.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, September 6, 2010

~27 Ramadhan

hanya berbaki 3 hari. dan ramadhan bakal meninggalkan kita. *mode tak percaya* rasa macam baru 4-5 hari je berpuasa.

alhamdulillah, setakat ni berjaya puasa tanpa gagal. harap dapat kekalkan momentum hingga khamis ni. ada la dalam 4-5 kali ter'eksiden' tak bangun sahur, tapi masih diberi kekuatan oleh-Nya untuk bertahan sampai waktu berbuka. cuma si-comey-dalam-perut ni kadang-kadang 'memberontak'. lapar agaknya.
"ala, kata nak belaja puasa kan? baby kena la tahan." :)

kadang-kadang tak tahan jugak bila si-comey-dalam-perut ni aktif sangat. kejap dia main tendang-tendang. kejap dia main pusing-pusing. kejap dia mengeras & menegang. tapi kalau dipujuk slow-slow, si-comey-dalam-perut ni cepat je kembali tenang.

si ayahnya pula, memang suka la tengok time si-comey-dalam-perut ni duk gerak-gerak. makin si-comey-dalam-perut gerak, makin diagah-agahnya lagi. haaaa..apa lagi, lagi seronok la dia duk wat aksi dalam perut ummi. ummi ni yang duk menahan rasa. sekali dia menegang, tang-tang tu jugak ummi kena gi toilet cepat-cepat.

time saya tidur pun, boleh je hubby ajak si-comey-dalam-perut ni duk main-main. hai, sabar je la. hehe, tapi seronok tengok muka hubby yang excited.

dalam seminggu ni, terasa macam pergerakan baby makin kebawah. rasa nak terkucil pun dah makin kerap. kebetulan weekend baru ni balik sungai besar, so ngadu la dengan MIL. ibu cakap, maybe kepala baby dah turun ke bawah. haa, cuak jugak la rasanya.

kaki pun dah rasa makin mengembang. pakai kasut rasa ketat semacam. semalam, MIL belanja kasut raya *muahh, cayang ibu!*. dulu, pakai saiz 39 je. ni kena ambik saiz 40, baru rasa ok. tu pun macam ketat jugak, tapi tak kisah sangat sebab kasut tu jenis lembut. jadi boleh mengembang ikut kaki.

beg yang nak dibawa ke hospital pun belum isi lagi. walhal luvly mum & MIL dah pesan puluh-puluh kali, standby awal-awal. tengok la, malam ni kot. hehe. kalau tetiba si-comey-dalam-perut ni nak keluar awal, naya je. nak harapkan hubby, iskk.. maunya dia gelap mata bawak satu bakul besar tu ke hospital. nanti dah isi siap-siap dalam beg, terus je letak dalam kereta, kan?

bila fikir pasal kandungan ni, macam-macam benda nak kena consider. hai la baby, ummi ngan ayah ni agaknya dah tak sabar sangat kot nak tunggu sayang jenguk dunia. kalau atok & nenek belah ayah, lagi la tak sabar nak tunggu baby lahir. cucu pertama la katakan. wan & ki kat terengganu pun banyak ambik berat pasal baby walaupun dah ada 9 orang cucu.

nanti baby kena behave tau. jadi anak & cucu yang soleh. ramai yang sayangkan baby ni. =)

.
.
.

*kisah lain*

MIL keep asking,
"takleh balik awal lagi ke untuk raya ni?"
aduh, serba salah pulak jadinya. tak sampai hati pulak nak jawab "takleh". nak apply cuti untuk hari khamis (9 sept) tu, memang for sure dah tak boleh. nyesal pulak tak apply cuti sehari sebelum raya tu.
tapi mungkin boleh balik awal sikit la kot. dalam tengahari. mintak-mintak takde emergency apa-apa pasal keje masa ari khamis tu.

tengok la nanti cam mana..

3 comments:

  1. wah2..dh hampir dh tu... kena hati2 n bersedia kak iza yer..heeheh~

    ReplyDelete
  2. hai bestkan kita dpt berposa sebulan tanpa ponteng..baby kita pun aktif sgt2..hihihii selamat hari raya yer...

    ReplyDelete
  3. ella..
    due jatuh raya haji..tp tu la, takut jugak if tetiba nak bersalin awal..hehe..

    ana..
    alhamdulillah..syukur diberi peluang untuk lalui pengalaman hamil masa bln posa ni.. :) selamat hari raya jugak utk ana & hubby

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..