.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Thursday, November 27, 2008

~Sibuk


Dalam tempoh dua hari ni, agak sibuk dengan kerja-kerja di pejabat. Mata tak lepas dari mengadap laptop. Tambahan pula, Faryza masih bercuti. Dalam kepala, ada banyak perkara ingin dikongsikan di dalam blog kesayangan ini. Anyway, thanx a lot to my new virtual friend, Kak Izra. I'd got a good lessons from her. Thanx akak..
To be continue.. :)

Tuesday, November 25, 2008

~Selawat Syifa'

Malam semalam, my dear Hamba Allah menghantar SMS, mengkhabarkan yang dia sedang berada di Pusat Perubatan Universiti Malaya. Puas kupujuk-pujuk agar diberitahu atas sebab apa dia berada di sana, namun hampa. Dia hanya membisu. Membiarkan aku dalam 1001 pertanyaan. Apabila kuajukan berulang kali, katanya cuma pemeriksaan biasa. Hmm, kalau pemeriksaan biasa, takkan mesti dibuat waktu malam? Kenapa bukan waktu siang? Adoi, nampak sangat aku ni tak tahu apa-apa pasal prosedur kat hospital. Sebab aku cukup anti dengan doktor, hospital, klinik, jururawat & seangkatan dengannya. Jadi aku tak pernah nak ambil tahu pasal semua tu (satu pengajaran dimana lepas ni aku kena pandai ambil tahu pasal semua ni). Hingga ke 12 malam, dia masih di sana. Baru sahaja selesai x-ray. Aku yang resah gelisah di rumah. Akhirnya aku tertidur. Hingga jam 4.30 pagi, dia masih lagi di PPUM! Apa la yang dia buat ni? Sepatutnya doktor menahan dia di wad untuk satu malam tapi dia menolak.. ~pasal taknak kena bayar. Laa, itu jugak yang jadi alasan dia. 7 pagi tadi, masih lagi belum sampai ke rumah. Sempat mengadu bila dikenakan injection. Tapi, sampai ke sudah aku tak tahu kenapa dia ke sana. Susah sangat nak bercerita? Hmm...

Pagi tadi pula, Faryza menelefon aku semasa aku dalam perjalanan ke ofis. Pendek ceritanya, aku dalam bas. Dia MC hari ni. Semalam pun dah nampak dia seolah tak sihat. Badan panas. Banyak termenung. Pukul 9 pagi, Faryza telefon sekali lagi. Astaghfirullah, dia ditahan di wad dimana dia disyaki apendiks & dijadualkan menjalani pembedahan 4 petang nanti. Ya Allah, permudahkanlah pembedahan ini. Dan mudah-mudahan Faryza cepat sembuh.

Di saat-saat begini, aku teringat pada Selawat Syifa’. Ayat yang digunakan sebagai ikhtiar untuk meringankan rasa sakit & ikhtiar moga sakit dapat disembuhkan :


bermaksud : Ya ALLAH, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Muhammad s.a.w. yang menyembuhkan hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan, dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya.

Namun terdapat sedikit kekeliruan pada maksud Selawat Syifa' ini. Bagi menerangkan kekeliruan, boleh merujuk DI SINI.

Monday, November 24, 2008

~Yakinkan aku..

Apabila umur makin menginjak dewasa, soalan yang takkan terlepas dari list,
"bila nak tunang?"
"bila nak kawen?"
"bila nak makan nasi minyak?"
"bila lagi nak berdua?"
Dan soalan ni bukan sahaja keluar dari mulut kawan-kawan, adik-adik sekampus, malahan lagi merunsingkan bila diajukan oleh saudara mara. Aduh. Tiada jawapan yang mampu diberikan. Andai di kepala ada jawapannya, bakal aku print dan tampal di dinding. Tak perlu pening-pening menjawab. Hmm, kalau la semudah itu kan? Tatkala telinga menangkap pertanyaan itu, aku jadi kelu. Atau lebih mudah, soalan itu boleh diistilahkan sebagai soalan maut.
Aku cuma bercakap dari pemahaman sendiri & juga perasaan sendiri. Hidup berdua bukan satu perkara yang boleh dianggap mudah. Terlalu banyak perkara yang perlu diambil kira dan difikirkan. Hidup berdua melibatkan masa depan, kerjaya, kehidupan, keluarga kedua-dua belah pihak, bakal anak-anak, sharing & caring, kewangan, perkongsian mental & fizikal. Banyak sangat. Paling utama, mampukah rumah tangga disirami irama sakinah, mawaddah wa rahmah..?? Bukan semudah yang disangka dan diimpikan. Kadang-kadang minda berputar memikirkan, mampukah aku untuk melangkah ke alam itu? Bersediakah aku? Penakut..! 'Pelayaran' itu pasti penuh dugaannya.
Dalam keadaan keliru tentang erti perkongsian hidup ini, aku basahkan hati dengan istighfar dan kuamati sedalam-dalamnya firman Allah s.w.t di dalam Surah An-Nur; ayat 26 yang bermaksud:

