.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, August 24, 2011

..petua jika bayi terkena ulser dalam mulut..

Assalamualaikum.

minggu lepas adalah minggu yang mencabar bagi kami suami isteri. seminggu haziq iman demam disulami batuk dan selsema. puncanya, sebab nak tumbuh gigi bahagian atas. lagi menyedihkan, ada ulser dalam mulut beserta bibir kering yang sesekali pecah dan berdarah.

merengek jugak la haziq iman dibuatnya dek kesakitan bila bibirnya pecah. susu pun tak berapa nak minum sebab pedih ulser tu. makan pun tak berselera. susah hati la jugak. tapi tetap hantar ke taska. cuti pun dah tak banyak mana.

hari rabu, ulser dia nampak lagi teruk. silap jugak la sebab tak bawak dia ke klinik. cuma bagi ubat yang memang dah ada dlam simpanan je.
dalam pukul 10, kak umi call bagitahu yang demam haziq iman ni naik turun. tapi suhu blm lagi melebihi 37 darjah. dia monitor suhu haziq iman kot-kot la suhu meningkat ke paras tak sepatutnya.

dah kebetulan kak umi call, tanya la sekali pasal ulser haziq iman. tapi kak umi tenang je jawab,
"ulser dia tu takde hal, iza. budak-budak kat sini, kak umi selalunya sapu marjerin je. insyaAllah ok."

marjerin?

tak pernah pulak saya dengar petua letak marjerin kalau ada ulser. tapi dengan kuasa-Nya, alhamdulillah ulser haziq beransur-ansur ok 2-3 hari selepas tu.

lepas ni kalau saya @ hubby kena ulser, boleh la try cara ni jugak. haha, ke cuma berkesan kat baby je? :p

1 comment:

  1. oo margerine.. terima kasih.. first time dengar nih :)

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..