.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Sunday, December 12, 2010

~Kembali bersiaran


alhamadulillah..
akhirnya daat kembali bersiaran di blog..
dengan gelaran baru..

kini kehidupan dirasakan makin lengkap dengan kehadiran mujahid kecil saya & hubby..
MUHAMMAD HAZIQ IMAN BIN MUHAMMAD ELMI FAIZ.
selamat dilahirkan pada 13 november 2010 di pusrawi,kota damansara.
syukur sangat kerana dpermudahkan dalam urusan melahirkan haziq iman secara normal dengan berat 3.1kg.

hari ni, haziq iman genap sebulan di bumi Allah.
kami suami isteri juga selamat merentasi ulangtahun pertama perkahwinan pada 4 disember lepas.

umpama mimpi, tapi itulah hakikatnya. tangggungjawab makin bertambah. semoga saya & suami mampu memikul amanah ini dengan baik.


saya --> akan menyusul dgn entri seterusnya :)

Friday, November 12, 2010

~Ampun maaf..

sudah jumaat. kiranya, ada lagi 5 hari sebelum menjengah ke due date untuk ummi & ayah menatap wajah si-tecit.

setakat ni belum ada apa-apa tanda untuk saya bersalin. kalau tanya pasal sakit-sakit, tiap-tiap hari pun terasa sakitnya. terutama kalau si-tecit ni menegang. perut ni dah berbentuk-bentuk. kadang bulat, kadang membujur, kadang berpetak.

memang terasa sangat yang si-tecit ni dah kurang ruang untuk bergerak. perut pun rasa makin menipis je. paling sian kalau dia tersedu. dalam 20 minit juga la, baru berhenti sedunya. dulu, kalau dia menegang, saya rasa santai bila hubby gosok-gosok perut. tapi 2-3 hari ni, kalau hubby gosok-gosok masa menegang, rasa macam kulit perut rasa pedih. jadi tak selesa.

kejang kaki pun asyik berlaku 2-3 malam ni. jadi, hubby la yang jadi mangsa. terpaksa gosok itu, gosok ini. tidur dia pun tak lena sangat. nasib baik la dia tak merungut. thanks a lot to him.

isnin ni ada checkup lagi. entah apa la lagi komen doktor. hasrat hati, masa checkup nanti, nak je mintak MC sampai la ke masa bersalin. tapi tu pun kalau doktor nak kasi la kan, hehe.



lastly,
saya mohon maaf pada semua yang membaca entri ni andai sepanjang kita kenal/berhubung, saya ada menyakiti hati atau menyinggung perasaan. saya cuma selemah-lemah manusia. kadang teremosi tanpa berfikir. menulis pun kadang-kadang diluar kewarasan.

doakan saya selamat bersalin.


saya --> mungkin ini entri terakhir saya berbadan dua. wallahu a'lam.

Thursday, November 11, 2010

~Mencari kekuatan


sejak dua tiga hari ni, banyak sangat dapat sms dari kawan-kawan. semua duk tanya soalan bonus..
bila due?
dah bersalin ke belum?
dah ada turun tanda tak?
sihat ke tak?
still kerja atau dah mula cuti?
macam-macam lagi.

mak buyung pun balaslah,
"baby sayang nak tinggalkan perut. tengah syok berpusing sakan kat dalam ni."

serius, penantian memang satu penyiksaan. antara rasa takut nak menghadapi saat bersalin dengan rasa tak sabar nak menatap wajah si-tecit. semuanya bercampur baur.

tak henti-henti mulut melafazkan doa nabi yunus,
..dalam usaha untuk mencari kekuatan dan mohon moga Allah permudahkan segala urusan.

kalau 'ter'over due, doktor dah bagi tempoh seminggu dari due yang ada.

hubby pula cakap kat si-tecit,
"takpelah sayang. duduk la dulu kat dalam tu. dah sampai masanya, keluarlah dengan selamat. ayah & ummi tunggu."

dan saya, penantian akan diteruskan..
segalanya, lillahi ta'ala.


saya --> saat-saat akhir ni pun, ada mengidam jugak.. nak makan ikan bakar tanglin. tapi taktau la sempat ke tak. walhal dah dekat sangat dengan opis. masalahnya, takmau makan sorang tapi nak berdua dengan hubby. macam mana tu?

~Happy news

barisan hero kesayangan saya :
along zahirul, angah hisyam, abg amir, angah lutfil

this entry goes to angah lutfil.
anak saudara saya yang keempat dari 9 orang kesemuanya.

tahniah untuk angah sebab dah berjaya dapat 5A dalam peperiksaan UPSR.

ahad baru ni, saya sempat singgah rumah dear bro di kota damansara. angah sempat la kongsi perasaan dia yang takut menunggu hari keluarnya keputusan UPSR. biasalah, kebimbangan dia memang berasas. selain dari takut hampakan ibu abah dia, dia bimbang kalau-kalau kalah pada abangnya, along zahirul yang dapat 5A tahun lepas.

alhamdulillah, akhirnya tercapai impian. berkat usaha dan doa yang berterusan. dan pastinya, menggembirakan hati kami semua.

kebetulan, semalam hari lahir dia yang ke-12. haaa, sakan la dia mintak habuan dari ibu abah dia nanti, hehe.


saya --> kena fikir nak beli apa sebagai hadiah. dah la hadiah budak lelaki ni mahal-mahal.

Wednesday, November 10, 2010

~Ku impikan Bicara Pedusi

klik gambar untuk terus ke entri berkenaan buku menarik ni.

salam pembuka bicara.


Kenapa Saya Perlu Mendapat Buku Ini Dari Puan Insyirah?

dah lama saya sering bertandang ke dunia .:: HaRuMaN MaWaR ::. ini. tapi sekadar sebagai pembaca senyap [baca: silent reader]. bicara Insyirah Soleha antara genre penulisan yang memang menarik perhatian saya untuk membacanya.

tulisannya santai, taklah skema sangat atau tidaklah terlalu berat untuk difahami. tapi maksudnya tetap sampai pada kita.

berkenaan buku Bicara Pedusi pula, tajuknya pun dah buat saya rasa teruja. pedusi? memang agak janggal perkataan ini pada pembacaan saya. tapi dah diterangkan oleh Insyirah Soleha, pedusi bermaksud wanita/perempuan. dari sinopsis yang diberikan, saya yakin Bicara Pedusi banyak melibatkan emosi seorang wanita yang kadang-kadang sukar untuk diselami. kadang-kadang, wanita sendiri pun sukar untuk memahami hati wanita yang lain. selalunya, melalui bacaan juga, secara tidak langsung, kita sendiri mampu menyelami bicara hati sendiri. betul tak?

saya juga peminat tulisan-tulisan motivasi. apatah lagi motivasi yang berkait rapat dengan jatidiri kita sebagai umat Islam. selalunya tulisan motivasi ni menggunakan tulisan yang agak berat, tapi dari gaya penulisan Insyirah Soleha di blog, saya beranggapan, buku ni pasti mudah untuk difahami.

paling teruja, saya suka membaca sambil berangan. dalam erti kata lain, saya cuba membayangkan diri sendiri sebagai watak utama dalam cerita tersebut. jadi, kalau tak dapat jejak kaki di perantauan, berangan melalui pembacaan pun, dah kira ok la kan?

rasanya dah cukup kot 200 patah perkataan. cukup sampai di sini.


saya --> menang tak menang, tak kisah. tapi kalau dapat, mesti best.. :)

Tuesday, November 9, 2010

~3rd checkup @ pusrawi


update secara pantas.


- semalam check-up kali ketiga dengan gynae di pusrawi. alhamdulillah, semua ok. tekanan darah ok, urine ok, hb pun hampir-hampir ok, air ketuban ok.

- berat saya maintain 50kg, sama macam 2 minggu lepas. gynae kata bagus :)

- owwwhh, tapi berat si-tecit naik hampir 900gram. 2 minggu lepas, berat si-tecit 2.7kg. semalam 3.6kg. ini termasuk air ketuban semua.

- gynae jangkakan berat sebenar si-tecit sekarang ni dalam 3.2kg - 3.3kg.

- kepala baby dah masuk lorong ke bawah tapi belum betul-betul turun lagi sebab si-tecit masih dapat bergerak aktif. jangkaan lahir, gynae cakap dalam minggu depan jugak. minggu ni cuma berjaga-jaga je.
"saya tengok, awak pun kuat je lagi ni."

- sementara nak tunggu si-tecit lahir, gynae bimbang si-tecit makin membesar . pesanan dia, saya kena jaga makan. aiyokkk, gerunnya dengar walaupun gynae bercakap dengan riak muka yang sangat cool. badan saya dah la kecik. kalau baby membesar lagi, jenuh la nak teran masa bersalin nanti. harap-harap, mintak dijauhkan dari pembedahan. taknak la camtu.

- checkup akan datang, seminggu lagi. tapi gynae dah pesan, ada apa-apa tanda, terus gi pusrawi & terus pegi tingkat 1. ok, tingkat 1 tu = labour room. huhu.


saya --> semalam, kali terakhir hubby bagi saya chance minum ais. pasni dah takleh minum katanya sebab tu salah satu sebab baby jadi besar. err, ye ek?

Thursday, November 4, 2010

~Err..saje nak highlight sikit

cuti tiga hari..maknanya 3 hari jugak la takkan dating dengan internet. ada broadband, tak bayar. tapi kalau bayar pun, takde line kat umah T___T. duduk rumah diam-diam.

jadi hari ni, saya genap 38 minggu 1 hari.


doa saya, harapnya dapat la benda alah ni dapat cecah 40 minggu. boleh gitu?


saya --> selamat bercuti semua :)

Wednesday, November 3, 2010

~Goodies bag

masa 2nd checkup kat pusrawi hari tu, nurse bagi saya satu goodies bag masa dah nak balik. berat.

tapi tak pasti pula kenapa saya je yang dapat. sebelum-sebelum tu, takde pun nampak nurse bagi kat mommies lain. agaknya diaorang dah pernah dapat kot sebelum ni.

so, inilah isinya. dari abbot laboratories.

ada 3 isi. 2 paket kecil susu anmum materna perisa coklat (tiada dalam gambar), susu similac advanced, buku + majalah.

ini bukunya. banyak sangat info kat dalam ni. dari sebelum hamil, semasa hamil dan selepas bersalin. paling hubby excited bila ada jadual mile stones baby dari umur 0 hingga setahun, kalau tak silap la. bila baby mula bagi respon pada panggilan kita, bila baby mula tersenyum, meniarap & sebagainya.
ahha..buku tu harga dia RM18 kalau nak beli. tapi tak sure pulak kat mana ada jual.

ni pula, susu similac advanced. memula tu ingatkan susu untuk mommies, tapi untuk baby rupanya. susu yang dah siap berbancuh.

cuma pasangakn puting kat botol tu je. tapi macam konpius, sedia untuk diminum? tak perlu panaskan ek?

tapi yang pastinya..
susu ni akan tersimpan kemas dalam almari. semangat saya untuk bagi full breastfeed kat si-tecit ni, buat saya fikir "tak kisahlah membazir pun kalau buang susu ni."
takpun nanti, saya bagi kat sesiapa je susu ni.. :) lahipun sesuai untuk bayi 0-12 bulan. cumanya, tarikh luput dia dah dekat, bulan mac 2011.


saya --> amboi, sejak ada water mark ni, makin rajin lak wat entri bergambar. sebelum ni bukan main ngaku tak mesra gambar. hehe.

