.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, December 29, 2008

~Pilihan masing-masing

Manusia.. Memang banyak ragam. Macam-macam. Masing-masing ada perangai dan pilihan sendiri. Dia suka ini, dia suka itu, tak suka begini dan tak suka begitu. Tak mengapa kalau tak suka. Tapi kenapa memperlekehkan pilihan orang lain?

Dalam satu pebualan, A katakan dia suka Vios. Katanya elegan. Penuh gaya. Dan si B pula lebih sukakan Myvi. Katanya, dia sukakan buatan nasional. Masih ada gaya dan ada ciri kebangsaan. Tapi si A mencemuh, “Apa istimewanya Myvi?” sambil membuat muka. Aduh! Mood suasana bertukar ‘merah’. B diam. Itu lebih baik.

Aku juga diam. Hanya memasang telinga. Dalam hati, aku kesiankan si B. Mukanya berubah. Hey B..! Abaikan saje si A. Bukan dia yang membayar pilihanmu. Kau tak rugi apa-apa. Akhirnya B membuka mulut. Mengutarakan persoalan lain. Suasana kembali aman. Ah, apa guna bermasam muka kan?

** Manusia punya pilihan berbeza. Dan kita sebagai orang sekeliling harus menerima keputusan & pilihan mereka kerana kita juga punya pilihan sendiri. Apa kita tak tersinggung andai ada orang menempelak pilihan kita? Jadi, kita tak harus mempersoalkan pilian orang lain. Hak masing-masing, itu sudah pasti.

No comments:

Post a Comment

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..