.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, October 16, 2009

~Saya belajar untuk kurangkan bercakap.

kebelakangan ini, saya menjadi seorang insan yang agak sensitif dengan persekitaran. fikiran agak mudah ke arah negatif, walhal sebenarnya bukan begitu.

bila seseorang yang rapat katakan saya sebagai "cakap banyak", seikhlasnya, saya terasa hati. saya tanya dia,
"banyak cakap? bukan selalu memang dah camni ke?"

jawapan dia,
"sebab dah biasa la tu."

saya tersentap!

terus mati mood saya. saya banyak cakap rupanya selama ini, walaupun ramai yang kata saya ni tak ada mulut. mungkin istilah "banyak cakap" yang dia katakan punya maksud tertentu, tapi pada saya, saya perlu juga untuk belajar kurangkan bercakap. less talk. just action. mungkin hanya dengan dia.

saya --> tak ingin berlama-lama untuk berada dalam rasa ini.

7 comments:

  1. alahai~
    siapa yg kata akak ku camtu?
    tak baik betul~
    takpe kak~
    sabar2~

    ReplyDelete
  2. salam hariza..kita x bole nak sekat org kata apa kn..yg pntg kita ckp apa yg kita nk ckp bkn dgn niat pn nak sktkan ati org pn selagi org2 tu x skt kan ati kita kn..apa2 pn jgn cpt ambik ati..kena blaja jd ati kering sket..huhu..

    ReplyDelete
  3. teringat masa presentation dulu2..
    kalau time iza mesti seronok nak tanya macam2.. sebab iza petah menjawab.. kalau kena orang yang ikut skrip.. buhsan jek hik2..

    ReplyDelete
  4. salam kak..
    ieja rasa, kalo bercakap tu blh buat akak hilang tekanan apa salahnya kan..

    banyak cakap skali pon kita nih bukannya smpai 24 hour kan..

    ReplyDelete
  5. Setengah orang TAK suka kita banyak cakap manakala yang lain suka kita banyak cakap. Mungkin lepas ni kita kena tengok dengan siapa kita berdepan.

    ReplyDelete
  6. sy pun termasuk kategori 'banyak cakap' kot. tapi sy prefer 'suka cakap' than 'banyak cakap'.

    kiut sikit bunyiknya.
    kot. heeee

    interpretation setiap org berbeza.
    yg penting, kita beljar terima diri sendiri seadanya, barulah fikir penerimaan org lain pulak.

    chill
    :)

    ReplyDelete
  7. sabau yer ummi.. munkin ader himah di sebalik kritikan terhadap ummi.. ambil kritikan tersebut dengan fikiran terbuka..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..