-sayup dari dalam bilik air,
"sayang je la EL ari ni. abang pergi kerja."

maka, terkorban la sehari anual leave saya. takpelah..apa saja untukmu haziq iman.

..selimut putih..

Assalamu'alaikum..

hari ni kita buat joke sikit. nak hilangkan stress kat kepala ni. dah sejuk beku rasanya duduk dalam opis ni. masa solat tadi sempat la rasa selesa kejap sebab air paip suam masa ambik wudhuk. dah masuk opis, beku lagi sekali..brrr..

benda paling bod*h boleh buat - pergi toilet, hulur tangan kat pengering tangan automatik yang ada, haha. tapi tipsnya, buat masa takde orang. kalau tak, sah-sah la malu. *dont try this at home*


ni satu lagi kes bengang kat opis. tapi bukan saya. ni opismate saya merangkap classmate saya kat umt dulu. dia bengang laptop dia asyik hang.

masa laptop dia hang, mula la dia duk 'berzikir-zikir' entah apa-apa. sampai orang kiri kana depan belakang dah faham dah. laptop dia dah berapa kali format pun taktau la. tapi performance sama jugak.

2-3 minggu lepas, dia dah tak tahan sangat. mula la dia melalut-lalut buat lagu, diilhamkan dari lagu selimut putih. kemudian siap emel lirik tu kat 5-6 orang opismate lain termasuk bos kecik dia. sekali, bos kecik pergi forward kat bos besar, haha. tersengih je la dia.

~ gambar original dari tuan punya laptop ~

Bila teliti ku panggil-panggil..
laptop terbujur.. screen ku putih..

Bila teliti ku panggil-panggil..
laptop terbujur.. build tak boleh..

seluruh applikasi macam menggigil...
seluruh sistem tak boleh jalan... X2

tiada lagi gunanya usaha...
lewat balik.. siapkan kerja.. X2

jikalah ada.. laptop macam ku punya..
itulah hanya yang nak ku pinta.. X2

janganlah selalu hanging tidak menentu..
engkau sebenar yang buang masaku..X2

sedarlah diri..tahu di untung..
sebelum engkau ku campak biar hancur..X2

Datang teliti buatlah something
laptop ku ini mcm dah hanging..X2

Tinggal semua kerja yang lain..
berbaktilah kamu,tolong selesaikan..X2


lepas setengah jam, terus vendor (teliti) yang uruskan hardware kat kompeni kitaorang tu datang ambik laptop tu cepat-cepat. format lagi, tapi entah taktau la apa yang dibuat, laptop tu dah ok dah sekarang. bila laptop dah ok, sunyi pulak rasanya bila dah lama tak dengar 'zikir' alunan tuan punya laptop tu.

Wednesday, March 14, 2012

..gangguan bekalan air 14 dan 15 mac..

Assalamu'alaikum..

isnin lepas, ada opismate bagi emel pasal notis gangguan bekalan air. dia bagi la link INI. jadi bila baca, terus terdetik dalam hati  "Ohh, dekat kawasan shah alam je. rumah aku tak terlibat pun. nasib baik. kalau tak, camne la haziq kat taska nanti. ramai-ramai camtu, taska kena tadah & simpan air banyak-banyak la." 

automatik dalam kepala ni, memang stop kat situ je. takde fikir-fikir dah.

sekali, hubby pergi ambil haziq iman kat taska semalam, taska ameen siap bagi notis.
TASKA AKAN DITUTUP PADA 14 DAN 15 MAC BERIKUTAN GANGGUAN BEKALAN AIR.
ini bagi mengelakkan dari anak-anak berkemungkinan terdedah kepada kuman (lupa dah apa namanya, 3 jenis). walaubagaimanapun pihak taska menerima jika ibu bapa masih ingin menghantar anak-anak pada dua hari berkenaan. namun, pihak taska tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang jangkitan pada anak-anak tersebut.


