.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, August 4, 2010

~26 weeks


assalamu'alaikum semua :)

kandungan saya dah pun dah melebihi 26 minggu. dalam tempoh ni, dah bermacam-macam pengalaman yang saya dan hubby dah alami. perut dah makin membesar dengan jayanya. dan masalah gatal-gatal pada bahagian perut, makin tambah rancak. tapi belum lagi ada tanda-tanda strech marks yang agak teruk.

hubby yang dulu malu-malu kucing nak ajak baby berbual, sekarang tiap masa dia nak ajak berbual. pantang ada masa luang.

time saya tidur pun, dia ajak baby borak-borak. baby pulak, memang akan bagi respon yang cukup baik kalau di agah-agah dari luar perut. terutama kalau ayahnya yang ajak borak. mula la dia menendang-nendang. ummi ni yang rasa senak perut tapi dengan senyuman kegembiraan yang sukar nak digambarkan. herot berot perut ummi dibuatnya. sekejap bonjol kat kiri, kejap kat sebelah kanan.

kadang-kadang jeles jugak ummi ngan ayah. time ummi ajak borak-borak, baby kadang-kadang senyap je tau. tapi kalau dengar je suara ayah, haaa..cepat je dia bagi tindak balas. amboi baby, awal-awal dah tunjuk gaya nak jadi anak ayah ye :)
tapi time nak nyusu, mula la kan nak cari ummi.

jalan kaki sekarang ni pun takleh nak laju-laju macam dulu. dah terasa sedikit berat pada bahagian perut. kalau jalan laju jugak, mula la rasa termengah-mengah. tapi terubat rasa bila baby gerak-gerak. macam tengah duk pujuk-pujuk ummi dia. pandainya dia!

selera makan saya sekarang ni pun dah makin bertambah. semua makanan pun rasa sedap kat tekak saya. hubby pun senang hati tengok saya makan. tapi berat badan, taktau la camner. rasa macam takde naik sangat kot. selama ni pun, tiap kali checkup, berat badan saya maintain naik 1kg sebulan.

sekarang, dah masuk seminggu saya minum susu kambing hi goat.
tu pun my dear sis yang paksa minum. katanya, bagus untuk ibu-ibu mengandung dan menyusukan anak. hubby pun apa lagi, lagi syorkan saya minum. sebabnya sebelum ni saya memang takde minum-minum susu anmum ke, enfamama ke. dalam kepala ni dah setting awal-awal, susu tu semua tak sedap. hehe. hubby memang hangin je dengar alasan saya ni. yang boleh saya minum pun, susu nespray.

tapi susu hi goat ni, boleh tahan la rasa dia. free sugar. takde bau kambing dan ada rasa lemak-lemak sikit. cuma setakat ni saya belum rasa lagi la sebarang perubahan hasil dari pengambilan susu ni.



sejak 2-3 minggu lepas, saya dah mula krem kaki secara berturut-turut. sebelum ni ada la 2 minggu sekali. tapi dah makin kerap kepada setiap malam. kalau ikutkan usia kandungan, memang masih terlalu awal untuk lalui dengan kerap. tapi saya ni memang dah pattern suka krem kaki..sebelum kawen dan hamil lagi memang dah selalu kena.

sian hubby, kena bangun tengah-tengah malam melayan kerenah sang isteri ni. gosok-gosok. sapu minyak sikit. tapi seminggu selepas tu, krem kaki saya berjangkit kat hubby :(
saya elok-elok je, tapi hubby pulak yang terpaksa menahan sakit. padahal sebelum-sebelum tu, hubby memang tak penah pun kena krem camni. nak menitik air mata bila hubby cakap,
"takpe, sikit je ni sakit yang abang rasa kalau nak dibandingkan sakit bersalin nanti. kalau sakit bersalin tu pun boleh dipindah ganti, abang sanggup."

saya memandang bening matanya. saya selalu baca ayat begini dalam novel tapi bila hubby sendiri yang lafazkan, memang lain rasanya.


saya --> update cacamarba. dah banyak sangat draf yang tersimpan sebenarnya. entah bila nak publish semua tu

3 comments:

  1. hai..
    kaki krem tu sebab baby tengah sedup kalsium awk..so kena minum susu banyak2... kalu degil minum susu nanti gigi rongak tau..

    semoga berjaya

    ReplyDelete
  2. hai mama sara,
    huhu..tu yang nurse duk bebel kat saya..tp bila sy mintak pil kalsium, dia taknak bg..
    kena mulakan misi minum susu la pasni..takmau la kan gigi rongak..

    ReplyDelete
  3. iza, krem tu tanda kekurngan kalsium..kalo xleh minum susu, kene amik pil kalsium...yana kol g checkup doc mesti tnya ada krem ke tidak sbb die kata tu tnda xckup kalsium..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..