.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, September 30, 2011

..haziq iman 10 bulan 2 minggu..

Assalamu'alaikum..


lama saya tak update perkembangan haziq iman. kalau tak tulis kat sini, nanti dah lama-lama, lupa plak dengan perkembangan anak sendiri.

di usia 10 bulan 2 minggu, dah macam-macam perkara yang boleh dibanggakan. (bangga dalam erti kata memberansangkan pada kami ayah & ummi dia. bukan sebab nak puji melangit anak sendiri. saya akui ramai lagi anak orang lain yang perkembangannya jauh lebih baik dari haziq iman. saya terpaksa menulis tentang ini sebab saya pernah 'terdengar' seorang ibu lain mengeluarkan ayat "macam anak dia sorang yang pandai").

1) sudah memberi reaksi kepada beberapa arahan mudah. sit down, come here, salam, give me 5, peluk ummi, pegang sendiri (botol susu),

2) menunjukkan minat bila dibacakan ali ba ta, A B C dan 1 2 3. kadang-kadang bila datang mood dia nak 'membaca' semua tu, dia akan memanjat dinding tempat saya menampal kad-kad tersebut. bila kita sibuk nak tunjuk mana satu hurufnya, dia pun sibuk la nak tunjuk sekali.

3) gigi sudah 6 batang. 4 atas, 2 bawah. bila gigi dah makin bertambah, dia dah kurang menggigit. mungkin sebelum ni gusi gatal kot. dia cuma akan menggigit bila dia tgh happy atau excited. nak-nak kalau ayah dia duk mengusik time menyusu. auwww, memang menjerit la ummi dia.

4) sangaatttt marah bila nak gosok gigi. geram pun ada. dia punya menangis, macam apa je.

5) dah 2 kali terjatuh dan berdarah dalam mulut. sekali tergigit pipi sebelah dalam. lagi sekali gigi terhantuk di lantai, gusi berdarah. tiap kali dia buat aksi, nak tercabut jantung saya ni. dia boleh je sengih-sengih sambil buat muka innocent.

6) bila hilang kelibat saya dari mata dia, mula la duk nyanyi "mama..ma..ma.". nak susu pun sama. mana ntah datang perkataan mama tu. bila ayah dia tanya, "mana mama?" spontan mata dia melirik pada saya. bila tanya, "mana ummi?", dia buat taktau je.

7) dah mula belajar nak berdiri sendiri. pencapaian terbaik, berdiri 15 saat tanpa sebarang sokongan. kata orang, bila gigi cepat tumbuh, lambat dapat berjalan. wallahu a'lam. kalau dikira, haziq iman memang cepat tumbuh gigi, masa umur 6 bulan setengah. kalau ditakdirkan lambat berjalan pun takpe, asalkan perkembangan dia sihat. tapi kalau lagi cepat berjalan, bagus jugak kan? hehe, mak dia yang lebih-lebih excited.

8) sangatttt berselera dengan makanan. masih lagi makan bubur kasar. campur la lobak ke, kurma ke, kentang ke, ayam ke, ikan bilis ke, brokoli ke,semua dia suka. tapi bubur kena sedikit berair ala-ala bersup. kalau tak, mesti dia nak termuntah. bila makan biskut pegang sendiri, dah berjaya makan semua. ada la habuk jatuh sana sini, tapi boleh kata 98% biskut tu masuk dalam mulut.
kalau roti gardenia yang 70 sen tu, boleh habis sekali makan je. tapi tanpa krim la, hehe. krim tu kan manis, tak berapa elok untuk dia lagi.
nestum pulak, cuma bagi bila dalam keadaan terdesak, contoh macam travel. kalau tak, memang saya tak berapa nak bagi. konon-konon nak anak sentiasa makan dari air tangan sendiri :)

9) kalau dah bermain, memang ralit sangat. terutama kalau kat taska ameen. banyak mainan kot. campur pulak ramai kawan. tu yang seronok. pagi-pagi kalau hantar ke taska, tak menyempat nak salam ummi ayah pun, mata dah melilau tengok ke arah taska. balik waktu petang pun, kadang-kadang dia boleh buat taktau kalau nampak saya datang. kalau hulur tangan nak dukung dia, boleh dia paling kepala ke arah pengasuh. geram, nak cubit-cubit je rasa, hehe.

10) dah 3 bulan berat turun naik. naik sikit, pastu turun. latest, 3 minggu lepas berat 9kg. sekarang taktau la berapa berat dia. tambahan pulak dah seminggu kena cirit birit. tapi dalam macam tu pun, makan tetap makan. aktif tetap aktif.


ok, kena stop dulu. ayat pun dah tunggang langgang ni. ni la jadinya bila lama tak menulis.

Wednesday, September 28, 2011

~Wordless Wednesday #06 : Inilah jadinya bila haziq iman berdua dgn ayah kat rumah & ummi pergi keje..




.

.

.

.

.

.

.

.

.





Monday, September 26, 2011

...





















buntu..



















saya tak minta banyak, cuma saya mohon..

TOLONG FAHAMI HATI SAYA SEBAGAI SEORANG UMMI.






-> pesanan penaja kepada sesiapa yang berkenaan. terima kasih.