Tuesday, November 2, 2010

~Set berpantang.. Shaklee

luvly mom kata, saya ni memang bermusuh dengan ubat. dengan vitamin pun sama. ni pun disebabkan saya hamil je. kalau tak, saya memang tak jejak kaki ke klinik pun.

masa memula hamil dulu, saya buat pengesahan hamil di klinik swasta. kat bawah ofis ni je pun. doktor tu tanya,
"keje pos kan? awak belum ada rekod kat klinik ni. sebelum ni selalu ke klinik panel mana?"

"takde doktor. saya takde gi mana-mana klinik panel pun sebelum ni."

"dah berapa lama kerja kat pos ni?"

"dalam setahun setengah."

"untungnya kompeni awak. dah setahun lebih, takyah nak bayar apa-apa kos rawatan untuk awak."

hehe. yang sebenarnya, saya ni yang liat nak gi klinik. batuk ke, demam ke, selsema je, biar je baik sendiri. jangan tiru macam saya.

ok, dah melalut. nak cerita pasal set bersalin sebenarnya.


masa hamil 7 bulan dulu, saya dah sibuk-sibuk tanya kat luvly mom & MIL, apa set bersalin yang bagus untuk saya gunakan lepas bersalin nanti. tu tak termasuk survey dengan kawan-kawan, internet, luvly sis & SIL. macam-macam produk orang duk cadangkan kat saya.

tapi ma lebih faham anak dia yang susah nak makan ubat ni. jadi ma kata, tak payah beli dulu set bersalin tu. lagipun, set bersalin ni biasanya orang makan dalam seminggu selepas bersalin. so, beli bila dah lepas bersalin nanti dan tak payah nak beli berset bagai. beli pun, apa yang perlu je. takut nanti membazir. jadi saya abaikan daripada serabut kepala fikir nak beli jenama apa.

****************


bila kandungan dah masuk 30 minggu, saya mula terfikir-fikir lebih mendalam pasal breastfeed. mampu ke saya nak bagi penyusuan eksklusif pada si-tecit ni nanti? banyak ke susu saya? tambah semangat bila saya beli set pam susu spectra3 dari One Baby World masa mereka tengah adakan sale. 


sebagai inisiatif, saya cuba surf internet.. mencari-cari suplemen untuk saya ambil masa hamil ni dalam usaha nak produce banyak susu. akhirnya, saya jumpa blog kak cery, http://everybodylovescery.blogspot.com. kak cery ni distributor bagi produk shaklee. jadi, saya minta pandangan kak cery pasal breastfeed ni.

kak cery memang bagi banyak info pada saya. ikutkan kak cery, dia cakap tak perlu ambil dulu suplemen ni sebelum bersalin tapi terpulang pada saya. untuk ibu yang nak breastfeed, kak cery suruh saya cuba set B - breastfeeding.

dan bila dah bersalin nanti, add on zinc semasa dalam pantang. dalam erti kata lain, set untuk berpantang, boleh ambil set C - confinement.

pendek kata, selain makan suplemen untuk tujuan breastfeed, shaklee ni boleh digunakan juga sebagai set bersalin. 2 in 1. jadi bila fikir-fikir, saya cadang nak berpantang guna suplemen shaklee ni je la.

cakap kat ma, so ma kata ok. tapi kena tambah juga makan ubat-ubat lain yang biasa orang ambil masa dalam pantang. cumanya, saya tak beli complete set dulu. kak cery cadang saya cuba trial dalam tempoh 40 hari. nanti kalau rasa suplemen shaklee ni sesuai dengan badan, baru beli yang full set. err, tapi kena sedia ongkos lebih sikit la.

untuk baby, apa salahnya kan?

tak susah berurusan dengan kak cery. just sms je. call pun ok. selesai buat bayaran, esoknya terus sampai parcel kat saya.

parcel belum bukak lagi.

tadaaa..tu dia. terisi kemas dalam bekas. kalau pada sesiapa yang berminta dengan produk shaklee ni, boleh terus hubungi kak cery. alamat ada, no phone ada, emel ada, nama blog pun ada.lengkap.

ni dia kandungan kat dalam bekas tu.

- set C - RM100
*add on Rm10 (alfafa – milk booster)
40 tabs of Vitalea/ Multivitamin
40 tabs of B Complex
40 tabs of Vitamin C
40 tabs of Zinc

total = RM110
bayaran pos = free.
***********************


selain kak cery, saya ada emel persoalan yang sama pada kak hadhatina. ni emel yang saya hantar.
salam akak..
sy skrg hamil 35 minggu..
bercadang nak bg full breastfeed kat baby bila dah bersalin nnti..cuma sy cam risau jugak kalau2 susu sy tak byk utk full breast ni..agak2 apa supplemen yg sesuai utk sy amik sbg persediaan utk ni sblm sy bersalin?

atau selain supplemen, ada tak amalan pemakanan yg akak boleh suggest pd sy? sbb selalunya ramai yg cakap psl amalan pemakanan bila dah bersalin..jrg yg cakap psl sblm bersalin..

terima kasih.

jadi, ini balasan emel yang saya terima.

salam hariza,

sorry akak lambat reply. baru-baru ni akak ada sms tp hariza tak reply pulak.

okey. first of all, thanks sbb sudi bertanya. bukan apa, senang akak nak explain awal2 sebelum hariza buat keputusan nak beli.

so, kiranya dah masuk trimester ketiga lah ni kan? congrats! so far mcm mana progress? hb, bp, berat semua ok? ;-)

pasal breastfeed, dun worry. yg hariza kena tahu ialah susu badan sebenarnya mula dihasilkan sebaik aje uri terpisah daripada rahim nanti, dalam ertikata lain, lepas dah bersalin. confirm ada! cumanya, masa 3 hari pertama tu, memang sikit sbb yg keluar ialah kolostrum, iaitu cecair pekat kuning yg kaya dengan khasiat utk kehidupan bayi sampai dia tua. mmh sikit tp sgt cukup utk baby. yelah.. besar mana pun perut anak tu kan? setakat 2 ml je kalau tak silap akak.

pasal pemakanan dan suplemen.

masa mengandung ni biasalah, amalkan makanan yg sihat dan berkhasiat. sebab penting utk kesihatan baby dalam perut tu. lagi satu, elakkan makan fast food byk sgt, or minum berkaffein.. ermm.. rasanya hariza tahu kan semua tu? takde amalan pemakanan khusus utk bykkan susu. cuma ada yg kata minum soya byk2.. akak tak minum soya pun, alhamdulillah ok je bf.

cuma untuk persediaan bersalin, makan suplemen @ vitamin. if doctor ada bagi, takyah beli dulu yg shaklee ni. habiskan yg tu dulu. akak tak galakkan customer akak membazir. tp kalau hariza perlu vitamin tambahan, mcm kalsium dan omega, akak boleh sediakan. boleh makan sampai lepas bersalin, sampai baby besar pun.

tp, if nak try vitamin shaklee, hariza ambil:
set A - ada multivits with iron, b complex lengkap dgn acid folic dan vitamin C
ostematrix (kalsium-magnesium) - utk tulang dan gigi, juga kurgkan sakit2 sendi masa mengandung
omega guard - bekalkan DHA untk perkembangan otak baby
ESP - protein soya intk tumbesaran bby dan bg mak baby rasa lebih kuat



harganya :

SET A = RM80
Ostematrix (40 biji) = RM20
Omega (30 biji) = RM45.00
ESP = RM121.00.00
Pos = RM10.00

Osteo dan Omega tu yg add on. If harga sebotol lain lah. Hariza boleh check kat blog juga utk harga sebotol/fullpack.

anything just revert ye? TQ ;-)



saya --> untuk keterangan lanjut, boleh terus pergi ke blog kak cery atau kak hadhatina. ingat nak tulis apa kegunaan setiap jenis suplemen tu, tapi dah panjang sangat dah entri ni. tuan blog pun dah tak larat..hehe

~Semuanya sebagai kaffarah dosa

haaa..

cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar. terima kasih pada seorang sahabat yang memahami. baca entri saya, kemudian dia hantar emel untuk beri pendapat.

Barangsiapa yg ditimpa penyakit (musibah), harus baginya bersabar krn tiada ganjaran yg lebih baik drp yg tlh disediakan bg mereka yg menahan musibah dgn penuh sabar..

mengadu kadang-kadang dibenarkan atas dasar untuk membantu meringankan kesakitan asalkan ia tidak dijadikan ruang untuk melepaskan kemarahan (kepada Allah).

malahan, kita seharusnya berterima kasih diberikan kesakitan kerana sakit itu diturunkan sebagai kaffarah dosa. hanya org-org yang terpilih sahaja yang diberikan rasa sakit ini.

** ehemm, lagipun ni baru sakit tekak takleh makan kan? blm lg sakit nak bersalin. karang kalau sakit nak bersalin, lg sakit. so, jgn mengeluh wahai sahabat. anggap ni sebagai 'latihan' sakit nak bersalin. hihi. peace no war.. \o/

aduh, rasa terpukul. takde, bukan nak mengadu sangat pun sebenarnya. cuma sekadar catatan je. hehe. boleh terima alasan ni tak? :)

err, lagipun entri saya pasal selsema takde macam marah-marah kan? cuma ngadu je. taknak ngaku kalah gak tu. :P

apapun, terima kasih atas teguran. syukran jazilan kathiran.


saya --> salah satu ciri-ciri sahabat yang baik : jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menegur & menutupnya.

~Selsema

hari ni rasa tak berapa nak larat sangat. dari petang semalam, dah ada tanda-tanda selsema. kali pertama saya selsema sepanjang hamil ni.

malam semalam, asyik je terbersin. taktau berapa banyak tisu saya habiskan. betul-betul terganggu dan kemudian disusuli dengan sakit tekak. masa makan nasi semalam pun, perit semacam je tekak.

pkul 3-4 pagi, terjaga sebab nak telan air liur pun tersangat sakit. bangun ke bilik air dan seperti dijangka, tekak luka. berdarah-darah dibuatnya. minum air masak pun, ya Allah, sakitnya. tapi nasib baik takde batuk-batuk. kalau tak, taktau la camner.

sebelum ke ofis pagi tadi, hubby suruh makan madu. jadi kurang sikit peritnya. selsema pun dah berkurangan. tapi ni makan pun ,cuma makan roti je. makanan lembut-lembut. sekadar alas perut. tak berani nak makan nasi atau lain-lain. tambah pula yang pedas-pedas.

hai, cepat la tekak ni baik. sian si-tecit duk tendang-tendang kelaparan kat dalam ni. selsema ok je lagi. huhu.


saya --> cancel plan nak gi KFC arini.. :P

Monday, November 1, 2010

~Dah berhari-hari 'hilang'..tapi masih boleh berjimba-jimba di alamanda

waaaaa.. lagi 16 hari je.

apa yang hilang tu? urmm, tak lain tak bukan, mood saya. asyik je pasang surut.

pelik bin ajaib.

kalau dikira, tiada apa pun yang berlaku. err..ada la sikit. taklah serius mana tapi mood saya betul-betul lost.