eh, kawasan petaling pun kena jugak ke? semak balik, rupanya iye.
isk, serba salah jadinya dengan haziq iman ni. short notice, kalau apply cuti sah-sah jadi emergency leave. nak hantar ke taska, takut jugak kan dengan kesihatan dia. bincang punya bincang dengan hubby, hari ni (14 mac) hantar la jugak ke taska.

esok insyaAllah hubby ambik cuti. ummi? takleh cuti sebab bos pun tengah cuti. sekarang ni ada jugak cover keje bos sikit-sikit. huhu. dengan sakit kepala tak hilang-hilang. sabar, sabar. kifarah dosa tu, insyaAllah.

kat rumah, dah siap-siap tadah air banyak-banyak. dapat la dalam 2 baldi, 2 besen. untuk wuduk, ada simpan air dalam botol. mudah dan selamat. hopefully, takdelah sampai 36 jam takde air tu. syabas pun rasanya dah estimate masa lebih sikit kot. lagipun kat apartment, air tangki maybe masih bertahan sampai malam ni. yang risaunya, esok.

boleh tahan susah hati jugak takde air ni ye? kalau takde elektrik, rasanya boleh bertahan sikit kot.




KUALA LUMPUR: Kira-kira satu juta pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur akan mengalami gangguan bekalan air pada 14 Mac ini ekoran kerja-kerja penyenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1.

Pengarah Eksekutif Bahagian Hal Ehwal Korporat Syabas Abdul Halem Mat Som berkata gangguan akan melibatkan 153 kawasan di Hulu Selangor, Petaling, Kuala Lumpur Klang/Shah Alam dan Kuala Langat.

"Gangguan bekalan air dijangka berlaku selama 36 jam bermula pada pukul 8 pagi 14 Mac sehingga 8 malam keesokan harinya," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Terdapat 5 wilayah yang akan terjejas dengan masalah belakan air ini.


Bilangan Wilayah terlibat : 5 Wilayah
1. Wilayah Hulu Selangor
2. Wilayah Petaling
3. Wilayah Kuala Lumpur
4. Wilayah Klang/Shah Alam
5. Wilayah Kuala Langat


WILAYAH HULU SELANGOR
Kg. Sg. Serai, Kuang
Kg. Kuang, Kuang
Kg. Cempedak, Kuang
Kg. Gombak, Kuang
Kg. Baru, Kundang
Kg. Melayu Sri, Kundang
Kg. Permata, Kundang
Taman Desa, Kundang
Bandar Baru Kundang
Kundang Jaya, Kundang
Taman Rajmat Jaya, Kundang
Taman Tasik Biru, Kundang
Kawasan Industri, Kundang
Keseluruhan Bandar Tasik Puteri


WILAYAH PETALING
SS 1 – 6, PJ
SS 7, Kelana Jaya
SS 8, Trade Zone
SS 9A, Sg. Way
SS 20, Damansara Kim
SS 21 & 21A, Damansara Utama
SS 22, Damansara Jaya
SS 22 – 23, Kg. Sg. Kayu Ara
SS 24, Taman Megah
SS 25, Taman Mayang Mas
SS 26, Taman Mayang
PJU 1, Bukit Mayang Mas, Kg. Cempaka, Sungai Mas & Aman Suria..
PJU 1A, Damansara Idaman
PJU 3, Sunway Damansara & Mutiara Tropicana
PJU 6A, Kg. Kayu Ara
PJU 7, Mutiara Damansara
PJU 8, Damansara Perdana & Bukit Lanjan
Taman Megah Mas
Bandar Utama
Tropicana Golf
TTDI & Pinggiran TTDI
Sg. Pencala
Seksyen 2 hingga 11, Kota Damansara
PJU 5, Pusat Perdagangan Kota Damansara
U9, Monteres, Kayangan Height & Subang Sejahtera
Seksyen 12 hingga 14, PJ
Kg. Melayu Subang
U3, Subang Perdana
U5, Mah Sing
Subang Bestari


