.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, April 22, 2009

~Kita ibarat pinggan
Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada kita. Selang beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan. Lalu kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya.
Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dlm keadaannya yang masih kotor; tidak berbasuh. Pinggan tersebut akan kita basuh sehingga bersih, kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yg sepatutnya.
Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca. Tiada nilainya lagi. Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..Begitulah jua halnya dgn Allah Taala. Jika Kita kembali kepada-Nya dalam keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan terus meletakkan kita di tempat yang baik dan tempat yg selayaknya bagi kita. Iaitu syurga.
Namun jika kita kembali ke hadrat-Nya dlm keadaan kotor dgn dosa, Allah akan 'basuh' kita sebersih-bersihnya di dlm api neraka sebelum memasukkan Kita ke dlm syurga..
Tetapi jika kita kembali kepada-Nya dlm keadaan yg rosak imannya, sehingga tidak dpt dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan teragak-agak untuk menghumbankan kita ke dalam neraka jahannam yang hina buat selama-lamanya, ibarat pinggan yg pecah tiada nilai lagi...

saya --> semoga dapat tergolong dalam individu yang pertama

4 comments:

 1. erm... insaf...

  terima kasih atas ingatan...

  ReplyDelete
 2. salam ziarah... insaf bila membaca entri ni.. terima kasih!


  Adry @ http://www.adrysabry.com

  ReplyDelete
 3. pakcik dot & adah..
  sama2 kita ambil iktibar..


  adry,
  selamat dtg.. :)

  ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..