cakap kat hubby, dia cuma cakap mungkin saya dah mula rasa tertekan menunggu masa bersalin. dengan tidur yang dah makin tak lena sekarang ni, rasa letih tu memang agak mendesak diri. kalau boleh, nak tidur sambil duduk je. takmau baring. sebab kalau baring, mula la rasa sakit sana sini. psiko je lebih ni kot.. :P

sebab tu, saya cuba hilangkan perasaan 'resah' ni dengan ajak hubby gi jalan-jalan. hehe, sian dia. tapi nak taknak, dia kena layan juga. kalau tak, lagi tension dia tengok saya macam 'kelemasan' je duk kat dalam rumah tu.

kebetulan, adik-adik kesayangan saya masa kat UMT dulu ajak jumpa di alamanda. dua orang je pun, dayah dan mizah. tapi kira dah sangat gembira sebab dah dekat setahun tak jumpa diaorang ni. yang lain, semua jauh-jauh. kema di keratong, amni di kelantan, che sue di besut, nurul tengah dalam pantang di kedah. inipun dapat jumpa sebab dayah yang tinggal di terengganu ada temuduga di putrajaya. so, grab masa yang ada untuk jumpa.


dayah si baju hijau masih lagi merah inai dijari. selamat diijabkabulkan pada 31 julai lepas dan kini sedang hamil 11 minggu. sekarang dalam fasa mabuk-mabuk dan dah lama tak dapat sentuh nasi. mizah pula, sedang berdarah manis. menanti hari untuk disatukan dengan jejaka bertuahnya.


sempat berceloteh 2 jam kat foodcourt alamanda. takde kemana-mana pun. dengan saya yang memboyot, dengan dayah yang mabuk-mabuk. tapi puas dapat bercerita itu ini. masing-masing excited nak sentuh perut saya yang mengeras. tapi sayang, tak dapat rasa si-tecit gerak-gerak sebab dia tengah kekenyangan. kalau si-tecit tengah lapar, ligat je dia duk pusing-pusing.

dah faham perangai hubby, mesti dia bosan bila saya sibuk berceloteh dengan adik-adik saya ni. orang pendiam, camni la gayanya.. :)
jadi, saya suggest kat dia pegi tengok wayang. sebab dia duk asyik je sebut pasal filem altitude sebelum ni. saya tak minat nak tengok sebab nampak macam 'serabut' semacam je bila tengok thrill filem tu kat tv. sian si-tecit ni nanti.

tapi tayangan mula pukul 2.10 petang. adik-adik saya ni pula, pukul 2.30 dah nak balik. mizah takut jalan jem sebab ada piala malaysia, dayah pula nak balik rehat. muka dah pucat-pucat menahan muntah.

alkisah sementara nak tunggu hubby habis layan filem altitude, saya pun merayap dalam MPH. jadi lone ranger kejap. teringat kawan saya bagitahu pasal novel "diari mat despatch" yang dia baca. cari punya cari, tak jumpa pun buku tu kat bahagian novel. cuba search kat kat sistem yang disediakan, laa.. kat bahagian buku kanak-kanak rupanya T__T


masa tengok kulit buku novel ni, saya dah tergelak besar. sebijik buku rampaian sains kat sekolah dulu. kat dalam pula, siap ada garis-garis dan ada garis tepi. font yang digunakan pun, ala-ala tulisan tangan. bahasa yang digunakan pun, bahasa mudah. padanlah buku ni ada kat rak bahagian kanak-kanak.

sesuai untuk bacaan santai menggunakan 'ayat diari', tapi ada banyak mesej yang boleh diambil. dalam masa 30 minit, saya berjaya habiskan membaca buku ni, tapi ada langkau-langkau. nasib la MPH dapat pelanggan cam saya. tapi buku yang saya baca tu memang tak di'seal' berbanding 7 buku lain yang sama. so, tak salah la ek saya baca? cover baek punya.

pusing-pusing lagi dalam MPH,  jumpa rak yang memuatkan buku-buku motivasi. saya & luvly sis memang pengumpul dan pembaca buku-buku motivasi tulisan dr. hm tuah iskandar. belek punya belek, ada 3 buku tulisan beliau yang belum dibeli. nampak sangat dah lama tak masuk kedai buku.. isk.

hubby telefon, bagitahu dia dah keluar dari panggung dan ajak balik. tapi saya suruh dia datang MPH dulu. sudahnya, dia pula terpikat dengan buku tulisan Muhammad Alexander bertajuk Alexander Adalah Zulqarnain. hubby memang minat dengan buku-buku macam ni. dekat setengah jam juga tunggu hubby melilau cari lagi satu buku hasil penulis yang sama, Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung, tapi tak jumpa. walaupun dalam sistem cakap ada 4 biji lagi buku ni.

akhirnya, inilah hasil melangut hampir 2 jam dalam MPH. eh, tetiba ada dua buku masakan :P
saya punya la tu. al-maklum, skill memasak masih ditahap beginner. banyak lagi yang perlu dipelajari even luvly mom & MIL terror bab-bab masak ni.



saya --> tengok la orang takde mood ni..makin takde mood, makin berjela entri ditulisnya. tapi topik bercampur baur. kalau dalam SPM, mesti dah takleh kredit ni.

Thursday, October 28, 2010

~Teknik pernafasan

tengah-tengah solat zohor tadi, tetiba saya rasa macam sesak nafas. dada rasa sendat. macam udara taknak masuk pun ke dalam paru-paru. berpeluh juga dibuatnya masa tu.

tapi tak lama. dalam tempoh 4-5 minit je saya alami sesak nafas tu. kemudian, saya duduk kejap. relakskan minda. tenangkan hati. dan terfikir, saya belum lagi dalami ilmu teknik pernafasan masa nak bersalin nanti.

godek punya godek, akhirnya jumpa info di web babycenter. info yang diberikan memang cukup lengkap untuk dijadikan panduan ketika bersalin nanti.

ada 6 perkara utama yang dititikberat dalam pernafasan semasa bersalin ni.

  • Bernafas dan bernafas terlebih
    Apabila anda berasa tertekan dan ketakutan, pernafasan anda akan menjadi lebih pendek dan deras. Bahu anda akan tertarik ke atas ke arah telinga dan, pada masa yang sama leher dan otot bahu anda berasa tertekan dan tegang. Jika anda terus panik, anda akan mula bernafas berketerlaluan, dan menyedut udara ke dalam paru-paru anda dan menghembus nafas bercungap-cungap secara pendek dan laju. Anda akan berasa pening dan hilang kawalan. Jari anda mencucuk-cucuk anda dan mulut anda berasa kebas.

    Semua ini adalah reaksi normal terhadap situasi yang penuh stres atau yang menakutkan. Ini adalah normal, tetapi badan anda tidak boleh berterusan begini tanpa menjadi letih. Semasa perlahiran, anda mesti menyimpan tenaga anda seberapa banyak yang boleh. Anda juga mahu membekalkan oksigen yang secukupnya kepada bayi anda untuk membantunya menghadapi stres semasa dilahirkan. Jika anda bernafas panik, jumlah oksigen yang anda sedut untuk anda dan bayi anda akan berkurangan.

  • Corak pernafasan untuk perlahiran
    Tutup mata anda seketika dan tumpukan kepada pernafasan anda.

    Lihat bagaimana pernafasan anda mempunyai ritmanya sendiri. Anda akan sedar bahawa semasa menarik nafas anda berhenti seketika sebelum anda menghembus nafas keluar. Hembusan nafas keluar sama tempoh dan kedalaman dengan tarikan nafas masuk anda. Anda terpaksa berhenti seketika sebelum paru-paru anda menarik nafas masuk sekali lagi.

    Semasa perlahiran, anda perlu mengekalkan pernafasan beritma anda. Jangan biarkan tempoh tarikan nafas lebih panjang daripada hembusan keluar. Hembusan nafas anda sepatutnya lebih lama daripada tarikan nafas anda. Adalah normal apabila anda sedang mengalami kontraksi, anda akan bernafas dengan lebih pendek dan cetek. Ini tidak salah selagi pernafasan anda tidak menjadi lebih deras, dan bertukar menjadi pernafasan panik.

  • Teknik pernafasan mudah
    • Fikirkan perkataan "RELAKS". Ia mempunyai dua suku kata, "RE" dan "LAKS". Cuba latihan ini. Semasa anda menarik nafas, fikirkan "RE" dan semasa anda menghembus nafas, fikirkan "LAKS". Jangan biarkan minda anda merayau; sebaliknya tumpukan kepada meyebut perkataan "RELAKS" berulang-ulang selaras dengan pernafasan anda. Semasa anda menghembus nafas, cuba lepaskan sebarang tekanan dalam badan anda. Fokus kepada otot yang anda tahu akan tegang apabila anda stres. Setiap kali anda menghembus nafas, ingatlah: "LAAAAAKS". Fokuslah kepada hembusan nafas: tarikan nafas akan berlaku dengan sendirinya!

    • Cuba mengira apabila bernafas. Semasa anda menarik nafas, kira sehingga tiga atau empat dengan perlahan (atau sebarang nombor yang anda mahu) dan semasa anda menghembus nafas keluar, kira juga sebanyak tiga atau empat kali lagi. Anda akan dapati bahawa adalah lebih selesa mengira tiga kali untuk tarikan nafas dan empat kali untuk hembusan nafas.

    Cuba bernafas melalui hidung anda dan hembus melalui mulut anda. Hembus nafas melalui mulut dengan lembut. Tarik nafas melalui hidung anda dan hembus melalui mulut. Ramai wanita akan dapati bahawa membuat bunyian semasa menghembus nafas seperti "Oooooooh" atau "Aaaaaah" amat membantu mereka. Di antara kontraksi, minum sedikit air untuk mengelakkan mulut anda menjadi kering.

  • Sokongan semasa pernafasan
    Adalah satu perkara yang sangat sukar untuk mengekalkan pernafasan beritma anda di samping relaks setiap kali anda mengalami kontraksi yang menyakitkan; anda berasa letih dan perlahiran itu seakan-akan tiada penghujungnya. Pada masa inilah ianya penting untuk mendapatkan sokongan teman perlahiran anda (kini, kebanyakan hospital membenarkan suami masuk ke bilik perlahiran). Suami anda dapat membantu mengekalkan kestabilan pernafasan anda dengan bernafas bersama anda. Anda perlu memandang mata suami anda dan dia perlu memegang tangan anda atau meletakkan tangannya di atas bahu anda sambil bersandar dengan lembut. Anda boleh mengikut corak pernafasannya semasa dia menarik nafas melalui hidung dan menghembus nafas ke muka anda dengan lembut.

    Praktikkan ini semasa kehamilan. Pada mulanya, ia akan berasa pelik dan kedua-dua anda akan berasa kurang selesa. Walau bagaimanapun, bernafas cara bersama amat membantu semasa dalam perlahiran, terutama sekali apabila anda berasa anda tidak berdaya lagi.

  • Bernafas dan meneran
    Semasa fasa kedua perlahiran, anda akan menolak bayi anda keluar. Ramai wanita menahan nafas semasa mereka menolak. Ini adalah okey asalkan anda menolak ke arah bahagian antara kaki anda, bukan ke arah bahagian belakang tekak anda.

    Adalah lebih baik jika anda menarik nafas panjang apabila anda rasakan kontraksi bermula dan bernafas atau meniup nafas keluar secara perlahan sambil anda meneran. Ini akan mengelakkan anda daripada mencederakan tekak anda dan memastikan anda mengekalkan corak pernafasan yang sihat dan adalah penting untuk menghasilkan satu peneranan yang kuat.