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan (sebaliknya) wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik.."
Ada garis-garis kabur dalam hati. Rasa tidak percaya dengan kemampuan diri untuk melayari hidup baru. Iya, pertanyaan orang-orang terdekat terkadang buat aku ingin 'lari' tapi tanpa hala tuju. Izinkan aku bernafas seadanya. Aku masih mencari ruang untuk mengenal diri sebelum mengenali 'bakal teman hidupku'.

Yakinkan aku..

Thursday, November 20, 2008

~Ada apa dalam hati

Bagai satu cerita
Tafsirlah sebaliknya
Cuba mencari makna
Apakah hakikatnya
Hari ini aku sudah ada sedikit fokus. Dah 5-6 hari aku agak ‘ding-dong’. Padahal bendanya takde la seteruk mana (err..pada aku agak teruk sebenarnya). Tapi mungkin kerana aku biarkan jiwa & minda dikuasai aura negatif, maka inilah jadinya. Alhamdulillah, keceriaan kembali hadir. Mujurlah keadaan ini tak berpanjangan.
Tapi..
Eh, ada tapi lagi? Masih ada saki baki ‘ding-dong’ itu. Diumpamakan tiang yang di ketukkan paku, paku dah cabut.. kesannya masih ada. Berlubang. Jadi nak kena cari alternatif, macam mana la nak tutup lubang tersebut.

:) Sejujurnya, ada sedikit perasaan marah dalam diri. Walaupun perkara itu dah berlalu seminggu lepas, tapi ntah lah. Tak tahu siapa yang salah sebenarnya dalam hal ini. Aku ke yang salah? Hmm.. susah nak jawab. Apa-apa pun, perkataan maaf (memberi & memohon) dah lama terluncur laju dari hati aku. Cuma, kesan ‘sakit’ tetap ada. Adoi, masalah jugak sebenarnya ni. Agaknya betul la orang Februari ni suka pendam rasa. Dah bagi maaf, tapi masih pendam rasa. Agak-agak, ‘maaf’ tu valid ke tak? Hehe..
Satu demi satu rahsia
Hadir menyentuh rahsia
Dalam duka dalam gembira
Melangkah terusan jua
Kadang-kadang kita tak mampu meneka apa yang difikirkan oleh orang lain. Sedangkan dia mengharap kita memahaminya tanpa perlu apa-apa tanda darinya. Diibaratkan macam Nujum Pak Belalang yang diberi soalan tambahan oleh Raja Inderapura ~Cuba ahli nujum Negara teka, apa yang ada dalam tangan beta?~ Mana la kita nak tahu dalam tangan dia ada apa? Mungkin jugak tangan dia kosong! Tak punya apa. Mengharap ‘common senses’? Tak semua boleh dipercayai. Naluri hati pun kadang-kadang banyak pengaruhnya. Dan pengaruh itu bakal memporak perandakan keadaan. Kalau kearah positif, ok la jugak. Tapi kalau menjurus kearah negatif, memang hancur la jadinya.
Keseluruhannya, aku cuba menerima segalanya dengan hati terbuka.. ~ayat lapuk :p
Mekar bersemi ikrar dihati
Tiada kilauan mengunci diri
Selagi bersinar mentari
Tiada gentar diuji
Sinaran gemilang menanti
Hadir impian abadi

Wednesday, November 19, 2008

~Alahai si kurus

senario 1
di pantai.. tengah berjalan di gigi air..
"chik, baik chik pegang baju amir," tutur anak saudara kepada makciknya.
"kenapa?".
"hehe..angin kuat ni. Karang chik melayang, kena terbang dek angin".
urm, alahai..

