.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, October 14, 2011

..kucing..

Assalamu'alaikum..

saya adalah peminat kucing. sangat-sangat sukakan kucing. sebelum kahwin dulu, tidur pun selalu dengan kucing. peluk cium, kena gomol (selalunya kepala), kena cakar dah jadi mainan. nama blog ni pun ada kaitan dengan kucing. ummihurairah = ibu kucing (nama ni diberi oleh arwah sahabat saya ketika di sekolah menengah). pernah terfikir nak tukar nama blog sebelum ni, tapi selepas mendapat pandangan beberapa 'pakar', saya kuburkan hasrat tersebut.

selepas kahwin, saya tak pernah berpeluang nak bela kucing. teringin, tapi persekitaran tak berapa nak mengizinkan. kalau ada pun, kidnap kucing yang selalu jalan-jalan depan rumah, main-main kejap, bagi makan kemudian lepaskan semula. sekarang bila dah duduk rumah sendiri, teringinnn sangat-sangat nak bela kucing. hmm, tapi duduk kat apartment, kena fikir dua tiga kali.

pernah jugak tanya hubby,
"kita ni bila nak bela kucing yek?"
secepat kilat hubby jawab,
"NO WAY!"
sentap kejap rasa. tapi, bila fikir-fikir boleh diterima la sebab dia fikirkan anak. hubby pun sebenarnya sangat mesra alam dengan kucing. memikirkan anak, terpaksa kuburkan dulu hasrat tu. kadang-kadang bila rasa teringin, pergi la 'menumpang kasih' dengan kucing-kucing yang berkeliaran sekitar apartment. selalunya kucing-kucing ni memang murah rezeki sebab ada je hamba Allah yang letak whiskas kat tepi-tepi tangga. kalau rasa-rasa lapar, kucing-kucing ni pandai la cari sendiri. makcik-makcik cleaner pulak selalunya tolong bersihkan bekas air untuk kucing-kucing ni minum.

sekarang ni, saya banyak 'lepaskan rindu' kat kucing dengan baca blog-blog pasal kucing. yang saya selalu jenguk, dua ni la.
KUCING TERBIAR DOT COM
KUCING TERBIAR & ANJING JALANAN

bahagia bila tengok kucing-kucing jalanan ni dijaga dengan penuh kasih sayang. yang luka, yang sakit, diberi rawatan sewajarnya. masa terbaca kisah kucing-kucing yang dianiaya oleh peknode baru ni, memang menitis air mata tengok kucing-kucing tu. sedih sangat keadaan diaorang ni. terutama yang ini,

 

kesian ibu & anak ni :( mati kelaparan. apalah daya mereka masa terkurung tu. sanggup pihak peknode buat aniaya kat kucing-kucing ni. kesian mereka terkurung dan kelaparan.



agak-agaknya, kalau haziq iman dah cecah umur 2 tahun, kira sedang elok la kot untuk bela kucing. tu pun kalau 'adik' haziq iman belum ada la, hehe. akhir kata, kalau tak suka kucing, taknak sayang pun takpe asalkan jangan aniaya kucing. ingat, kucing adalah binatang kesayangan Rasulullah saw.

motif cerita pasal kucing?
tetiba teringat kat kucing kesayangan yang dah mati 18 mac 2008 (takdelah pulak gambar dia)


**apsal macam 'lesu' je entri kali ni? tapi tak kira, nak publish jugak!

2 comments:

  1. Sentap ai, ske tgk kucing org cantik2 tp family xske kucing,so na mcm xske gak la huhu,tp kt umah byk je kucing org buang,sbb sni byk mknn ayam,so kucing pun mkn skali,kite xsuke tp still bg dia mkn sokay la kan? Hehe cume xbenarkan msuk umah je, klu sy berminat ngn kucing2 ni meh dtg umah na meh ade dkt brpuluh dah,asik2 branak je tgknye,huhu

    ReplyDelete
  2. Iza,

    awak sama minat mcm kak mieja:) hubby dulu pon tk suka kucing....tp dia suka layan minat akak...:)masa tak ada anak, akak bela kucing sama mcm bela anak....tp bila allysha lahir kucing yg kami bela hilang....sampai skrg tk jumpa lagi tandingannya dgn abu grey.


    akak pon plan nk bela kucing sebab anak2 semua suka kucing...:) balqish pon dah 2thn lebih.....bolehlah kalo nk bela anak bulus:):)

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..