    Sekiranya anda telah diberikan epidural dan tidak dapat merasakan bila masanya untuk menolak, tariklah nafas apabila bidan atau doktor memberitahu anda bahawa kontraksi telah bermula. Semasa anda menghembus nafas keluar, fokuskan kepada kepala bayi anda di antara kaki anda dan teruslah meneran dan menolak.

    Kadang-kala wanita diminta menahan nafas, dan meneran dan menolak seberapa lama yang boleh. Ini bukanlah satu idea yang baik. Anda akan mengurangkan oksigen kepada anda dan bayi anda, dan anda akan meletihkan diri anda dengan cepat. Teran dan tolaklah seberapa banyak kali bagi satu kontraksi. Empat atau lima tolakan bagi setiap kontraksi adalah mencukupi.

  • Bernafas dan bukan meneran
    Kadang-kala wanita akan terasa mahu meneran sebelum serviks mereka mengembang sepenuhnya. Dalam kes ini, doktor anda akan meminta supaya anda jangan meneran untuk memberikan masa kepada serviks anda untuk mengembang. Ini adalah perkara yang amat sukar! Anda boleh membantu dengan berlutut dengan kaki dan tangan anda, punggung anda di arahkan ke atas dan pipi anda di atas lantai. Apabila kontraksi bermula, berikan empat nafas pendek, diikuti dengan empat lagi nafas pendek dan seterusnya. Anda juga boleh berulang menyatakan dengan tegas frasa "Saya tidak mahu meneran" di dalam kepala anda sambil bernafas pantas. Antara kontraksi, bernafaslah dengan normal.


  • saya --> thanx a lot to babycenter!

    Wednesday, October 27, 2010

    ~2nd checkup @ pusrawi

    update baby : 36 minggu 6 hari

    malam kelmarin, pemeriksaan kali kedua di pusrawi. dari petang lagi dah cukup excited, maklumlah nak 'jumpa' baby.

    so, pukul 7.45 malam dah terpacak dalam pusrawi. macam biasa, nurse akan timbang berat dan ambil bacaan tekanan darah. haaaaaaaa, finally.. berat saya cecah jugak ke 50kg. senyum lebar je masa nurse cakap dah naik 3kg berbanding 4 minggu lepas. selama ni rate naik dalam 1kg je sebulan.

    tapi takde pulak nurse suruh amik urine & takde pun check darah. sebelum tu nurse ada tanya kandungan dah berapa minggu. jadi, saya bagitahu dah masuk 37. lepas tu dengar dia cakap,
    "kalau camtu, tak payah la."
    mungkin merujuk pada urine test & darah la kot.

    pegi kat hubby, tayang 5 jari kat dia. bangga la konon. :D astaghfirullah, ni la gayanya orang tak pernah cecah berat badan ke angka 50. isk, isk..layankan je la ye wahai suami.


    masuk jumpa gynae. gynae review balik laporan check up bulan lepas. tanya khabar. tanya kaki bengkak ke tak. ada sakit mana-mana tak. selera makan macam mana dll. ada pening tak.

    gynae yang saya jumpa ni sebenarnya lelaki, dr zulkhairi. sangat tenang orangnya. cool je. memang takde rasa debar-debar pun kalau jumpa dia. yang penting, takde momokkan saya dengan cerita-cerita menakutkan macam risiko tumpah darah ke kalau hb rendah, susah nak bersalin ke dan macam-macam lagi. agak berbeza sikit dengan keadaan kat klinik kerajaan. berdasarkan pengalaman saya la.

    tapi semalam muka dia berkerut sikit bila tengok berat saya. tapi masih kawal percakapan sambil senyum,
    "berat banyak naik ni. selera tinggi ye? raya sangat kot ni. ni kena jaga makan sikit. tapi jangan diet pulak."

    aisey, abis hilang excited pasal naik berat sampai 50kg tadi. hehe.

    alhamdulillah, yang lain-lain semua ok. saya cakap kaki selalu bengkak, tapi gynae cakap ok sebab tekanan darah pun takde tinggi sangat. 101/66.

    tiba bab paling best.. scan si-tecit sayang ni. dah makin membesar. dari berat 2kg dah naik ke 2.7kg. patutlah perut dah rasa sendat je skrg. si-tecit dah makin besar tapi ruang tak berkembang mana.

    kepala si-tecit kekal kat bawah. sama macam bulan lepas. ikutkan gynae, kedudukan kepala masih tinggi dan lambat lagi nak engange.
    "so, dari yang doktor nampak, agak-agak bila dia nak engange?"
    senang saya & hubby nak bugdet masa. dan mudah juga la pada luvly mom & dad serta luvly PIL nak buat perancangan.
    "dalam pertengahan bulan jugak ni. tak jauh la dari due date. tapi apapun, kita bersedia je untuk apa-apa kemungkinan. tak mustahil engange lagi awal."

    alhamdulillah, hasil pemeriksaan boleh dikatakan semua ok. tapi konfius jugak.. agaknya kalau dah masuk 36 minggu keatas, memang takde check urine dengan darah ek? ke kat pusrawi je camni? mungkin jugak kan.. lain tempat, lain cara.
    ok..ok.. tolong jangan cakap something yang boleh buat saya rasa serba tak kena ye. huhu. takmau dah pening-peningkan kepala untuk sebarang kemungkinan yang negatif. saya nak teruskan rasa yakin dengan gynea saya sekarang ni. :P

    masa check up bulan lepas, gynae takde bagi apa-apa ubat @ vitamin. saya cuma makan saki baki obimin yang ada dalam simpanan je. so kali ni, saya yang tanya gynae.
    "pasal vitamin, camne ye doktor? ada suggestion tak untuk saya makan?"

    jawapan gynae sangat seronok untuk didengar bagi seseorang yang tak suka makan ubat,
    "saya rasa, awak dah tak payah makan apa-apa vitamin dah. bimbang baby besar. lagipun badan awak kecik je. keadaan awak pun ok, jadi awak makan macam biasa. banyakkan sayur dan minum banyak air. minum susu. kita jumpa lagi 2 minggu k."

    pesanan akhir doktor, macam kita selalu baca dekat mana-mana sumber internet @ majalah @ dengar dari orang dah ada pengalaman..
  • keluar air ketuban
  • bleeding
  • berlaku kontraksi
    tapi kena betul-betul kenalpasti samada palsu atau kontraksi betul.



  • ..dapat je salah satu dari tanda ni, terus pergi hospital. jangan tunggu-tunggu. hehe, so saya serahkan 'tugas' tu pada hubby.



    saya --> ayah si-tecit ni beria-ia pujuk anak dia supaya lahir on due date. sebab nak cipta sejarah lahir hari raya haji. ye la, sebab ayah lahir 1 syawal. ummi je takde tarikh best masa lahir.

    Monday, October 25, 2010

    ~Cari cari cari


    pagi tadi mati-mati saya ingatkan tertinggal hphone kat rumah. call hubby bagitahu, tapi hubby kata,
    "cuba cari dulu dalam handbeg. ada tu."

    tapi saya abaikan je sebab memang dah cuba cari masa sampai ofis tadi, memang takde. selalunya ada je kat dalam poket sebelah tepi.

    kemudian, call hubby lagi sekali. nak ngadu gaji belum masuk hari ni. walhal semalam memang dah agak, gaji tak sempat nak masuk hari ni. hehe. so hubby tanya, dah cari belum hphone? saya sengih je disebalik gagang.

    2-3 minit selepas bercakap dengan hubby, terasa ada gegaran dari handbeg. aikk! macam gegar hphone je. bila dah dibelek-belek semua ruang dalam handbeg, ada je terselit hphone saya kat dalam tu. huhu. cuba periksa sape yang telefon tadi, hubby rupanya. buat malu je.

    bila diimbas-imbas, diingat-ingat, saya memang agak cuai (orang terengganu sebut "ma'nga") sejak hamil ni. kalau cari apa-apa barang, susahnya nak jumpa. padahal, kadang-kadang depan mata je. hari tu sekali, cari kad atm cimb. puas dah saya selongkar handbeg, kat opis, kat rumah, memang tak jumpa. dekat seminggu mencari, alih-alih jumpa dalam handbeg je. ada kat celah helaian surah yasin kecil.

    hubby minta tolong carikan tshirt, pun saya tak jumpa. walhal saya yang susun baju-baju dia. tapi bila hubby cari sendiri.. eh, ada je.

    cari pengetip kuku atas meja solek. sambil cari, sambil cakap ngan hubby.
    "mana ntah pengetip kuku ni," omel saya.
    dari tepi katil, hubby menyampuk,
    "abg nampak je."
    memang betul-betul depan mata. agaknya, otak tak fokus kot. tambah-tambah bila dah dekat-dekat sampai masa ni.

    hubby pun ada cakap, dia perasan sesuatu pada isteri dia ni. selain tak fokus bila cari apa-apa barang, saya macam banyak mengelamun akhir-akhir ni. sensitif berlebihan. tersangat-sangat la mudah terasa hati. cepat muncung. ada tersalah sikit je, mula la bawak diri. diam, tak bercakap. muka berkerut-kerut.

    dan,
    memang saya akui sepenuhnya. harapnya takde lah berpanjangan perangai macam ni. kena cuba juga untuk kikis dari dalam diri.


    saya --> pembawakan budak kot ye? alalala..sian si-tecit. tak pasal-pasal jadi OKT (orang kena tuduh)

    Friday, October 22, 2010

    ~Doa selusuh

    doa selusuh tulisan ayah. hehe, tulisan 'doktor' versi jawi.ma la yang kata camni :D

    masa balik raya puasa baru ni, luvly mom mintak luvly dad tuliskan doa selusuh (mudah bersalin) untuk saya. ma kata, tok guru mengaji dia yang bagi.


    DOA SELUSUH
    (ulang-ulang baca apabila terasa sakit nak bersalin)

    selawat tiga kali sebelum baca bismillah

    bismillahirrahmaanirrahiim.
    hannatun waladat maryam.
    wa maryamu waladat 'isa.
    ukhruj ayyuhal maulud.
    biqadratiilah.


    ma minta saya hafal dulu. ayah berkali-kali pesan. JANGAN BACA IKUT ATURAN SEBELUM RASA SAKIT DATANG. maksudnya, kalau nak hafal, cuma hafal doa tu je. jangan baca dulu selawat masa menghafal doa tu. agaknya takut terbersalin awal kot. tapi takpe, doa ni pendek je dan mudah nak ingat.

    secara ringkasnya, doa ni bermaksud lebih kurang begini:
    hannah melahirkan Maryam.
    maryam melahirkan Isa.
    keluarkan wahai kelahiran.
    dengan Qudrat Allah.

    ada lagi satu versi doa ni saya jumpa semasa google,
    ampun maaf pada empunya gambar. saya memang lupa sangat-sangat sumber asal saya ambil gambar ni. kalau tuan dia terjumpa ni, harap dimaafkan.
    ayat selusuh yang saya jumpa ni, ada sedikit tambahan di tengahnya. jadi terpulanglah nak baca versi yang mana satu.


    saya --> nanti nak cuba kongsi cara senaman ringkas untuk mudahkan bersalin. tapi susah sikit nak tulis sebab lagi mudah kalau ada ilustrasi.