WILAYAH KUALA LUMPUR
Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), Bukit Kiara
Kelab DiRaja Selangor
Bukit Kiara Resort
Pusat Sukan Bukit Kiara
Pusat Sains Negara
Suruhanjaya Sekuriti
Bahagian Teknologi Pendidikan
Pusat Konvensyen Sime Darby
Jalan Segambir
Jalan Belimbing
Jalan Setia Bistari
Jalan Setia Murni 1 hingga 12
Jalan Setia Budi
Jalan Setia Rasa
Jalan Setia Raya
Jalan Setia Jaya
Jalan Medan Setia
Jalan Setia Bakti
Jalan Setia Kasih
Plaza Damansara
Taman Seri Beringin


WILAYAH KLANG/SHAH ALAM
Seluruh Kawasan Sunway Kayangan
Seluruh Kawasan Subang Impian ( Jalan Pulau Indah)
Seluruh Kawasan Sunway Suria
Seluruh Kawasan Puncak Perdana
Seluruh Kawasan Sungai Kapar Indah
Seluruh Kawasan Pekan Meru, Bukit Kerayong, Kg. Budiman, Felda Bukit Cerakah, Cerakah Jaya, Bukit Kapar dan kawasan sekitar
Seluruh kawasan Kg. Delik Kanan
Seluruh Kawasan Kg. Delik Kiri
Seluruh Kawasan Kg. Delik Dalam
Seluruh Kawasan Kg. Delik Baru
Seluruh Kawasan Kg. Sungai Udang
Seluruh Kawasan Jalan Sg. Bertik
Seluruh Kawasan Jalan Yadi
Seluruh Kawasan Jalan Batu Unjur
Seluruh Kawasan Jalan Kim Chuan
Seluruh Kawasan Taman Kim Chuan
Seluruh Kawasan Taman Bayu Perdana
Seluruh Kawasan Flat Sri Angkasa
Seluruh Kawasan Vista Indah Apartment
Seluruh Kawasan Bandar Puteri
Seluruh Kawasan Bandar Ambang Botanic
Seluruh Kawasan Taman Kota Permai
Seluruh Kawasan Bandar Botanic
Seluruh Kawasan Bandar Bukit Tinggi 1 dan 2
Seluruh Kawasan Flat Pendamar Indah
Seluruh Kawasan Taman Sentosa
Seluruh Kawasan Bandar parklands
Seluruh Kawasan Kg. Idaman
Seluruh Kawasan Taman Gembira
Seluruh Kawasan Jalan Raja Lumu
Seluruh Kawasan Flat Perumahan Teluk Gadong Indah A
Seluruh Kawasan Rumah Teres Teluk Gadong Indah A
Seluruh Kawasan Flat Pandamaran Indah
Seluruh Kawasan Kg. Pendamar
Seluruh Kawasan Jalan Tengku Badar
Seluruh Kawasan Persiaran Raja Muda Musa
Seluruh Kawasan Jalan Kastam
Seluruh Kawasan Pandamaran
Seluruh Kawasan Pandamaran Jaya
Seluruh Kawasan Taman Telok Gedung Besar
Seluruh Kawasan Sobena Jaya, Pandamaran


