.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Thursday, August 19, 2010

~Nak hantar surat la kat ***

** saya menulis dalam keadaan yang sangat santai dan hati tenang..eceh.. :)

nak hantar surat kat sape ni? haa, saya nak hantar surat kat board of directors keretapi tanah melayu berhad (KTM). macam orang berangan tak sudah je kan?

tajuk surat rasmi saya tu akan berbunyi,
"PERMOHONAN AGAR TIDAK MEMBENARKAN / MELARANG IBU-IBU HAMIL MENAIKI KOMUTER."

macam orang putus asa je bunyinya.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - -
seorang ibu hamil 7 bulan sedang menaiki komuter. tempat duduk dah penuh. so, redha je kena berdiri. masih larat lagi kalau nak berdiri 40 minit tu. baby pun behave je.

kemudian, seorang hamba Allah yang prihatin dan baik hati memberikan tempat duduk dia kepada ibu hamil tersebut. ibu hamil cuma tersenyum sambil ucapkan terima kasih dan iringan doa dalam hatinya, semoga hamba Allah tadi di berikan kerahmatan oleh-Nya.

tetiba terdengar dua orang yang saling mengenali bercakap-cakap di belakang ibu hamil. macam ala-ala berbisik tapi masih boleh didengari oleh orang terdekat. ibu hamil pun pasang telinga jugak. dosa tak ek curi-curi dengar perbualan orang?

"patutnya orang-orang pregnant ni tak payah la nak naik public transport. nak-nak kalau sesak-sesak camni. naik la transport sendiri."

"haa, tu la. menyusahkan orang. terpaksa orang lain yang berjaga-jaga takut terlanggar dia."

"kita baru je nak duduk, dah kena bangun bagi seat kat dia. kita pun penat jugak puasa-puasa ni. bukan dia je."


hamba Allah yang bagi seat tadi senyum je kat ibu hamil sambil geleng kepala dan buat memek muka seolah-olah bagi isyarat,
"takyah dengar sangat apa yang dua orang tu cakap, kak."

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - -

sedih betul la. cuba dia berada dalam situasi ibu hamil tu. kalau dah terpaksa, kena jugak naik public transport ni. kalau ada pilihan lain, ibu hamil ni pun tak teringin nak bersesak-sesak macam ni. ingat seronok ke?

haisyhh..
malas dah nak cakap banyak. kata menulis dalam keadaan santai kan? hehe. so ibu hamil tadi dengan sukarelanya nak melupakan dialog-dialog dalam komuter semalam.


saya --> peace..!

5 comments:

  1. eee ciannya....
    bukan suka pun naik public trans
    kalu xpeknen pun xsuka gak..
    tp kalu dah xdak cr lain memang kena naik lah..
    bukan kaya pun sampai nak kena ada kete berbiji2 kan..kalu peknen pastu drive kat jln jem lagi lah teruk tau.
    nanti dorang yg ckp2 tu peknen or bini depa peknen taulah macam mana
    kan kan kan

    ReplyDelete
  2. mama sara..
    yg bercakap tu pompuan..cntik bertudung & kompem2 puasa rasanya..uhuhu..

    masa awal2 posa dulu, mmg hubby datang amik, tp dia keje kelang..sy dayabumi..mcm kesian je kat dia nak dtg amik jauh2..alternatifnya cuma komuter..

    hehe..agaknya bila diorang pregnant, diaorg mmg taknak kwn ngan komuter dah kot.. :P

    ReplyDelete
  3. sabar la kak..ujian bln Ramadhan la tu..dorg bkn nk pk kesusahan org len n sbb pe kene naik komuter.. itu pn dorg bising.. dh kalu xmo bagi seat tu, senyap je la.. byk ckp pulak kn... aduh ella pulak yg emo.. hhhuhuh..cian kak iza~~(T_T)

    ReplyDelete
  4. ko ke za??? isk isk isk sabor je la..belum kena kt diri sendiri leh la diorg ckp mcm tu agakyer..Dl ms aku naik bus, klu ada org2 tua ke, preggy ke, mmg aku kesian. Ms aku bg duduk tu, aku selalu ckp dlm hati, harap2 klu mak aku dlm keadaan org tua tu, ada la juga org akan bagi duduk. Tu je niat aku..
    Kdg2 manusia ni selalu lupa diri kn..Xpe2..ko take care ek..Smg ko & baby sihat selalu:-)

    ReplyDelete
  5. ella..
    agaknya diaorg jeles kot akak dpt duduk..diaorg berdua tu pulak mmg dr awal kena bdiri..hehe..

    yan..
    :P
    aku ler tu orgnya..klu naik public transport ni,mmg kena byk sabo..mcm2 ragam manusia kita akan jmpa..kira aku dah lali..tp kdg2 terusik jugak rasa hati..mcm menyusahkan org je..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..