.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, January 31, 2011

~See u




tuan rumah bercuti mula esok, 31 jan sampai isnin depan, 7 feb.

hoho..seronoknya. meluncur laju ke terengganu pagi esok. hope hujan tak lah lebat sangat. sian haziq iman, asyik selsema. ni dah jangkit kat ummi. tapi semangat nak balik terengganu kan.. so, selsema dah tolak tepi!

see u soon :)

Friday, January 28, 2011

~Nak tukar..taknak tukar??alahai..

salam.

lately, blog ni dah macam bertukar tuan pulak kan? balik-balik cerita pasal haziq iman. kejap-kejap haziq iman. nak buat cam mana kan? dah ummi dia memamg addict gila-gila dengan haziq iman. dalam kepala ni, hampir 80% ruang reserve untuk dia je.

kali ni saya nak tulis pasal hal lain sikit. err, tapi ada kaitan dengan haziq iman jugak sikit-sikit.

saya tengah pening ni. tengah fikir-fikir nak tukar url blog. kalau boleh, dah takmau guna url ummihurairah83.blogspot.com ni. tapi, macam sayang pun ada jugak. isk, cam mana yek? kalau tukar, jenuh la nak bagitahu kawan-kawan pasal url blog yang baru.

sebab nak tukar :

ummihurairah ini, andai diterjemahkan sebenarnya bermaksud "ibu kucing". nama ni, Allahyarhamah sahabat saya masa di sekolah menengah dulu, norihan binti abdullah, yang berikan. saya memang gilakan kucing. dekat hostel, pantang jumpa kucing, mesti nak didukung-dukung, dicium-cium. malam-malam pun, kadang-kadang tidur dengan kucing. jadi Allahyarhamah gelarkan saya dengan nama ni, sesuai dengan kisah abu hurairah sahabat rasuluLlah saw.

saya sukakan gelaran yang diberi dan atas dasar sayang pada persahabatn yang dibina, saya gunakan nama ni di hampir segenap ruang di alam maya. emel, nama blog, nama di forum, dll.

tapi kini, bila dah ada haziq iman, saya dah jadi serba tak kena. ummihurairah? haziq iman bukan kucing! aduh, cam mana yek?

dulu pernah tanya dengan hubby. dia suggest letak url dengan nama ummihaziq. hehe, kalau ada rezeki dapat anak lain nanti, macam mana pulak? :P

hmm, perlu ke tukar? kalau tukar, nak letak nama apa pulak ye? satu hal pulak nak fikir.


saya --> masalah punyalah kecik, tapi boleh pulak termimpi-mimpi. isk..

Tuesday, January 25, 2011

~Blogger Momma

salam.

alahai, baru je nak aktif-aktif sikit ngan blogger momma, tapi diaorg dah tukar port kat twitter lak. dah la kat fb pun boleh masuk time lunch hour je. memang lost habis. sian :P

ni pun dah jadi cam fikir 4-5 kali, nak join ke tak gath 13 feb ni. segan ada, malu pun ada. blogger lain kenal ke saya? blog cabuk je pun, tapi seronok jugak dapat jumpa geng momma ni. hmm..

  • masih dalam proses nak add link blogger2 momma. slow in action sikit pasal benda ni. saya lagi suka buat link dari follow. tapi mana-mana pun ok, janji boleh berkawan.

  • kalau ada mana-mana blogger momma yang link blog saya, bagitahu la. nanti saya linkkan balik. kalau yang jadi follower,insyaAllah saya follow balik.

  • saya ni kadang-kadang silent reader kat kebanyakan blog. maaf pada mana-mana blogger yang kurang senang dalam hal ni.

  • ~Tanya sama pokok

    salam.

    alahai si botak ummi ni, rindunya ummi kat haziq iman. lambat betul nak pukul 5.30 ptg.

    sekarang ni balik je kerja, memang haziq iman dulu yang dilayan. masak? err, selalu je delay. sian ayah.

    seboleh-bolehnya, saya taknak bagi haziq iman tidur awal. saya nak bercakap-cakap dengan dia, bermain-main dengan dia dulu sebab hanya itu je la masa untuk saya luangkan masa hari bekerja. saya nak bagi dia menyusu secara direct puas-puas. kat situ la sebenarnya wujud kepuasan bagi seorang ibu.

