.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, May 13, 2009

~Jangan malukan diri sendiri...

5 minggu kebelakangan ni, si cilik athirah makin rajin mengaji. dulu, cukup liat kalau diajak mengaji. macam-macam alasannya. mengantuk lah, penat lah, nak buat kerja sekolah lah, nak tengok tv lah. nak mengaji dengan ibu lah sebab dia tau, ibu dia sibuk melayan si kecil amirul. macam-macam. tapi kalau diajak baca buku anakku sayang, buku ejaan, buku cerita fairy tales atau majalah princess, cepat je dia menyahut.

hai, tak boleh jadi ni. saya yang naik geram. mengaji taknak, baca buku lain, nak pulak.
kemudian, saya bertukar jadi makcik yang berperaturan. nak baca buku cerita, boleh. tapi kena mengaji dulu. kalau taknak mengaji, tak boleh baca buku cerita.

athirah jadi memberontak. tak puas hati. kenapa kena mengaji? kenapa tak boleh baca buku cerita je? panjang lebar saya bercerita pada dia. mengaji berkaitan dunia akhirat, tapi baca buku cerita cuma di dunia je. tapi apalah sangat yang boleh difahami kanak-kanak 6 tahun ini kan?
"kak thirah nak masuk syurga tak?"
"nak."
"kalau nak masuk syurga, kak thirah kena mengaji. biar Allah sayang."
"kalau kak thirah baca buku anakku sayang, Allah tak sayang ke?" tanya athirah.
"sayang, tapi sayang sikit sangat-sangat. Allah sayang sikit, ibu
sikit, abah sikit, chik sikit, mak (bibik) pun sikit."
muka dia dah nak merah. kemudian menangis.
"kak thirah nak semua orang sayang kak thirah banyak-banyak," katanya. sayu.
"kalau nak semua orang sayang kak thirah, jadi kak thirah kena..........."
"mengaji!" sahutnya.
dan akhirnya, 'ugutan' saya berhasil. alhamdulillah.

kalau dulu, saya yang kena tanya dia, "nak mengaji ke tak?" tapi sekarang dia pula yang cepat-cepat tanya saya, "boleh mengaji sekarang?" hai, sukanya hati saya. cepat-cepat dia capai qiraati 2, rehal & tudung ekin dia.

tapi dah mengaji, saya pula yang 'terkena'. dalam kelas pra-sekolah, dia dah belajar serba sedikit tentang hukum-hukum tajwid ni. mungkin sebab sekolah swasta, jadi silibusnya lain dari pra-sekolah yang lain.

"chik, alif madah tu yang macam mana?"
"hamzah wasal tu yang macam mana?"
"bila kak thirah nak baca alif madah ni?"
"alif madah tu yang macam mana kak thirah?" soal saya.
"urmm..kak thirah lupa la. tapi ustazah kak thirah penah sebut."
alamak, saya betul-betul lupa apa itu alif madah & hamzah wasal. sungguh. kalau dia tanya pasal ikhfa' hakiki ke, izdhar halqi ke, mad wajib ke, boleh la saya jawab. tapi kalau dah nama-nama hukum macam tu, saya memang surrender. kadang-kadang kita tahu hukum bacaannya macam mana, berapa harkat bacaannya tapi tak tahu nama istilahnya. betul kan?

jadi selepas ni, saya kena study balik semua istilah hukum-hukum tajwid & syarat-syarat bacaannya. nanti tak ada la saya tercengang kalau athirah tanya apa-apa lagi selepas ni.alahai, baru terasa ceteknya vocabulary tajwid saya. dah kena 'sergah' dengan athirah, baru terhegeh-hegeh nak study. jangan la malukan diri sendiri..huhu.

saya --> dah dapat revise balik apa itu alif madah & hamzah wasal. nanti dengan senang hati saya nak bagitahu athirah :)

4 comments:

  1. Bagusnya..., utk jadikan ia habit memang perlu di galakkan kanak2 membaca al quran dr kecil kan?...klu tidak sampai ke tua ler jawabnya malas nak membaca...

    ReplyDelete
  2. ija,
    betul tu..
    tapi fhm2 je la budak2 ni..liat sikit..nak kena bebetul pujuk..
    & yang penting, jangan malukan diri sdiri..hehe..nak ajar budak2 ngaji pun, make sure ada ilmu dalam dada.. :) kalau tak, jd la nanti cam iza ni..seminggu malu..

    ReplyDelete
  3. insaf rasa nye...ngaji ntah ke mana..apa ntah kemana....apa la nak jadi dgn pakcik nih....

    ReplyDelete
  4. pakcik,
    :) belum terlambat lagi pakcik..
    baca satu muka surat sehari pun dah ok..tp nak kena maintain la..

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..