.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, August 20, 2010

~Cuti raya

baru masuk 10 ramadhan, tapi dah nak cakap pasal cuti raya?

sejujurnya, takde rasa excited sangat nak sambut raya tahun ni. taktahulah kenapa. tapi excited lebih kepada persiapan untuk sambut
si-comey-dalam-perut saya dan.. walhal baru je 7 bulan

mungkin saya rasa sedikit sedih kot sebab raya pertama tahun ni, turn kat kampung hubby dulu. memang itu perjanjian yang dah lama kami ikat.
huhu, bukan tak best. best tu best. cuma hiba jugak la kan bila takleh nak cium tangan ma ngan ayah di pagi raya. tiada lagi kebiasaan seperti tahun-tahun sebelum ni. takleh nak bersedondon lagi ngan ma, adik beradik & anak-anak saudara. takde lagi adegan tarik-tarik sampul duit raya dengan anak-anak saudara. takde jugak adegan muncung mulut dari anak saudara bila achik diaorang ni taknak temankan main bunga api.

berbalik pada cuti raya. macam malas nak fikir nak ambik cuti raya berapa hari, nak ambik berapa haribulan @ hari apa. tapi sudahnya kena fikir cepat-cepat jugak sebab bos dah emel bagitahu kena hantar permohonan cuti raya sebelum atau selewat-lewatnya hari ni, 20 ogos.

so bincang punya bincang dengan hubby, saya decide nak amik cuti sehari je.. :)
macam tak percaya pulak rasanya ambik cuti sehari je. tapi hubby kata, takpelah. simpan baki cuti untuk hal kecemasan nanti. nak-nak kalau si-comey-dalam-perut saya ni dah mula jengah dunia. tentu banyak nak kena spend cuti untuk dia.

cuti saya apply tu pun 17 sept, selepas cuti 1 malaysia.

hubby cakap, kita balik sungai besar masa malam raya pun sempat. takyah rushing sangat. cukup 3 hari beraya kat sungai besar, jumaat-ahad (10-12 sept).
isnin sampai rabu (13-15 sept), saya masuk keje dulu. rabu malam, insyaAllah bertolak balik terengganu. tu yang saya ambik cuti ari jumaat (17 sept) je. so, dapatlah dalam 4 hari kat terengganu (16-19 sept).

memang kalau dikira agak lambat balik beraya kat terengganu. tapi takpelah. nak simpan cuti dan nak berlama-lama bawah ketiak ma
punya pasal, sanggup je. lagipun my dear sis yang mengajar kat muar pun cakap, dia still ada kat terengganu masa tu. family my dear bro je takleh cuti lama-lama sebab angah UPSR nanti. tak kisahlah takleh jumpa pun sebab boleh je jumpa kat KL.

bila dirisik-risik, ramai opismate yang amik cuti seminggu. kebanyakannya amik 2 hari sebelum raya dan terus hingga selepas cuti 1 malaysia. jeles? ntah, takde perasaan pun. hehe.
apesal ntah, ayat macam orang putus asa je ni :P


tapi..
macam tak sedap hati la pulak balik rumah mentua masa malam raya. mesti jem kan malam tu. kalau jem, mesti lewat sampai kat sungai besar. takpe ke? masa sampai sana, mesti dah tak sempat nak tolong pape kat dapur. huhu. tapi dah takleh nak tambah cuti dah. sebab tadi bos dah panggil, mintak tolong saya monitor system job bagi pihak opismate yang tengah bercuti masa raya tu. sebab saya je yang avaiable.

hubby pujuk..
dia cakap kalau balik awal pun ke sungai besar, MIL bagi ke saya masuk dapur? memang tak bagi pun.. jadi, takpelah kalau balik malam raya pun. sempat je tolong kemas sikit-sikit kat dalam rumah.

baju raya pun tak fikir lagi ni. minggu depan kot baru gi beli. tema apa pun taktau lagi kaler apa. aiyyok, kenapa ni iza oii?


saya --> ujung minggu ni ada parenthood expo kat midvalley.
20-22 ogos. still ada list barangan baby yang belum lengkap lagi. macam nak pegi, tapi macam nak ajak hubby balik sungai besar jugak. camner ek?

2 comments:

  1. samer la kita..xprepare pun baju raya..mcm xberia..

    ReplyDelete
  2. tu la pasal..
    semlm duk belek2 dlm almari, jumpa sepasang baju kurung blm penah pakai..sekali hubby ckp, "pakai je la baju tu. xyah beli lain."
    dia pulak pakai baju melayu masa akad nikah dulu..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..