    haziq iman ni kuat betul menyembang. asal diajak berborak je, memang dia tak letih. kita yang kadang-kadang habis idea, taktau nak cakap apa. setiap patah yang kita tutur, jarang je haziq iman buat taktau. mesti dia balas dengan cara dia yang tersendiri. ternganga-nganga mulutnya. kadang-kadang, tiba-tiba menjerit riang.

    bila dah penat menyembang, kadang-kadang saya nyanyi untuk dia. apa-apa lagu je la. pok amai-amai, lagu nama nabi, papaku pulang dari kota, saya ada kucing dll. tapi selalunya yang jadi perhatian dia cuma satu lagu; tanya sama pokok. memang berbeza sikit cara haziq iman respon pada lagu tu. terlonjak-lonjak badan dia nak ikut nyanyi sama.
    bulat mata, tengah ikut ummi nyanyi

    lagi haziq iman suka, lagi ummi dia ni syok duk nyanyi walaupun suara tak semenggah mana :P tapi ummi haziq ni pun, tak ingat mana lirik lagu ni. cuma 2 rangkap kat atas tu je yang duk ulang-ulang nyanyi.

    Tanya sama pokok apa sebab goyang,
    Nanti jawab pokok angin yang goncang,
    Tanya sama langit apa sebab hujan,
    Nanti jawab langit tanyalah awan.

    Awan nanti kata aku kandung air,
    Sampai tempat sejuk aku pun cair,
    Tengok dalam air nampak bayang-bayang,
    Campak satu batu bayang pun hilang.

    Tanya sama hati apa rasa sayang,
    Adakah tandanya nampak dipandang,
    Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya,
    Punya tanda-tanda hubungan mesra.

    Tanya sama hati pernahkah merindu,
    Tiba masa lena apa mimpimu,
    Masa berjauhan apa nan dikenang,
    Bila difahamkan itulah sayang.

    Jikalau tidak kerana sayang,
    Kuntuman kasih tak mungkin kembang,
    Andainya jemu mengganti rindu,
    Jambangan mesra tentulah layu.

    Tanya sama hati pernahkah merindu,
    Tiba masa lena apa mimpimu,
    Masa berjauhan apa nan dikenang,
    Bila difahamkan itulah sayang.

    sekarang ni tengah duk cari irama lagu anak nabi kita. lirik dah ada, tapi lupa nak nyanyi macam mana. lagu ni dulu mula-mula nyanyi masa saya kat tadika. hehe, dah 22 tahun tinggal. mana la nak ingat ^_^ tapi sebab nak nyanyi jugak kat haziq iman, saya bantai pakai irama tanya sama pokok.. :P
    Anak nabi kita
    Ada tujuh orang
    Tiga laki-laki
    Empat perempuan
    Kasim Abdullah Ibrahim Fatimah
    Zainab Ummi Kalthum
    Siti Rokiah

    saya --> tengah plan nak beli buku ABC pulak kat haziq iman. hubbby geleng kepala tengok wife dia ni excited sangat.

    Monday, January 24, 2011

    ~Dah mula selsema pulakk

    salam.

    hai haziq iman. baru je duduk taska beberapa hari, dah bawak balik virus selsema ke rumah ye?

    mula-mula macam selsema biasa je. masih lagi bertahan. boleh tidur lena. bangun tidur pun sebab nak menyusu je semata. kemudian,tidur balik. tapi sejak 2-3 hari lepas, dah makin teruk pulak selsema dia. sampai satu tahap,hidung haziq iman dah tersumbat. nak hisap susu pun dah tak selesa sebab dia terpaksa bernafas ikut mulut.

    sudahnya, dia asyik merengek je. guna penyedut hingus pureen, tapi macam tak jalan. jadi terpaksa buat keputusan drastik,

    *sedut hingus manual, pakai mulut*

    berhasil! walaupun taklah keluar sepenuhnya. haziq iman pun, nampak lega sikit lepas saya sedut tu. sedikit gembira disitu walaupun tak pernah terfikir akan buat semua tu sebelum ni. hubby? awal-awal dah surrender. hehe. takpelah. saya sanggup je buat apapun demi haziq iman. kalau tak, maunya menangis tak berlagu bila tengok anak merengek tak selesa.

    bila dah join group blogger momma kat facebook, dapat la petua macam mana nak hilangkan selsema bayi ni. sagat kunyit hidung, kemudian letak atas hidung baby. thanx to aishah. kemudian ada yang cakap, boleh tambah sedikit kapur dengan kunyit hidup tadi. insyaAllah menjadi. hmm, boleh la try buat kat haziq iman. jangan kuning hidung hero kecik saya tu, dah la ek.. :P


    saya --> baru tau yang jadi blogger pun kena report kat income tax kalau nuffnang ribu riban. nasib baik la saya ni blogger cabuk je.

