.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Thursday, September 10, 2009

~Pukul anak, sindir menantu

hai la nasib, hai la badan.
nasib engkau la labu.

nak sindir menantu, anak yang jadi mangsa.
hmm, sabar je la.


saya --> ampun maaf pada reader yang datang, saya cuma nak lepas perasaan.

Wednesday, September 9, 2009

~Tag..tag..tag

dah lama rasanya saya tak bermain-main dengan tag. kali ni saya dapat tag dari adik-adik saya yang comel ni, ninie dan dayah.

These are the rules:
1. Go to your photo files…Select the 6th photo folder.
2. Select the 6th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.

hari ni teringin nak lari dari rules, saya nak masukkan dua gambar. satu untuk jawapan tag dayah dan satu lagi untuk tag ninie. lagipun saya memang ada dua folder gambar. dan dalam folder tu, ada lagi folder-folder lain. isk, baru sedar, saya banyak simpan gambar dalam laptop opis ni.


ni gambar ke-6 dari folder ke-6 untuk folder gambar saya yang pertama. (ayat, sikit punya belit)
dengan hobi yang suka mencari ayat-ayat motivasi, dan juga hobi suka meyimpan gambar-gambar menarik, inilah dia. pakej 2 in 1; gambar yang menarik dan kata-kata yang memberi semangat.


ni pula gambar ke-6 dari folder ke-6 untuk folder gambar saya yang kedua.
tadaa..
presenting, my two old friends. my dear chenta hati yang bertudung coklat & bertudung kelabu, my dear zalnalisa. dua-dua kawan sejak sekolah rendah. chenta hati, kawan sejak darjah 4 sebab sebelum tu dia bersekolah di kuantan. zalnalisa pula, sekelas dari darjah satu lagi. panggilan 'za' yang lekat sampai kini, idea saya la tu. sebab nama dia susah nak ingat dan panjang sangat. ditakdirkan Allah, kami bersekolah menengah di sekolah yang sama.

sekarang ni, punya la susah nak bertemu mata. setahun sekali je kot. jumpa masa raya je walaupun namanya duduk sekampung. gambar ni diambil masa kami bertiga tengah jalan-jalan cari tempat nak berbuka dekat the curve. kali pertama saya dapat keluar berbuka kat luar dengan kawan-kawan. kira 16 ramadhan, hari ini dalam sejarah la. sebabnya, my dear chenta hati saya ni, my dear bro dah kenal sangat-sangat. sahabat sehati sejiwa, sebaik sejahat saya. kalau tak, memang tak dapat nak keluar pun. tak dapek la den nak nolong.

*saya takde nak tag sesiapa pun. tapi terbuka pada semua bloggers yang berkunjung kat sini. if ada yang buat tag ni, let me know ya?
**apsal rasa macam entri hari ni cam berserabut je?



saya --> cantik tarikh hari ni. 09/09/09 bersamaan 19 ramadhan dan ramadhan merupakan bulan ke-9 dalam bulan hijriah.

Tuesday, September 8, 2009

~Senyumlah..andai itu penawarnya..

entah, tak tahu bagaimana ingin diluahkan rasa sebal dalam hati. bukan rasa kurang senang pada sesiapa pun, tapi cuma pada diri sendiri.

diri sendiri yang empunya silap. diri sendiri yang meranumkan kesalahan. dijentik sikit oleh orang lain, mula la nak terlompat. belum lagi di ketuk-ketuk atau di dihunus dengan sejata tajam manusia, lidah.

sejujurnya, saya agak kurang ghairah mengimarahkan ramadhan kali ini. terlalu banyak kekurangan. tiada keseimbangan dalam diri. adunan ibadat saya terlalu banyak kelalaiannya. berlubang di sana sini.

tersentak rasa hati bila menyedari kita telah menjejak 18 ramadhan. hanya berbaki 11 hari sahaja lagi. mari..sama-sama kita lipat gandakan lagi ibadah kita! menadah setitis ilmu di entri faiz yang INI, buat saya terbuka mata.
"Innasolati...sesungguhnya solat ku...
Wanusuki...dan ibadahku...
Wamahyaya...dan hidupku...
Wamamati...dan matiku...
LillahiRabbil 'alamin...kerana Allah Tuhan sekalian alam...."

saya --> semoga anak saudara saya, along, diterangkan hati dan ditenang jiwanya dalam menghadapi peperiksaan UPSR. amin.