    Thursday, October 21, 2010

    ~Sebulan sahaja lagi..

    memasing dah sibuk bertanya,

    agaknya orang dah jemu tengok, "eh, budak ni tak bersalin-salin lagi?"
    perut pun kecik molek, tak besar-besar. dah masuk 36 minggu, tapi macam baru 28 minggu je.

    dengan senyum simpul, mak buyung jawab,
    "lagi sebulan. lebih kurang."

    tarikh jangkaan berdasarkan mesin imbasan jatuh pada 17 November. itu cuma jangkaan. yang tak terjangka, wallahu a'lam. tapi due berdasarkan tarikh period, jatuh 9 november. jadi bila plus minus in two weeks, pandai-pandai la bakal ummi ni bersedia dengan apa-apa kemungkinan. tambah-tambah ini pengalaman pertama, jadi elemen-elemen unexpected tu memang kena bersedia.

    isnin depan, ada checkup lagi dekat pusrawi. hubby macam biasa la, excited nak scan baby. tak habis-habis dengan tekaan dia,
    "haaa, ni kaki dia. ni tangan dia. ni tulang belakang dia. ni lutut dia," bila dia syok melayan si-tecit-dalam-perut ni. yang si-tecit ni pulak macam biasa, bagi je respon kat si ayah. ummi? hanya mampu tersenyum gembira.

    alhamdulillah, setakat ni kesihatan saya masih lagi baik. selain bengkak kaki, sakit pinggang & sakit belakang, tiada masalah kesihatan lain yang mengganggu.

    luvly mom & MIL pun kerap tanya keadaan semasa. dah macam-macam petua diberikan dalam usaha nak mudahkan bersalin.

    salah satunya berkaitan rambut. kedua-dua bonda ni bagi petua hampir sama dan jika digabungkan petua ni, akan jadi lebih kurang begini..
    lurut-lurutkan rambut semasa mandi. niat dalam hati,
    " ya Allah, sebagaimana mudahnya aliran air di rambutku ini, maka aku mohon begitulah juga mudahnya proses bersalin nanti."
    kemudian, dengan menghadap ke arah kiblat, selawat tiga kali dan hisap titisan air terakhir dihujung rambut setelah selesai mandi.

    opsS..tapi taktahu la pulak camner nak buat pada bakal ibu yang berambut pendek :)

    selain tu, luvly sis pesan supaya cukupkan rehat tapi kena la jugak bersenam dan pastikan semua urat pada badan bekerja. nanti katanya takde la badan terkejut sangat masa nak bersalin. tiap-tiap petang pun saya ada berjalan dari ofis ke stesen komuter. agak jauh jugak rasanya. yup, saya masih lagi naik komuter sekarang ni atas beberapa alasan.
    1 - ni je la peluang saya nak berjalan kaki (baca: bersenam) sebab malam-malam memang takde nak berjalan-jalan bagai. masak pun kadang-kadang je. lagipun sekarang, alhamdulillah.. mudah je nak dapat tempat duduk dalam komuter. kecuali ada sesetengah orang yang buat-buat tak nampak perut saya ni.

    haishhh..ada jugak tu yang tak puas hati, hehe. tapi selalunya yang buat tak nampak ni, ada satu 'kaum' tu je. huhu.bukan nak buat statement berunsur perkauman atau apa, tapi ni memang hakikat. dah dekat 10 bulan saya naik komuter, itu sebahagian dari pemerhatian saya.
    2 - jenuh nak harungi jem kalau hubby datang jemput. sekarang pun dah sampai rumah dalam pukul 7. kalau naik kereta, entah pukul berapa sampai. lagipun hubby kerja kat klang, satu hal pulak dia nak berulang alik dari sana nak ambik saya kat KL ni. nak naik motor, uisshhh.. maunya penat telinga saya duk menadah telinga dengar orang duk membebel :)


    saya amalkan konsep tawakkal 'alallah. sepanjang dalam komuter, amalkan zikrullah. letakkan sepenuh pengabdian pada Kebesaran Allah Taala. insyaAllah, mudah-mudahan selamat perjalanan dalam komuter tu.

    barang-barang kelengkapan untuk sambut si-tecit ni pun, semua dah lengkap. set selepas bersalin untuk saya je belum beli. luvly mom cakap takyah beli dulu dan takyah nak beli yang berset bagai. nanti saya tak pakai pun, hehe. mak mana yang tak kenal anak dia kan?



    air selusuh pun belum settle. ingat nanti nak minta MIL yang carikan. ada orang pesan jangan minum awal-awal ek? alasan, takut nanti susah nak beranak. err, air selusuh ni kadang-kadang cuma guna air biasa atau air zamzam kan? ada kaitan ye dengan minum awal atau lewat? setahu saya, air selusuh digunakan sebagai suatu ikhtiar yang berpandukan al-Quran dan hadith. dan hukumnya adalah harus asalkan bacaannya tidak bercanggah dari landasan Islam. tolong betulkan kalau saya silap.

    akar fatimah pula, luvly mom baru je pos dari terengganu. esok lusa sampai la kot :)

    lagi satu, masa balik raya baru ni, luvly dad dah tuliskan ayat selusuh untuk saya amalkan bila dah mula sakit nak bersalin. yang ni nanti nak buat entri lain.

    haaa..
    sempat lagi gi tengok citer magika baru-baru ni. kenangkan hubby yang nakkk sangat tengok. sesekali berdating, seronok jugak.



    saya --> selain petua-petua yang ada, utamakan yang lebih penting seperti perbanyakkan solat-solat sunat dan membaca al-Quran. moga mendapat reda-Nya.

    ~Nama untuk si-tecit







    sejak hamil 2 bulan lagi, hubby dah excited nak carikan nama untuk si-tecit. masa tu hubby cukup optimis dengan jantina si-tecit. tapi dalam masa yang sama, tetap jugak decide nama untuk jantina berlawanan.

    macam-macam yang hubby fikir. nak nama mula dengan huruf apa, maksud apa dan lain-lain.

    "Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari qiamat dengan nama-nama kamu, dan nama-nama bapa kamu, maka perindahkanlah nama-nama kamu itu."
    (Riwayat Abu Daud)

    tapi masa tu hubby dah decide awal-awal, nama si-tecit kena ada dua perkataan sahaja. tak perlu sampai tiga. sian kat si-tecit katanya. nama hubby dah tiga patah perkataan, nanti penat si-tecit nak tulis nama sendiri.

    syarat lain, hubby nak kekalkan nama 'muhammad' pada nama si-tecit kalau lelaki. kalau perempuan pula, saya nak bermula dengan 'fatin' di depannya. jadinya, kami cuma fikir satu patah nama je la untuk si-tecit.

    selain tu, kami decide untuk tidak pilih nama yang susah nak disebut. berbelit lidah kata orang. bagi mengelakkan nanti orang main panggil je nama tu hingga menghilangkan maksud asal kepada nama tersebut.

    dan apabila kami mula tahu jantina si-tecit ketika hamil 5 bulan, satu nama telah kami sepakati. hubby suka, saya pun seronok. kadang-kadang bila bercakap dengan si-tecit, hubby tersasul juga memanggil dengan nama pilihan tersebut. yang istimewanya, si-tecit bagi respon yang positif buat hubby rasa lebih excited.


    saya --> isteri junior saya masa di kuittho dulu dah selamat bersalin 17 oktober baru ni. yang buat saya gementar, due date dia sama dengan saya, 17 november depan.

    Wednesday, October 20, 2010

    ...

    agak stress 2-3 hari ni. 

    kepala rasa berserabut. rasa macam nak ambil cuti dan rehat kat rumah. tapi berangan je la sebab cuti dah tinggal sikit.

    hope baby ok je kat dalam perut ummi. 
    "jangan stress sekali ngan ummi ye sayang. runsing ayah tengok nanti."


    saya --> rabbi yassir, walaa tu'assir.

    Monday, October 11, 2010

    ~Don't break my heart

    satu.
    isteri sedang hamil yang tertekan kerana bersusah hati dengan sakit suaminya yang makin serius.

    dua.
    seorang ibu yang dijauhi anak kerana mulut yang dipenuhi luka hinggakan tidak difahami butir bicara.

    tiga.
    seorang suami yang kehilangan sebelah kakinya hingga paras lutut namun kasih sayang isteri mengatasi segalanya.

    empat.
    seorang jururawat bergelar ibu melepaskan rasa sedih & kecewa pada si anak dengan hanya 4 patah perkataan,
    "don't break my heart."

    *cerita di atas adalah petikan iklan*



    inilah bahana R.O.K.O.K tapi iklan-iklan sebegini hanya dipandang sebelah mata pada mereka yang merasakan rokok-jauh-lebih-heaven-dari-segalanya dan aku-pedulik-apa-dengan-perasaan-orang-lain!!

    cananglah beribu kesan buruk pun. iklanlah berpuluh-puluh peringatan pun. tampallah poster hingga habis beribu riban pun. tapi kalau rokok masih di jual di merata-rata tempat, tetap takde gunanya. buang masa.

    sudahnya..
    dah terhantuk, baru nak terngadah.
    apa guna?


    saya --> pada mereka yang siapa-makan-cili-dia-yang-rasa-pedas, akan palingkan muka ke tempat lain bila terlihat iklan ni. saja buat-buat tak nampak.

    Tuesday, October 5, 2010

    ~Dulu selalu dengar cerita orang, tapi sekarang saya pulak yang terkena

    haa..pasal apa ni agak-agaknya?


    hehe..
    takde pape sangat pun. ni cerita tentang shopping online je.
    sebelum ni, selalu saya terbaca pasal mummy-to-be or mummies yang syok shopping secara online. masuk web itu, masuk web ini. dan sekarang, saya pun dah 'tersangkut' jugak.

    web pertama yang bertuah tu, kat OnebabyWorld. ni beli set breastpump. masa tu tengah ada promosi kat sini.
    kedua, kat EnjoyBreastFeed. yang pulak, beli nursing bra & breast pad. harga pun boleh tahan. baru dua kali beli online, kira ok la kan? :)

    ini pun, sebelum beli, dah banyak web saya duk usha. bandingkan harga. bandingkan macam-macam perkara. so far, memang saya berpuas hati dengan servis yang diberikan. 


    hai, dah ada anak nanti taktau la macam mana. agaknya tiap-tiap hari duk usha nak beli barang untuk anak. geleng kepala je la hubby nanti. hehe.


    saya --> sekarang tengah duk survey nak beli nursing tshirt muslimah pulak. tapi setakat ni, tempat paling murah dapat harga rm40. tu pun kat mydin mall so takyah la shopping online. terus je serbu mydin mall. design pun lebih kurang je.