    Wednesday, January 19, 2011

    ~Tingkat-tingkat kehidupan

    salam.

    hidup. ada tingkat-tingkatnya. dari kecil, masuk tadika. kemudian sekolah rendah, sekolah menengah seterusnya ke alam ipta. dan begitulah juga seterusnya. dari zaman berkenalan, bertunang, berkahwin hinggalah dianugerahkan amanah paling indah, muhammad haziq iman.

    dari hari pertama memandang wajah haziq iman, bermacam-macam rasa yang ada dalam hati. 39 minggu dia menghuni di alam rahim, namun tak banyak ragamnya bila 'berpindah' ke dunia baru.

    pertama kali haziq iman disuakan dengan susu saya, seakan dia memahami tanpa perlu dipaksa-paksa. yup, itulah pengalaman indah. sangat indah. syukur sangat semuanya berlaku dengan sangat lancar. smooth.

    tips : masa dalam kandungan, kena selalu bercakap-cakap dengan si-tecit. bagitahu dia,
    "nanti dah keluar, minum susu ummi ye sayang. haziq kena hisap betul-betul. baru la kenyang nanti. kena sabar."

    sekarang, kami suami isteri tak akan melepaskan setiap detik pembesaran haziq. jumaat lepas, haziq genap 2 bulan. jadi, anak ummi kena la cucuk. bawa ke pusrawi lepas maghrib. orang kata kalau cucuk waktu pagi atau malam, kurang sikit sakitnya berbanding waktu petang.

    dalam hati, "jangan la haziq iman ni meraung satu klinik. jenuh nak pujuk kang."
    sebenarnya kekok lagi nak breastfeed haziq iman kat tempat awam, huhu

    tapi alhamdulillah. haziq iman tunjuk macho pulak depan doktor dan nurse, hehe. masa kena cucuk, muka haziq iman merah jap. kemudian riak muka macam nak nangis tapi tak rupanya. dia ambil masa kejap nak hilangkan rasa sakit kemudian SENGIH. haiyoo, anak ummi. macam ni rupanya.

    hubby ambik dia kemudian dukung. pastu baru la dengar suara dia cam mengadu sakit. nak tergelak pun ada, tapi perasaan ni lebih kepada kesian. tengok-tengok, air mata dah meleleh. alahai. breastfeed kejap, kemudian haziq iman dah back to normal. ceria macam biasa.

    malam tu, dalam pukul 12, badan dia dedar sikit.
    haziq iman demam
    tapi syukurnya, dia langsung tak meragam atau merengek. demamnya hanya dilayan dengan tidur. ummi ngan ayah je tak lena tidur, takut demamnya makin panas. bagi makan ubat pun, ok la walaupun muka dia dah berkerut semacam.


    dan kini..
    ini adalah perjuangan baru yang sedang saya lalui. exclusive breastfeed selama mana yang mungkin. walaupun tak banyak dan cukup-cukup makan je, tapi alhamdulillah, rezeki haziq iman tetap ada. semoga perjuangan saya ini dapat bertahan lama.


    hasil pam untuk dua sesi.

    Wednesday, January 12, 2011

    ~Lara hati seorang ummi


    assalamualaikum..

    fuhhh..lamanya tak jenguk blog.

    hari ni alhamdulillah, saya dah masuk kerja semula. tinggal la haziq iman kat nurseri. bila dah masuk ofis ni, kepala dah takde ingat lain.

    haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..haziq iman..

    tu je la yang tergambar dalam kepala sekarang ni. tengok gambar-gambar dia, gembira ada, sebak pun ada. anak tak apa-apa pun kat taska, tapi ummi pulak yang sememeh semacam kat ofis. tadi telefon penjaga haziq iman. dia cakap haziq iman ok, tidur je. bangun nak menyusu, kemudian tidur lagi.

    "bagus anak ummi." sape lagi nak puji anak sendiri, hehe.

    tak sabar nak tunggu habis waktu kerja. nak peluk cium haziq iman.