Monday, September 7, 2009

~Tak terucap kata buatmu

entri pekasam.
date 4th sept.
publish on 7th sept.

'sanah hilwa ya jamil'
(04 september)

*~ istimewa buat ma tersayang. selamat hari lahir ke-64 ~*

selawat dan salam atas penghulu dunia dan akhirat, Nabi Muhammad S.A.W. semoga Baginda memandu dan menyuluh jalan hidup ini dengan sebaik-baiknya.

tak terucap kata-kata buat insan kental bergelar ma. terlalu banyak pengorbanan yang telah dilakukan. 26 tahun saya menongkah arus, ma orang yang tetap setia di sisi.
sumbang langkah saya, ma yang betulkan.
patah semangat saya, ma yang perkuatkan.
kegembiraan saya, senyuman di bibir ma.
kesedihan saya, kata-kata semangat ma titipkan.
segala-galanya ma.
tiada dua dan tiada tiga.

Tuhan,
saya mohon kekuatan untuk jadi anak yang berbudi, anak yang solehah, anak yang membahagiakan hati perempuan yang berpenat pelah mengandungkan saya.

ma,
selamat hari lahir.
semoga ma diberi kesihatan yang baik untuk terus beribadah serta menjalani kehidupan..dipanjangkan usia dalam redha dan kasih sayang Allah..dimurahkan rezeki iman & keberkatan..semoga ma bahagia selalu, insyaAllah.


saya --> cuma hantar sms je tadi. ingat nak telefon, tapi tak boleh. baru nak tekan butang call, dah rasa sebak. haisyh..

saya2 --> pada teman-teman yang hari lahirnya dalam masa yang terdekat ini, hepi besday..! special untuk zara. hadiah zara yang akak janjikan tu, dah selamat masuk dalam perut. akak. sedaap! excited nak makan, sampai lupa ambil gambar. nnti zara hantar alamat rumah kat emel akak ye hariza[dot]akmar[at]gmail[dot]com. akak nak pos sata, hehe.

Friday, September 4, 2009

~Dia bikin cuak

pagi-pagi tadi, my dear hamba Allah sms. minta saya jangan lupa bawa resit kursus pra-perkahwinan kami. betapa 'bagusnya' kami berdua, kursus 20 jun lepas, tapi hari ni baru nak diambil sijilnya. walhal, bukanlah jauh sangat masjid negara tu dari dayabumi.

tapi, memang saya betul-betul tak sempat. nak jalan kaki pergi balik dari pejabat ke masjid negara akan mengambil masa dekat 1 jam. nak naik bas, lagi la menjauhkan perjalanan. ada je alasannya kan?
kebetulan, saya memang jarang keluar waktu lunch sebab kerja agak banyak masa tu. my dear hamba Allah pula, dah lama tak solat jumaat kat masjid negara. nak ambil hujung minggu, tiap-tiap minggu dia balik sungai besar.

15 minit selepas
my dear hamba Allah ambil resit dari saya dan menuju ke masjid negara, dia sms :

"abis la kita.."

saya dah menggelabah. kenapa pulak ni? sijil tak ada ke? tapi bukanlah lama sangat pun. belum lagi sampai 3 bulan. semasa kursus dulu, penceramah cakap, ada peserta yang kursus dah setahun, baru datang ambil sijil. tu pun dia ambil sijil tu 1 bulan sebelum nak kahwin. saya balas sms tu,

"kenapa?ada masalah pape?"

lama my dear hamba Allah diam. tak balas. dalam hati, saya dah fikir macam-macam. setengah jam kemudian, sms saya dibalas.

"genap 3 bulan lagi, pada tarikh yang sama, hari yang sama & waktu yang sama..kita dah nikah :)"

.
.
.

errk..!
dia ni.. saje bikin saya cuak.


saya --> speechless. tak terkata. bimbang, takut, semua ada. 3 bulan je lagi?