    Friday, October 1, 2010

    ~Check-up di Pusrawi

    sebelum ni, saya buat pemeriksaan ruti di klinik kesihatan tanglin. sebelum tu memang berniat nak check-up kat klinik biasa je, tapi atas beberapa faktor, hubby ajak saya ke klinik kerajaan jugak.

    klinik kerajaan ni bagus walaupun jarang-jarang je jumpa doktor sebab pemeriksaannya kadang-kadang menyeluruh. takde masalah pape pun, kena minum air gula jugak, huhu. cuma yang tak tahannya, masa menunggu yang agak lama. jenuh dibuatnya. segan jugak kalau lambat sangat masuk opis walaupun ada time-slip.

    untuk bersalin, saya bercadang nak bersalin di pusat rawatan islam (pusrawi), kota damansara. lokasi dekat je dengan rumah my dear bro, dalam 10 minit. in case apa-apa, senang la sikit. ada tempat nak dituju.

    inipun sebab pusrawi ni klinik panel tempat kerja saya. kalau tak, pening jugak duk fikir mana nak cari ongkos bayar bil. luvly mom sebenarnya dah lama bising suruh pegi check-up kat pusrawi. sejak kandungan 28 minggu lagi. tapi ada je halangan. puasa, kemudian masuk bulan raya pulak. kemudian mintak GL, tak dapat-dapat dari PMcare.

    akhirnya isnin lepas, 27 sept, sampai la jugak saya ke pusrawi. tambah-tambah hubby duk risau pasal saya terkena braxton-hicks 2 hari sebelum tu, so cepat-cepat dia ajak gi pusrawi jumpa pakar sakit puan.

    lebih memudahkan kerja, kat pusrawi boleh buat check-up sebelah malam. haaa, takdelah risau lambat masuk keje. lepas maghrib je, terus kami menapak sebab memang ramai yang pilih check-up sebelah malam.

    prosedur pendaftaran pun ringkas je. tak banyak kerenah. 1/2 jam menunggu, terus dipanggil jumpa doktor. so, doktor review semua rekod dalam buku merah saya. yang jadi topik hangat, pasal HB la.
    "hb rendah ni. tapi takpe. jangan risau sangat."

    wahh, lega dengar ayat doktor. cakap pun lemah lembut je. terpandang buku himpunan hadith atas meja doktor, lembut rasa hati. nama pun pusat rawatan ISLAM kan?

    tak lengah masa, doktor terus je scan. memang ditunggu-tunggu pun.
    "alahai anak ummi..cantiknya anak ummi kat dalam tu. tak sabar ummi nak tunggu sayang jenguk dunia."

    alhamdulillah, semua ok. fizikal sempurna. sihat. membesar ikut umur kandungan. kaki & tangan tak henti-henti duk gerak. ligat semacam je. jantung pun aktif je duk dup-dap-dup-dap. doktor pasang speaker, untuk dengar degup jantung baby. terlopong hubby sebab dia tak pernah dengar pun sebelum ni.

    berat baby pun dah mencecah 2kg. erk..agak mengejutkan! sebab berat saya tadi cuma 47kg je masa nurse suruh timbang. ingatkan lepas raya ni, naik la berkilo-kilo, tapi takde pun.

    kepala baby dah kebawah. uri ok, air ketuban ok. tenang rasa hati bila doktor kata,
    "perkembangan baby awak very nice. dah tau jantina belum?"

    saya jawab,
    "masa 5 bulan hari tu, dah nampak. tapi suami saya je sempat tengok. saya tak sempat sebab cepat sangat baby tutup dengan kaki dia."

    "ok, takpe. meh saya cuba cari."

    doktor pun gerakkan scanner ke sana ke sini. finally.. dalam hati,
    "ummi dah nampak dah sayang punya..!"
    dalam mata dah bertakung si jernih. memang sangat seronok. susah nak ungkapkan dengan kata-kata. subhanallah.

    kami keluar dari pusrawi dengan hati bunga-bunga. cukup-cukup bersyukur dengan segala kurnia yang Allah berikan.

    saat tu hati saya terdetik untuk berdoa,

    "Ya Allah,
    makbulkanlah doa pasanga-pasangan yang masih menanti kehadiran cahaya hati mereka. samada cepat atau lambat. samada mudah atau payah. makbulkanlah Ya Rahman. aku ingin sekali berkongsi rasa gembira ini bersama mereka.
    ameen."


    tangan pantas menaip sms, untuk dititipkan berita buat luvly mom & MIL. ini hadiah berharga untuk mereka berdua yang cukup berjiwa kental.



    saya --> mohon kekuatan untuk mengharungi waktu yang masih berbaki 6 minggu.

    Thursday, September 30, 2010

    ~Palsu punya je..

    selama ni selalu je terbaca mengenai false alarm @ braxton-hicks. tapi tak sangka pula yang saya akan mengalaminya.

    sabtu lepas, 25 sept, memang seharian duduk di rumah je. hubby ke PICC, temankan keluarga paman dia meraikan konvokesyen anak sulungnya dalam bidang undang-undang syariah. petangnya, keluarga paman terus je balik ke tanjung karang.

    selepas maghrib, hubby ajak ke pasar malam. pantang diajak, memang cepat je saya bersiap. tapi perut dah kenyang, jadi taktau nak beli apa. alih-alih beli jagung bakar dengan buah dokong je.

    8.30 malam. sambil borak-borak, kami makan jagung bakar. hubby duk ngadap laptop, saya pulak depan tv. sesekali rasa perut mengeras. tapi hilang. kemudian, datang lagi. dan disusuli dengan sakit di bahagian ari-ari.. umpama senggugut. namun saya cuma abaikan rasa sakit tu sebab masih boleh bertahan. lagipun sakit tu cuma datang sekali sekala, tapi menyengat. taknak fikir pasal sakit, saya makan. lepas jagung bakar, makan buah dokong. kemudian makan kacang pastu mengadap bekas kuih raya. hubby geleng kepala je tengok.

    9.30 malam. hubby mintak saya hidangkan nasi himpit. masa tu saya masih diamkan pasal sakit yang datang sekejap-sekejap tu. untuk hilangkan sakit, saya berjalan mundar mandir. untuk seketika, sakit tu berkurangan.

    10.15 malam. sakitnya makin kuat walaupun hanya datang sekali sekala tanpa skala masa yang tetap. barulah tergerak hati nak cakap dengan hubbby.
    "perut orang sakit ni."
    tapi hubby buat taktau. dia anggap sakit biasa-biasa je. lihat pada reaksi hubby, saya tertinggi suara. barulah dia macam gabra sikit. masa tu saya cuma terbaring je di katil. hubby pulak kelam kabut siapkan beg pakaian saya. beg baby memang sejak raya dah ada dalam bonet kereta.

    haaa.. sape suruh tak siapkan awal-awal? kan susah tu? hehe, ok itu silap saya. masa sakit datang, apa pun soalan hubby, saya dah tak terjawab. alih-alih dia call ibu, tanya apa nak buat. ada la kot dalam 10 kali dia call ibu malam tu.

    11.30 malam. keadaan masih sama. minum susu, sakit reda sikit. kalau tak dikenangkan yang saya tengah sakit, mahunya saya tergelak besar tengok gelagat hubby. hanya berseluar jeans, tanpa baju. peluh dah penuh satu badan macam tengah mandi. kemudian call pulak kawan-kawan dia, tanya lokasi hospital serdang sebab dia takmau ke hospital putrajaya. crowded sangat katanya. tak duduk diam dia dibuatnya. sambil keep asking,
    "sakit lagi ke? jom gi hospital."

    tapi saya menolak. saya minta hubby tunggu dalam tempoh sejam lagi. dalam hati ni duk konpius, ni sakit betul atau palsu. sebab takde tanda-tanda macam ketuban pecah mahupun bleeding. karang kalau gi hospital, naya je if kena seluk. dari belum nak beranak, tetiba jadi nak terberanak. lagipun saya baru 33 minggu. awal lagi.

    12.15 malam. sakit dah beransur-ansur hilang. saya dah boleh duduk dengan santai. mengantuk pun ada. so, cakap dengan hubby yang saya nak tidur dulu.

    1.00 pagi. sakit hilang sepenuhnya. alhamdulillah. tetiba boleh tertidur macam tu je. cuma, tak berapa lena. sementara menanti subuh, saya terjaga hampir 6-7 kali. tapi hubby langsung tak tidur. risau saya sakit lagi.

    ahad esoknya, back to normal. macam takde pape pun jadi semalam. hubby ajak pegi survey hospital serdang. so pergilah. tak jauh pun rupanya. kalau drive santai dalam 80-90 km/j, boleh sampai dalam masa 20 minit. kalau pecut, 10 minit boleh sampai kot. highway skve pun lengang. tak banyak kenderaan sangat.

    kecut perut bila mengenangkan waktu tu. nasib baik belum bersalin lagi, hehe.

    di sini, ada sedikit info mengenai kelahiran sebenar atau palsu. url asal DI SINI.


    Bagaimana mengenal Kontraksi? Bagaimana rasanya sakit bersalin? Bagaimana membezakan antara kelahiran sebenar dan kelahiran palsu?


    Ciri-ciri Kontraksi


    * Pengecutan otot rahim ini seperti ombak, bergerak dari bahagian atas rahim ke bahagian bawahnya.
    * Sakitnya mungkin bermula dari bahagian bawah belakang anda dan bergerak ke depan perut atau sebaliknya.
    * Sesetengah wanita menerangkan kesakitan ini seperti sakit sindrom pra haid yang kuat.
    * Sakitnya tidak surut dalam tempoh yang lama
    * Semakin kerap, paling kurang 15 minit sekali bertambah hingga 5 atau 3 minit sekali.
    * Setiap kali sakit, bertambah lama tempoh sakitnya, (sehingga 45 saat).
    * Semakin kuat sakitnya
    * Jika anda berjalan, sakit ini semakin terasa kuat.
    * Berbaring tidak mengurangkannya.
    * Servik menipis dan terbuka.


    {mosimage}Mengira Kontraksi

    * Tempoh kontraksi boleh dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.
    * Catatkan kekerapan dalam berapa minit.
    * Catatkan kekuatan sakitnya.

    Kelahiran Palsu

    Sebelum kelahiran sebenar berlaku, anda mungkin mengalami kelahiran palsu, atau dikenali juga sebagai Kontraksi Braxton-Hicks.

    Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks. Anda boleh mengenalnya kerana ia sedikit berbeza dengan kotraksi kelahiran.


    Walaupun anda mengubah posisi, berehat dan berjalan, kontraksi ini

    * menyediakan diri anda untuk proses kelahiran.
    * jarang-jarang berlaku sekitar setiap 30 minit dan tidak semakin kerap.
    * tidak bertambah kuat sakitnya.
    * tidak bertambah lama tempoh sakitnya.
    * biasanya sakitnya di bahagian hadapan perut ke bawah.
    * tidak begitu menyakitkan.
    * boleh reda jika anda berbaring.
    * biasanya tiada perubahan pada servik.

    Bila Perlu ke Hospital

    Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

    * kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
    * keluar air ketuban.
    * pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
    * keluar darah dari vagina.
    * apa saja masalah yang dialami.


    saya --> baby saje nak bagi warning kat ayah ngan ummi tu.. =)

    Tuesday, September 21, 2010

    ~Kena marah

    niat di hati, nak tolong buat kerja orang.. nak senangkan kerja orang.. nak belajar sesuatu yang baru..

    tapi..

    rupanya lebih menyusahkan orang lain..sebab buat kerja tak sama macam yang disuruh (konon-kononnya dah pandai sangat la masa wat keje tu).

    kan dah kena marah. tak pasal-pasal nak tersentap sorang-sorang. silap sendiri, so takleh nak salahkan sesiapa.

    takpe,
    kena marah sebab nak belajar sesuatu kan. mudah-mudahan jadi ingatan selepas ni. 

    beranilah ulang silap yang sama kalau rasa nak kena marah lagi.



    saya --> lepas ni baru nak update kisah raya. hati tengah tersentap lagi ni. huhu.

