.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, June 30, 2010

~"baby ok la ummi..cuba jgn risau sangat.."

"ye la sayang ummi. ummi dah tak risau sangat dah. "
=)

rentetan dari kisah ini, semalam hubby ajak saya ke klinik tanglin untuk buat pemeriksaan lagi sekali. dia cakap, biar nurse tu compare keadaan badan saya sekarang dengan rekod kesihatan sebelum saya jatuh tempoh hari.

saya pegi dalam pukul 11 pagi. masa tu ada 7 orang tengah tunggu giliran. tapi bila saya cakap saya pernah jatuh sebelum ni, terus nama saya dipanggil untuk pemeriksaan atas nama kecemasan. terkebil-kebil orang lain sebab tengok saya tak payah nak menunggu lama-lama. nurse dah membebel-bebel sebab saya tunggu 4 hari baru nak pergi klinik.

doktor takde. EL sebab maid dia lari & takde orang jaga anak dia. pulak dah. macam-macam hal.
tapi ada super senior nurse dipanggil untuk buat pemeriksaan kat saya & boleh amik alih skop kerja doktor. ok la tu.

hb ok, dengan bacaan 11.2.
bp ok 110/70.
berat dah naik sikit 44.4kg.
urine test pun ok.

kemudian masa scan pun ok. baby gerak-gerak macam biasa even saya ngadu sebelum ni yang movement baby kurang aktif dari biasa.

cuma bila check jantung baby, nurse kata macam tinggi sangat bacaan dia. minggu lepas, 150. tapi ni 178. kebetulan, doktor yang EL tadi datang klinik jap. so nurse tu cakap-cakap jap ngan doktor. 15 minit lepas tu, nurse datang kat saya bagitau yang doktor suruh refer ke HKL.

isk, maunya tak terkejut! tadi kata ok, ni tetiba pulak nak kena refer ke sana?

"boleh pegi HKL ngan husband kan? kalau takleh, kita boleh arrangekan ambulans."
eh..tak payah! tak payah! no need la ambulans-ambulans ni. bukan takleh jalan pun. kalau nak suruh lari 100m pun boleh lagi rasanya. berlagak je lebih.

balik opis jap.

tapi otak ligat berfikir. nak pegi HKL ke taknak ni? atau nak pegi pusrawi je, jumpa ngan gynae? bukan apa. saya cukup takut gi HKL sebenarnya. bimbang keadaan saya tak seberapa, tapi keadaan akan jadi lebih worse lepas wat apa-apa pemeriksaan kat sana.
*sekadar pendapat peribadi saya.


nak taknak, terpaksa telefon my dear mom mintak pendapat. sebelum ni ma taktau pun anak dia ni terjun dari komuter. huhu. suprisely, my mom cakap benda yang sama macam saya fikir tadi.
my sis pun terfikir perkara yang sama.
my sis-in-law pulak kata, tak kira la nak pegi mana-mana pun, tapi wajib wat pemeriksaan tu. bimbang kalau jadi something kat baby.

bincang pulak ngan hubby. sok sek, sok sek.. hubby ajak ke HKL jugak. tapi sebelum wat pemeriksaan, tanya dulu apa prosedur yang mungkin dilakukan. kalau HKL cuma buat pemeriksaan luaran je, just proceed je dengan checkup tu. if HKL nak buat internal checking, kami nak cabut je dari situ :p baik punya plan, hehe.

di HKL, kami ke unit PAC di bangunan hospital bersalin. buat pemeriksaan lagi sekali even dah mention, dalam buku merah dah ada semua maklumat yang dia nak. kemudian, naik ke tingkat 1 untuk buat imbasan.

mula-mula doktor asyraff yang handle kes saya. scan.
kemudian datang pula seorang doktor perempuan yang freehair, scan jugak.
lastly, doktor salleha. scan lagi sekali.
*Doktor yang freehair tu suggest untuk admitt saya ke wad untuk satu malam bagi pemeriksaan lanjutan, tapi nasib baik doktor salleha kata tak payah. fuh, lega.

keputusannya..
alhamdulillah baby ok =)
perkembangan baby normal, air ketuban normal, movement baby ok.
untuk pertama kalinya saya dapat tengok keseluruhan badan baby. tulang belakang, kepala, mulut, mata, hidung, kaki, tangan. Ya Allah, kagumnya dengan Kebesaran-Mu.
dan yang paling penting, baby dah tunjuk siapa diri dia. masa scan 2 minggu lepas, hubby je yang nampak tang tu.

cuma..
uri terkebawah sikit. tapi doktor kata normal. tiada apa yang nak dirisaukan. jaga badan, jaga makan, insyaAllah takkan memudaratkan.

pasal bacaan heart beat baby yang tinggi tadi, doktor kata normal jugak. due tu usia kandungan baby. overall, everything is ok :D
baby terkejut je sebelum ni. thats why dia tak aktif sangat. alhamdulillah, syukur nikmat. lega hati saya. terasa macam ada batu besar terangkat dari kepala saya.

saya pun lega bila tengok hubby dah hilang kelatnya di muka.


saya --> seronok sangat masa kat tempat scan tu sebab berhampiran dengan wad ibu bersalin. masing-masing memboyot tengah tunggu masa nak bersalin. hubby pulak sengih je dengar baby nangis. siap cakap, "dengar baby nangis, macam jadi terapi telinga pulak".

4 comments:

  1. Alhamdulillah semuanye ok ye:)take care ya..:)

    ReplyDelete
  2. salam ziarah

    syukur baby sihat...risau gak baca citer u terjatuh tuh...

    ReplyDelete
  3. ucu..
    tq dear..tq so much for being there 4 me..

    Ina Hashim..
    salam.. :)
    terima kasih dtg berkunjung..alhmdulillah, semua ok..lega sgt rasanya..

    cik puan akish..
    mmg syukur sgt2..thanx yaa..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..