.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Thursday, July 30, 2009

~Ke atas..ke bawah..

selalu sangat kita dengar, hidup ibarat roda. kekadang di atas. kekadang di bawah. tapi kadang-kadang di kanan atau kiri. bergantung pada keadaan.

adakala kita disukai. adakalanya kita dibenci.
adakalanya kita neutral. duduk di pertengahan.

bila kita melaksanakan sesuatu, pasti ada positif negatifnya. bagi individu yang melihat dari sudut positif, maka dia akan menerima dengan baik pelaksanaan itu. jika berlaku kesalahan, kritikan akan diberi dengan cara yang membina.
berlainan pula pendapat dari individu yang memandang dari sudut negatif. pasti akan terdengar suara-suara pahit berbau sumbang. dan dengan segala hormatnya akan menyakitkan telinga yang mendengar.

hakikat yang kita tak mampu memuaskan hati semua orang, harus ditelan lembut. bersuara, bermaksud kita sebenarnya mengundang padah. hasrat hati cuma ingin memberi penjelasan, tapi pihak lain memandang ia sebagai 'membalas'. dan itu mencari gaduh namanya.
jika kita hanya berdiam, lain pula penerimaannya. kita makin dihentam. dan terus-terusan dianggap sebagai pihak yang bersalah. tapi biarlah. kata orang, diam itu bukti keamanan. moga diam mampu ubati segala kekusutan.


ok.


saya diam la kalau camtu.
tapi kalau asyik diam, dengar je orang cakap..lama-lama saya jadi macam ni.

pancit!


saya --> sayakah yang terlalu skeptikal?

3 comments:

 1. aihhh...
  penuh yg tersirat and yg tersurat n3 iza ni...
  nape ek...
  ade problem ke...

  ReplyDelete
 2. diam bukan bererti kalah dan salah...diam itu lebih baik dari bertekak.

  ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..