    Monday, September 6, 2010

    ~27 Ramadhan

    hanya berbaki 3 hari. dan ramadhan bakal meninggalkan kita. *mode tak percaya* rasa macam baru 4-5 hari je berpuasa.

    alhamdulillah, setakat ni berjaya puasa tanpa gagal. harap dapat kekalkan momentum hingga khamis ni. ada la dalam 4-5 kali ter'eksiden' tak bangun sahur, tapi masih diberi kekuatan oleh-Nya untuk bertahan sampai waktu berbuka. cuma si-comey-dalam-perut ni kadang-kadang 'memberontak'. lapar agaknya.
    "ala, kata nak belaja puasa kan? baby kena la tahan." :)

    kadang-kadang tak tahan jugak bila si-comey-dalam-perut ni aktif sangat. kejap dia main tendang-tendang. kejap dia main pusing-pusing. kejap dia mengeras & menegang. tapi kalau dipujuk slow-slow, si-comey-dalam-perut ni cepat je kembali tenang.

    si ayahnya pula, memang suka la tengok time si-comey-dalam-perut ni duk gerak-gerak. makin si-comey-dalam-perut gerak, makin diagah-agahnya lagi. haaaa..apa lagi, lagi seronok la dia duk wat aksi dalam perut ummi. ummi ni yang duk menahan rasa. sekali dia menegang, tang-tang tu jugak ummi kena gi toilet cepat-cepat.

    time saya tidur pun, boleh je hubby ajak si-comey-dalam-perut ni duk main-main. hai, sabar je la. hehe, tapi seronok tengok muka hubby yang excited.

    dalam seminggu ni, terasa macam pergerakan baby makin kebawah. rasa nak terkucil pun dah makin kerap. kebetulan weekend baru ni balik sungai besar, so ngadu la dengan MIL. ibu cakap, maybe kepala baby dah turun ke bawah. haa, cuak jugak la rasanya.

    kaki pun dah rasa makin mengembang. pakai kasut rasa ketat semacam. semalam, MIL belanja kasut raya *muahh, cayang ibu!*. dulu, pakai saiz 39 je. ni kena ambik saiz 40, baru rasa ok. tu pun macam ketat jugak, tapi tak kisah sangat sebab kasut tu jenis lembut. jadi boleh mengembang ikut kaki.

    beg yang nak dibawa ke hospital pun belum isi lagi. walhal luvly mum & MIL dah pesan puluh-puluh kali, standby awal-awal. tengok la, malam ni kot. hehe. kalau tetiba si-comey-dalam-perut ni nak keluar awal, naya je. nak harapkan hubby, iskk.. maunya dia gelap mata bawak satu bakul besar tu ke hospital. nanti dah isi siap-siap dalam beg, terus je letak dalam kereta, kan?

    bila fikir pasal kandungan ni, macam-macam benda nak kena consider. hai la baby, ummi ngan ayah ni agaknya dah tak sabar sangat kot nak tunggu sayang jenguk dunia. kalau atok & nenek belah ayah, lagi la tak sabar nak tunggu baby lahir. cucu pertama la katakan. wan & ki kat terengganu pun banyak ambik berat pasal baby walaupun dah ada 9 orang cucu.

    nanti baby kena behave tau. jadi anak & cucu yang soleh. ramai yang sayangkan baby ni. =)

    .
    .
    .

    *kisah lain*

    MIL keep asking,
    "takleh balik awal lagi ke untuk raya ni?"
    aduh, serba salah pulak jadinya. tak sampai hati pulak nak jawab "takleh". nak apply cuti untuk hari khamis (9 sept) tu, memang for sure dah tak boleh. nyesal pulak tak apply cuti sehari sebelum raya tu.
    tapi mungkin boleh balik awal sikit la kot. dalam tengahari. mintak-mintak takde emergency apa-apa pasal keje masa ari khamis tu.

    tengok la nanti cam mana..

    Friday, September 3, 2010

    ~Lagu raya bikin sayu..

    24 ramadhan.

    ikut kiraan, lagi seminggu untuk menjengah 1 syawal. memandangkan tahun ni aidilfitri pertama kami sebagai suami isteri, jadi persetujuan memang dah dibuat, raya tahun ni di sungai besar dulu. jadi, saya menerimanya dengan senang hati. tapi dengan syarat, wajib jugak balik keterengganu selepas tu, hehe.

    tiada perbezaan ketara sebenarnya antara rumah sendiri dengan rumah mentua. lagipun PIL layan saya sama rata macam anak-anak mereka sendiri. tapi yelah.. tempat jatuh lagikan dikenang.

    sedih tetap juga sedih. biasalah kan.. dah 26 tahun beraya dengan keluarga sendiri, tetiba tahun ni bertukar ke tempat lain.

    di pejabat ni, lagu-lagu raya dah mula berkumandang dari sesetengah laptop. kononnya nak timbulkan mood raya la. tapi hampir kesemua lagu buat mood saya lebih hilang. kenapa pun taktau la. terutama kalau dengan lagu mamat ni, kupohon restu ayah bonda, dengan lagu m.nasir, satu hari di hari raya. aduh, mau gugur air mata ni dibuatnya.

    Duhai bonda duhai ayahanda
    Dengarlah rayuan anakanda
    Yang jauh di mata…

    Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
    Terdengar ayat suci seruan takbir
    Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
    Di pagi mulia hari raya

    Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
    Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
    Oh maafkan daku kesalahan diri ku

    Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
    Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
    Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
    Agar tercapai cita ku membela nasib mu

    Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
    Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
    Oh maafkan daku kesalahan diri ku

    actually, lagu mamat ni dah tak relevan sangat dengan saya. lain la kalau masa jadi student dulu. tapi syahdunya, tetap tak boleh nak dinafikan.

    haipp..!
    dah..dah..cuba jangan melankolik sangat. bak kata hubby,
    "jangan la cengeng-cengeng sangat. nanti baby kuar, cengeng sama macam umminya."
    hai, sabo je la hubby saya ni. cuba kalau dia yang pregnant? hehe, nasib baik la saya takde tersentap sangat dengan ayat dia. kalau tak, maunya hangin satu badan. pastu sure kena sedas dua lagi ayat pedas dari dia, haha. takmau..takmau..

    2 hari lepas pun dah kena 'bom' dengan hubby.
    "kata takde mood nak beraya, tapi abang tengok 3-4 kali jugak duk belek baju raya yang ma kirim."

    hehe, memang pun. bukan sekadar belek, tapi dah try pakai pun. lagi excited sebab luvly sis dah siap belikan tudung untuk 3 pasang baju. lagi sepasang je kena beli tudung sendiri.

    bukan apa, luvly mom yang suruh cuba baju-baju tu alasan baikk punya. katanya takut tak muat. terutama bahagian pinggang kain. tapi alhamdulillah, empat-empat pasang tu muat je. haa, ni la untung bila suka buat dan pakai baju saiz besar. badan saiz M, tapi baju saya kebanyakkannya saiz L atau XL. masa pregnant pun takde masalah sangat nak berbaju kurung. saya memang lebih selesa begini. masing-masing punya pilihan kan?

    sekarang ada dua misi raya belum tertunai.
    1) nak cari baju melayu untuk hubby (tu pun kalau dia nak)
    2) nak cari kasut untuk saya. kasut lama dah uzur sangat. nak beli crocs, hubby dah tunjuk muka tak berkenan. layankan je la..


    saya --> akhir-akhir ni saya menulis macam takde motif. lebih pada luahan rasa je. maaf la kalau ada pembaca yang rasa bosan. ni la hasilnya kalau asyik je duk layan perasaan.

    Thursday, September 2, 2010

    ~Mana la mood ni pergi

    sudah 23 ramadhan.

    kejap je kan? pejam celik pejam celik, ramadhan hampir meninggalkan kita. 8 hari yang masih ada ni, kena la di ambil peluang sebanyak-banyaknya.

    saya belum khatam al-quran lagi untuk bulan ramadhan ni. rasa tercabar juga bila dapat tahu anak saudara dah khatam bila masuk 19 ramadhan lepas. mana taknya, baru darjah 4. ni achik dia, jauh lagi nak mengejar. taktau la sempat ke tak sampai ke akhir ramadhan nanti.

    macam saya cakap sebelum ni, persiapan raya, memang nan ado. baju raya pun memang takde beli. tambah-tambah dengan perut yang dah makin ke depan ni. tapi my lovely mom cam tahu-tahu je kan anak dia ni camner, so minggu lepas sampai la 4 pasang baju kurung ke tangan saya. alahai, sayangnya kat ma! lebih dari cukup dah tu. salah satunya, hampir-hampir menepati tema kat umah in-law tahun ni. kira jadi je la.

    hubby pun, macam takde mood nak beli baju raya. ada t-shirt baru je sehelai. tu pun my dear sis-in-law yang bagi. tapi cadangnya, nak jugak carikan dia sehelai baju melayu. sian pulak kalau kena pakai baju lama. tengok la, cari kat sungai besar je la weekend ni.

    kuih?? lagi sedih. hari tu merengek-rengek kat hubby, nak beli oven butterfly (oven 4 segi yang warna hitam tu), tapi hubby bo-layan. nanti katanya oven tu jadi penunggu setia stor. bukan digunakan pun. nak buat kuih raya, tunggu balik sungai besar. buat sekali ngan anjang (mak saudara hubby). hubby cakap, tunggu tahun depan je kalau nak buat sendiri. jadi sebagai isteri yang taat ecehh, redha je la.

    hmm, dah taktau nak menceceh pasal apa lagi. lately, rutin hidup macam biasa.

    oh ye,
    si-tecit-dalam-perut dah makin membesar bagai juara. dalam bulan puasa ni, makin ligat dia buat summer-sault dalam perut ummi dia. kejap pusing sana, kejap pusing sini. minggu depan ada check-up lagi. risau jugak ni, sebab baru ni timbang kat pasaraya giant, berat macam dah turun 2kg je. aiyokk.. hb pun taktau la apa cerita. hope dah naik sikit la nanti. penat aih nak dengar nurse membebel dengan penuh kasih sayang.


    saya --> hari ni nak cari air kelapa la kat bazar. si-tecit-dalam-perut dah masuk 30 minggu, dah boleh minum air kelapa kan? urmm, terbayang-bayang kesegaran bila buka puasa dengan air kelapa ni.

    ~Blog saya sudah cacamarba

    sejak isnin, saya takleh masuk blog sendiri. seminit selepas masuk, automatik akan pergi ke web http://wanbotak.com. sebelum ni saya pernah terbaca, pasal virus dalam blog. bukan blog saya yang ada virus, tapi virus mungkin ada pada mana-mana senarai blog dalam gadget.

    solution, saya cuba tukar url blog, tapi hasilnya tetap sama.

    kemudian, saya buang semua gadget di sebelah kanan blog. nuffnang, pregnant ticker, anniversary ticker, chatbox dll. alhamdulillah, dah boleh masuk blog tanpa gangguan.

    taapiiiiii...
    semua bloglist kawan-kawan kat sebelah kiri blog hilang! sadis sungguh. mana nak cari semua list tu? sebab tak semua saya follow.

    selepas ni kena mulakan misi untuk cari balik blog yang saya selalu jengah. sedih betul. tapi agaknya ada hikmah juga kot. sebab nilah masa saya nak susun atur balik gadget-gadget kat blog. selama ni dah lama sangat tak terurus.

    Monday, August 30, 2010

    ~Blog*spot saya kena virus ke?huhu..

    kenapa tiap kali saya enter url blog saya, dia pegi ke web nama http://wanbotak.com?? sapa wan botak ni?

    sebab virus atau apa ye?

    kenapa jadi macam ni?

    macam mana nak kembalikan pada asal?

    any suggestion?

