.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, March 23, 2009

~Batuk

dah 5 hari minggu saya batuk. dari tak makan ubat, dah paksa-paksa makan ubat. dah habis sebotol lebih dah ubatnya, pun tak sembuh-sembuh jugak. madu pun dah makan. kadang-kadang batuk selang seli dengan selsema. tu pun sempat demam 3 round dalam tempoh 5 minggu tu.

tidur malam-malam pun memang bertemankan batuk. sabar je la. dekat opis ni, asyik bising je dengan batuk saya *malu*. risau jugak. 3 hari lepas rasa macam ada bengkak kat leher. tambah pulak rasa perit kat anak tekak. dalam kepala memang dah terfikir kena tonsil, tapi esoknya bengkak dah surut. alhamdulillah. tetiba terbatal niat nak gi klinik. hehe.

anak-anak buah kat rumah dah bising. "napa chik ni, batuk tak baik-baik." hehe. diaorang ambil peluang nak membebel kat makcik diaorang ni. nak telefon my dear mom pun kena fikir 2-3 kali. takmau bagi dia risau. walhal batuk ni cuma batuk biasa je, cuma berpanjangan.

sekarang ni dah nekad, minggu depan kalau tak sembuh jugak, memang nak kena pergi klinik panel. tapi sebelum 31 mac, sebab kad PMcare saya luput 31 mac tu. hehe, bila lagi nak merasa gi klinik percuma, ofis yang bayar :p dah 5 bulan kad PMcare asyik terselit je dalam purse.

4 comments:

  1. lahai ksiannye..
    mmg xbes la kalu batuk ni,
    mengganggu semuanya..
    kadang2 tedo mlm pun terganggu,
    ganggu org nk tedo lg..
    haishh..
    pergi cek cecepat tao..
    amek ubat,
    get well soon okeh !
    :)

    p/s: tp kan..kadang2 na ske batuk yg berpanjangan, kekekke..
    sbbnye, bila batuk, die mcm menekan kat perot..
    exercise perot gtu..prasan x??
    pastu klu batuk dlm smggu dua,
    mmg comfirm ! selim habes perot...xyah nk penat2 buat sit up pun, hihihi :p

    ReplyDelete
  2. salam iza.

    kakchik pun menghadapi masalah yg sama. sejak demam bbrp bulan lalu & mula batuk, sampai ke hari ni masih tak kurang.

    ReplyDelete
  3. na,
    tau takpe..
    malam2 je, msti kacau org tido..
    hehe..tgh berkira2 nak gi klinik la ni..err, tapi harap2 la batuk ni baik before nak gi klinik..

    p/s:nak slim..tapi takyah wat sit up dgn batuk..hehe, boleh tak?


    kakchik,
    tu la kakchik..ubat dah makan..
    anggap la ini sbg kifarah dosa..sesekali bila batuk, teringat masa sihat..nikmatnya kurnia sihat dari-Nya..

    ReplyDelete
  4. ada petua org2 tua..perah limau nipis..minum terus jus nya..tp jgn dengan perut kosong..pagi n malam..minum air suam jek..try k

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..