WILAYAH KUALA LANGAT
Tmn Perwira Sijangkang
Tmn Sri Medan Sijangkang
Meter Pukal - Kebun Baru Ke Bkt Kemandol
Tmn Sijangkang Indah Sijangkang.
Tmn Sijangkang Jaya
Rancangan Rumah Murah Sijangkang
Bt 8 Sijangkang
Bt 8 1/2 & Bt 9 Kg Medan Sijangkang
Bt 9 Kg Medan
Bt 9 Sijangkang
Bt 10 Kebun Baru
Ladang Telok, Telok Panglima Garang
Tmn Sri Panglima, Telok Panglima Garang
Tmn Panglima, Telok Panglima Garang
Tmn Dato Hormat , Telok Panglima Garang
Tmn Emas , Telok Panglima Garang
Tmn Halijahton , Telok Panglima Garang
Tmn Desa Wira , Telok Panglima Garang
Tmn Indah Jaya , Telok Panglima Garang
Jln Kenanga Sijangkang
Tmn Telok , Telok Panglima Garang
Tmn Gembira (Jaya Utama) , Telok Panglima Garang
Tmn Jaya Utama , Telok Panglima Garang
Tmn Pahlawan
Tmn Medan Indah , Telok Panglima Garang
Tmn Perkasa, Telok Panglima Garang
Tmn Pertiwi (Jalan Pertiwi 1,3,5) , Telok Panglima Garang
Kg Mujahiddin Bt 9 Kebun Baru
Jln Gotong Royong Bt 8 Sijangkang
Jln Telok Mengkuang , Telok Panglima Garang
Jln Kubur , Telok Panglima Garang
Tmn Desa Wira , Telok Panglima Garang
Jln Manggis Kg Medan
Jln Pisang Kg Medan
Jln Helang Kebun Baru
Jln Merak Kebun Baru
Jln Sekolah Bt 9 Kebun Baru
Jln Murai Bt 9 Kebun Baru
Jln Siantan Bt 10 Kebun Baru
Jln Masjid Bt 10 Kebun Baru
Jln Cempaka Bt 10 Kebun Baru
Jln Enggang Kebun Baru
Jln Rajawali Bt 9 Kebun Baru
Jln Besar Sijangkang
Ladang Telok , Telok Panglima Garang
Kaw.Kilang Kebun Baru / Telok Panglima Garang
Pekan Telok , Telok Panglima Garang

Tuesday, March 13, 2012

..sakit kepala..

Assalamu'alaikum..

dah masuk 2 minggu mood naik turun. puncanya sebab setiap pagi dalam pukul 7 mesti sakit kepala, berdenyut-denyut dekat mata sebelah kanan. dah nak masuk ke pukul 12pm-1pm, sakit tu hilang la perlahan-lahan. taktau la apa puncanya. nak kata salah makan, makan macam biasa je. stress? entah la, rasanya macam takde err, tipu kot! pasal kerja ada la sikit-sikit.

bila dah sakit kepala ni, mula la mood berubah-ubah. nak buat kerja pun tersangkut-sangkut. dengar orang bercakap pun, jadi berserabut. tapi takde la nak salahkan orang, dia pun buat kerja dia jugak kan. nak dengar lagu lagi berserabut.

nak borak-borak ngan opismate pun jadi mim alif lam sin. bila sakit dah hilang, mula la berdesup pecut 100m nak siapkan semua kerja yang ada. tak habis buat, esok berganda-ganda la jadinya. memang terbaik la..

dalam tempoh ni, dua kali terpaksa mengaku kalah dengan paracetamol. kalau boleh, taknak bergantung sangat pada benda alah ni tapi kalau dah mata berbalam-balam bila tengok skrin laptop, apa nak buat kan? even sakitnya taklah masuk kategori teruk, tapi bila dah berpanjangan, rasanya bagi effect jugak kat badan ni.

pagi tadi hubby suruh minum madu, tapi belum ada kesan lagi hari ni. nak minum air zamzam & air khatam al-quran, tinggal stok untuk haziq iman je. hopefully esok ok la sikit. mana tahan kalau berlama-lama macam ni.

Thursday, March 8, 2012

..Mengigau..

Assalamu'alaikum..

Hehehe,
Bila teringatkan haziq iman semalam, memang nak pecah perut dibuatnya. Tak pernah-pernah dia buat perangai macam ni.
Semalam, dalam lingkungan pukul 3 pagi dia bangun nak menyusu. Haus. Selalunya masa-masa macam ni memang breastfeed je, jarang sangat bangun buat susu botol.

Biasalah dia, dah puas menyusu sure sambung tidur. Sama la macam semalam. Tapi 2-3 minit lepas tu dengar dia cakap-cakap bahasa jerman dia tu. Jelas terdengar perkataan favourite dia, "Ape tu? Pe tu? Pe tu?"
Sambil jari telunjuk lurus tunjuk ke arah depan.