    Thursday, August 26, 2010

    ~16 Ramadhan

    Allah Maha Besar sebesar-besarnya.
    Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya.
    Dan maha suci Allah siang dan malam.
    Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah.
    Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam.
    Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya .
    Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam).

    - doa iftitah -


    sudah 16 ramadhan. ibadah banyak yang berlubang sana sini. Ya Allah, lemahnya diri ini.

    esok, jatuh hari nuzul al-Quran. hari turunnya harta tak ternilai pada kita umat Islam. jadi malam ni, jom sama-sama kita mengimarahkan malam yang bermakna ini.

    dan,
    jangan lupa untuk saksikan fenomena 'dua bulan' pada pukul 12.30 malam ini.
    Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.

    DON’T WORRY, IF YOU MISS IT IT WILL HAPPEN AGAIN IN 2287 =)



    saya --> kalau boleh, saya takmau miss untuk tengok fenomena ni. sebab dulu dah terlepas tengok 'bulan senyum.

    Wednesday, August 25, 2010

    ~Aku seorang isteri dan seorang anak

    entry lapuk
    write : 23rd aug 2010
    publish : 25th aug 2010
    ___________________________________________________________________________________


    weekend.

    tak balik sungai besar.
    dan tak pergi parenting expo kat midvalley.
    sebab? takyah disebut, nanti bikin banjir di pelupuk mata.

    sabtu.
    saya bersikap sedikit biadap dengan hubby. bukanlah biadap sangat, cuma mampu buat dia kecik hati dengan isteri dia ni. huhu. dah nyesal dah.

    untuk berbuka, hubby request nasi ayam beserta begedil. ok, senang sikit dibuatnya. tak payah nak fikir-fikir nak masak apa. kalau dia jawab,
    "masak la pape pun. semua abg makan."
    haa, memang pening la kan nak fikir.

    dan hubby request jugak sambal nasi ayam resepi MIL. so, saya sms MIL. lebih kurang sama macam yang saya pernah buat, cuma terkurang 1-2 bahan dan MIL didihkan sambal tu atas api untuk seketika. selama ni, saya main kacau atas darat je.

    masuk waktu berbuka, saya minta hubby rasa sambal tu. hubby komen, tawar. garam ok tapi kurang gula. so saya ambik bekas gula dengan niat nak tambah on da spot je gula kat dalam sambal tu. tetiba hubby macam...
    "erkk.."
    sambil mata dia terarah ke dapur gas.
    saya macam sendiri faham, seolah tu tanda hubby nak suruh saya tambah gula dan didihkan lagi sekali sambal tu kat atas api.

    serentak masa tu saya jadi geram. dalam hati membentak,
    "perlu ke??"
    dalam mulut baru masuk seulas kurma dan seteguk susu. tambah lagi dengan penat memasak.
    saya tuju ke dapur, sambil hubby duk panggil-panggil & cakap takyah panaskan. tapi saya buat tak dengar. sampai hati bini dia ni kan?

    masa makan, saya diam walhal selalunya saya la yang becok duk bercerita itu ini kat hubby. hubby cuba redakan suasana.
    "abg pandang kat dapur tadi bukan nak suruh kacau atas api lagi sekali. cuma nak tanya, kot-kot ada saki baki sambal lagi dalam periuk atau tak? if ada, tambah la gula sekaligus dengan yang dalam mangkuk ni. tak payah la nak tambah dua tiga kali kan?"

    saya tetap diam.
    walaupun dalam hati, saya akui memang betul kata-kata hubby tu.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    malam tu, saya jadi lembik. cukup 2 kali muntah, semua makanan yang saya makan keluar balik. terawih kemana, mengaji pun ntah kemana.

    esoknya kembali ok. tapi semua benda saya buat serba tak kena walaupun dah boleh mesra macam biasa dengan hubby. hubby pun nampak ok, tapi entah kenapa...

    siang ikan dua ekor pun, tangan boleh terkena pisau. dalam pulak tu.
    nak ambil baju dalam almari pun, boleh terkepit tangan. melecet jugak la jari dibuatnya.
    masa sapu sampah, boleh pulak jari termasuk serpihan buluh dari penyapu.
    tengah-tengah duduk atas sofa pun, tetiba kaki boleh kejang. siang hari tu. selalunya kena waktu malam je.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    semua tu buat saya terfikir sesuatu. malam semalam, sambil makan rojak buah ngan hubby, saya sebut satu persatu hal yang berlaku walaupun cuma benda remeh temeh. kemudian, saya cakap kat hubby,
    "urrmm, ni mesti sebab org ada dosa wat pape ni. abg kecik ati lagi ek ngan org? ada marah org ye pasal semalam?"

    hubby diam. 10 minit dia ambil masa.

    "dalam dua hari ni ada telefon ma tak? ada tanya khabar ma? ada tanya ma berbuka apa? rasanya takde kan? last call rasanya ari jumaat, betul tak?"

    hati saya bagai dihentak batu yang besar.


    .

    .

    .

    walaupun setelah berkahwin, tugas kita bukan hanya terhad dalam menjaga hati suami. hati ibu juga perlu dijaga.
    keredhaan sebagai isteri, hak pada seorang suami. dan keredhaan sebagai seorang anak, masih terletak pada ibu serta MIL. juga tak lupa pada ayah dan FIL. kalau terasa macam ada yang tak kena pada diri, cepat-cepat muahsabah diri. di mana silap kita?

    elakkan dari bersikap ego. tak jatuh maruah kita jika memohon maaf pada mereka walaupun mungkin tiada silap. tapi, sekali mereka terluka dengan kita walau hanya sebesar zarah, dosanya tanggung la sampai akhirat kelak jika tiada ampunan buat kita.


    saya --> bukan membuka pekung di dada. cuma mengharapkan agar coretan ini buat saya beringat-ingat di masa akan datang.

    Tuesday, August 24, 2010

    ~Dia buat saya menangis..

    saya akui, saya jenis keras hati. susah nak keluarkan air mata. susah nak nangis.

    tapi..
    yang satu ni memang saya tak boleh nak tahan. kalau ingatan saya berkisar tentang dia, automatik mata saya akan berair dan sangat susah nak hentikan. sebak yang tak mampu di sekat-sekat.

    tambah-tambah kalau saya rinnnndu sangat-sangat kat dia. kalau rindu sangat, i'll never call her. never. ever. sebab kalau call, mesti takleh nak cakap. sibuk nak layan air mata. suara pun tak terkeluar.

    kalau dia marah pape pun kat saya, saya sanggup dengar dia berleter. masa kecik-kecik dulu, sibuk nak tutup telinga. tapi sekarang, suara dia macam suatu penawar. cakap la lagi. bebel la lagi. saya suka. saya akan tadah telinga.

    hmm..
    takleh nak menulis dah. mata dah berair ni. sebak.
    tahan. tahan. malu la, kat opis ni.

    can't imagine if one day, Allah ambil balik nikmat terbesar dalam hidup saya ni. semoga dia terus dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan yang baik. dan dapat terus melayan kerenah saya yang penuh kelemahan ni.


    ma,
    even anak ma ni sangat-sangat nakal & degil, but i do love u so much!
    u're my soul, my strenght.
    u're everything to me.

    Friday, August 20, 2010

    ~Cuti raya

    baru masuk 10 ramadhan, tapi dah nak cakap pasal cuti raya?

    sejujurnya, takde rasa excited sangat nak sambut raya tahun ni. taktahulah kenapa. tapi excited lebih kepada persiapan untuk sambut
    si-comey-dalam-perut saya dan.. walhal baru je 7 bulan

    mungkin saya rasa sedikit sedih kot sebab raya pertama tahun ni, turn kat kampung hubby dulu. memang itu perjanjian yang dah lama kami ikat.
    huhu, bukan tak best. best tu best. cuma hiba jugak la kan bila takleh nak cium tangan ma ngan ayah di pagi raya. tiada lagi kebiasaan seperti tahun-tahun sebelum ni. takleh nak bersedondon lagi ngan ma, adik beradik & anak-anak saudara. takde lagi adegan tarik-tarik sampul duit raya dengan anak-anak saudara. takde jugak adegan muncung mulut dari anak saudara bila achik diaorang ni taknak temankan main bunga api.

    berbalik pada cuti raya. macam malas nak fikir nak ambik cuti raya berapa hari, nak ambik berapa haribulan @ hari apa. tapi sudahnya kena fikir cepat-cepat jugak sebab bos dah emel bagitahu kena hantar permohonan cuti raya sebelum atau selewat-lewatnya hari ni, 20 ogos.

    so bincang punya bincang dengan hubby, saya decide nak amik cuti sehari je.. :)
    macam tak percaya pulak rasanya ambik cuti sehari je. tapi hubby kata, takpelah. simpan baki cuti untuk hal kecemasan nanti. nak-nak kalau si-comey-dalam-perut saya ni dah mula jengah dunia. tentu banyak nak kena spend cuti untuk dia.

    cuti saya apply tu pun 17 sept, selepas cuti 1 malaysia.

    hubby cakap, kita balik sungai besar masa malam raya pun sempat. takyah rushing sangat. cukup 3 hari beraya kat sungai besar, jumaat-ahad (10-12 sept).
    isnin sampai rabu (13-15 sept), saya masuk keje dulu. rabu malam, insyaAllah bertolak balik terengganu. tu yang saya ambik cuti ari jumaat (17 sept) je. so, dapatlah dalam 4 hari kat terengganu (16-19 sept).

    memang kalau dikira agak lambat balik beraya kat terengganu. tapi takpelah. nak simpan cuti dan nak berlama-lama bawah ketiak ma
    punya pasal, sanggup je. lagipun my dear sis yang mengajar kat muar pun cakap, dia still ada kat terengganu masa tu. family my dear bro je takleh cuti lama-lama sebab angah UPSR nanti. tak kisahlah takleh jumpa pun sebab boleh je jumpa kat KL.

    bila dirisik-risik, ramai opismate yang amik cuti seminggu. kebanyakannya amik 2 hari sebelum raya dan terus hingga selepas cuti 1 malaysia. jeles? ntah, takde perasaan pun. hehe.
    apesal ntah, ayat macam orang putus asa je ni :P


    tapi..
    macam tak sedap hati la pulak balik rumah mentua masa malam raya. mesti jem kan malam tu. kalau jem, mesti lewat sampai kat sungai besar. takpe ke? masa sampai sana, mesti dah tak sempat nak tolong pape kat dapur. huhu. tapi dah takleh nak tambah cuti dah. sebab tadi bos dah panggil, mintak tolong saya monitor system job bagi pihak opismate yang tengah bercuti masa raya tu. sebab saya je yang avaiable.

    hubby pujuk..
    dia cakap kalau balik awal pun ke sungai besar, MIL bagi ke saya masuk dapur? memang tak bagi pun.. jadi, takpelah kalau balik malam raya pun. sempat je tolong kemas sikit-sikit kat dalam rumah.

    baju raya pun tak fikir lagi ni. minggu depan kot baru gi beli. tema apa pun taktau lagi kaler apa. aiyyok, kenapa ni iza oii?


    saya --> ujung minggu ni ada parenthood expo kat midvalley.
    20-22 ogos. still ada list barangan baby yang belum lengkap lagi. macam nak pegi, tapi macam nak ajak hubby balik sungai besar jugak. camner ek?