Pelik jugak bila saya dengar. Haziq Iman ni terjaga ke? Dalam samar-samar lampu dapur, saya intai muka dia. Haha, mata pejam! Kemudian saya saje-saje je buat tanya,
"Haziq cakap dengan sape tu sayang?"

Kemudian dengar dia ketawa manja. Sah, budak kecik ni mengigau. Tapi yang nak sakit perut dibuatnya tu, cara dia respon memang mirip ketawa kalau dia tengah malu-malu ngan kita.

Hai la Haziq Iman. Macam mana la ummi ni tak rindu memanjang. Macam-macam gelagat terbayang kat mata.

Wednesday, March 7, 2012

..haziq iman dan makanan..

Assalamu'alaikum..

alhamdulillah, selera haziq iman terhadap makanan sekarang ni jarang buat saya rasa gusar. bak kata penjaga dia dekat taska ameen,
"akak, dia ni memanjang nak makan. masa dia makan, dia makan. masa orang lain makan pun dia nak menyelit sama."

kadang-kadang timbul jugak rasa risau bila dia asyik je nak makan. pernah la saya cakap dengan owner taska ameen, kak umi. tapi kak umi cakap semua tu normal. sebab jadual buang air besar dia sentiasa ok, hehe. memang pun. pagi-pagi bangun tidur, memang ummi dapat task berjadual untuk basuh berak dia. tu yang terus mandikan. kalau tak 'membuang' kat rumah, kat taska dia akan membuang jugak. mungkin lewat sikit la. kemudian petang-petang pun, dia akan membuang lagi sekali.

berat badan dia pun sedang-sedang. normal untuk umur dia. sekarang, dengan umur 15 bulan, berat haziq iman mencecah 10.5kg. kami memang dah tak larat nak dukung lama-lama. tu yang bagi dia bebas berjalan terkedek-kedek, explore suasana selain dalam rumah. nampak kucing, kejar kucing. dah laju-laju sangat berjalan, jatuh. tapi ayah dia selalu je halang saya tolong kalau haziq iman jatuh.
"biar dia bangun sendiri."
tu yang kena sentiasa pastikan dia pakai seluar di bawah paras lutut. setakat parut-parut kecik tu, dah jadi mainan pada haziq. nama pun anak lelaki.

berbalik pada hal makanan. cuma satu je yang tak best; haziq iman alah dengan telur, ayam dan segala macam seafood. seafood tu memang dari baby dah tunjuk tanda. pantang saya makan sotong ke, udang ke, mesti naik rashes kat pipi dia. dah macam pakai blusher pulak. so, ummi dia pun terpaksa la pantang makan seafood. baru la cantik sikit muka anaknya.

macam ayam, dia tak boleh ayam tu tapi kalau minum sup ayam, ok. nugget ayam pun ok. takde masalah. tapi kalau telur, memang langsung tak boleh. saya pun tak boleh makan telur (secara direct macam telur mata, telur rebus tapi kalau makan kek yang ada telur, boleh). kalau tak ,esoknya pipi mesti merah.

lagi satu perangai haziq iman ni, dia lebih cenderung dengan makanan yang masin. yang manis, dia macam kurang berminat. macam baru ni dekat secret recipe, hubby suap jagung rebus yang sedap tu. boleh dia reject? sebabnya manis. fish n chip boleh pulak dia makan laju-laju. anak, anak..
perangai sape lagi kan? perangai ummi dia la tu, hehe. saya memang tak berminat sangat dengan manis-manis ni. masin lebih takpe. hubby pulak terbalik, lebih kepada manis.

weekend baru ni saya buat nasi ayam. inipun antara kegemaran haziq iman. kalau bagi dia hirup kuah tu, nikmat je nampak muka dia walaupun tak boleh makan ayam. dalam sup untuk dia, saya letak lobak merah dan sawi manis. potong kecik-kecik, mudah dia nak makan. pastikan less salt, less sugar. no ajinomoto!

sekarang ni saya dah cuba train untuk dia makan sendiri-sendiri. tapi nasi masih failed, jadi memang saya suap. kalau bagi dia makan nasi sendiri, banyak yang jatuh dari masuk mulut. kesian, perut pun tak kenyang. kalau ikan ke, sayur ke, memang saya masukkan dalam pinggan dan suruh dia suap sendiri. bila saya letak lobak & sawi tadi dalam pinggang, sempat hubby buat muka pelik.
"haziq makan ke tu?"

"eh, mesti makan punya" confident je saya jawab padahal risau jugak kot-kot haziq iman reject, nak-nak batang sawi tu. tapi hasilnya, licinnnnn! sampai nasi pun dia makan gitu-gitu je. dah habis makan sayur, baru dia sentuh nasi.

1 - separuh dari sayur yang masih tinggal
2 - kantoi, suap dengan tangan kiri! iskk..ni la perangai dia. kalau dua-dua tangan ada makanan, tangan kiri lagi cenderung menyuap. tapi kalau makanan ada dekat tangan kanan je, pandai pulak dia suap je terus. ni yang ummi selalu nak jadi hulk hogan.
3 - tin biskut kat sebelah tu, selalu dia usung kemana-mana. biskut kena sentiasa standby



puas hati ummi. harap-harap sampai ke besar la minat dia makan sayur ni. ameen.


** any idea tak untuk taknak dia terlalu biasakan makan dengan tangan kiri? dari pengamatan saya, tak nampak pulak haziq iman ni kidal tapi entah la. tak pandai saya nak tafsir. sebab kalau berus gigi, elok je dia guna tangan kanan. kalau tengah main pun, nampak dia lebih ke tangan kanan.

Tuesday, March 6, 2012

..kerja kerja kerja..

Assalamu'alaikum..


dah beberapa hari tidur tak berapa lena gara-gara recycle billing. macam-macam problem timbul masa nak buat billing ni. daripada proses billing, sampai ke extract data, sampai ke nak hantar fail ke ftp, ada je tersangkut. sistem SAP asyik cancelled. fail duplicate melambak-lambak. server usage sampai 100%. job asyik hanging. sebelum ni takde pun masalah-masalah macam ni. jadual dah delay banyak kali. jadual asalnya, poslaju akan mula hantar bil pada pelanggan pada 4 mac lagi, tapi maybe esok baru boleh hantar. 3 hari delay, pening nak jawab kat orang-orang atas.

sejak menjak dah bertukar pengurusan baru ni, benda utama yang diaorang fikir adalah "revenue". tak kira la macam mana kuli ni nak laksanakan. kena standby 24/7. sebelum-sebelum ni relax je time billing. bila tiba masa pihak pengurusan monitor, boleh pulak buat hal!!
bonus? ntah, takde dengar cerita. kalau ada pun, maybe dalam bulan 7 atau 8 nanti. kalau sebelum ni, dalam bulan 4 atau 5 dah boleh merasa bonus. hmm, hopefully pengurusan baru ni still jaga kebajikan staff-staff diaorang. patut la sebelum ni ramai panas punggung, lari sana sini.

<-- ok, kalau saya baca semua ni kat blog orang lain, sumpah tak faham. apa ni? billing? extract data? -->

saya cuma harap billing recycle bulan depan dah takde jadi macam ni. bermalam-malam balik kerja lewat, pukul 10-11 malam baru jejak lantai rumah [-_-] balik, anak dah tidur nyenyak. masak entah kemana. mengemas entah kemana. dah penat, mandi, sempat borak-borak kejap dengan hubby kemudian dummm..terus tidur. nasib baik hubby faham. thank you sangat-sangat.

so far, beberapa faktor dah diambil kira dan akan dibetulkan. konsultan pun dah bagi beberapa cadangan. moga kami berjaya bulan depan ;)

wa makaru wa makarallah..wallahu khairul maa kirin.
kita merancang, Allah juga merancang..dan Allah adalah sebaik-baik perancang.