senario 2
atas motor.. dalam perjalanan nak ke Kuala Terengganu.. suasana hingar bingar dengan bunyi kenderaan.. kedua2 penunggangnya diam, tanpa perbualan.. tiba-tiba..
"akak..!" panggil si penunggang motosikal pada pemboncengnya sambil melawan bunyi bising motor.
"iye. kenapa?" si pembonceng bersuara.
"hehe..saje nak panggil. Ingatkan akak dah takde kat belakang saya ni," sahutnya.
"kenapa kata macam tu?"
sambil ketawa dia menjawab, "Macam naik motor sorang2 je. Ringan. Tak rasa pape pun kat belakang".
adoi.. terkena aku.

senario 3
tengah bersiap nak naik motor.. menuju ke kampus..
hampir seminit si pembonceng memanjat naik ke atas motor, tapi si penunggang masih belum menggerakkan motornya.
"Err..nape belum jalan? Nak tunggu sape2 lagi ke?" tanya si pembonceng.
"Eh, akak dah naik motor ke?" soalnya kembali.
"A'ah..dah dekat seminit naik"
"Ye ke? Hehe..tak rasa pun akak naik. Tayar tak jejas pun".
Hmmm..mengata aku lagi la tu.

senario 4
berjumpa kawan lama.. dah dekat 2 tahun tak jumpa.
"Eh ko ni nape? Banyak makan ati ke?" tanya si kawan.
"Makan ati? Ape pulak? Aku makan nasik la. Kenapa?"
"Takde..aku tengok ko makin keding. Macam orang putus cinta je".
Keding?? Erk..orang yang makan ati selalunya kurus yek? Not all laa...

senario 5
balik kampung.. nak jumpa nenek nan sorang.. rindu..
"Laa.. nape makin kurus ni?"
aduhai..rasanya lately 4-5 years, tak penah kalau jumpa nenek, dia sebut macam ni, "berisinya.." or "makin gemuk nampak" :p
means..cucu dia yang sorang ni semakin lama, makin kurus.. tak penah berisi.. huhu..

senario 6
jumpa sepupu2 yang ntah berkurun tak jumpa..
"Keciknya dia. Makin melidi. Kuat study ni," hehe..kalau la betul.. tapi hakikatnya, tido je banyak.
Then, bila dah masuk alam kerja, soalan dah bertukar "Ya Allah, makin kurus dia ni. Banyak keje ke kat opis?"

senario 7
berbual2 dengan kawan2..
"Ko ni pakai petua apa ek? aku tengok maintain je".
"Petua apa pulak?"
"Petua maintain kurus".
"Heheh..aku makan ikut suka selera aku.. ikut mulut nak suap pape pun," dengan sesuka hatinya jawapan tu dikeluarkan.. kawan2 yang mendengar cuma geleng kepala.

senario 8
di Hentian Putra, menunggu ketibaan bas.. lagaknya sedang berlaku sesi interview.
"risau la tengok.. makin lama tengok mcm makin *sekeping* ni," tuturnya pada orang disebelah yang dikatakan kurus itu.
"risau? nape nak risau?"
"ye la..nanti orang kata tak cukup kasih sayang," ihik, nak tergelak pun ada.. tapi still wat serius sebab suaranya agak serius.
"pagi2 breakfast tak?"
"breakfast".
"minum susu?"
"jarang.. dulu selalu tapi sekarang tengok keadaan".
"abis, minum apa?"
"tengok la..biasanya milo kosong"
"lunch tak?"
"lunch.. selalunya on time".
"malam.. makan tak?”
“makan”.

"sekarang berat berapa?"
"urm.. latest 42kg.. tapi skrg taktau..dah naik sikit kot".
"naik ke? mcm makin turun je?"
"hehe.. naik la.. betull...".
“hmm.. pasni minum weight gain la.. bagi berisi sikit.. ni cengkung je muka”.
“dah penah minum dulu.. tak jadi apa pun.. biasa je.. dah la mahal”.
“takpe, try lagi sekali” .
“takmau la..” .
“ala, minum je la.. bukan suh beli pun.. suh minum je” .
“nak belikan ke? Hehe” .
“iye la.. tapi janji.. kena minum” .
“hmm.. tengok la nanti” .
“tengok tu.. tangan nampak tulang je.. nampak urat hijau” .
“ni la seni namanya,” tetap taknak kalah .
“hmm…” .


ni la antara senario2 yang dialami si kurus @ si keding..
tapi sebenarnya tak la teruk sangat kot.. :p
BMI memang cakap underweight, tapi tak cukup dalam 5-6 kg jer..hehe..maintain apa..?
makan dah banyak..metabolisme je agak tinggi.. insyaAllah, lama2 berisi la.. apapun, tetap bersyukur sebabnya kurus tanpa ada penyakit apa2.. keseluruhannya ok..
karang kalau si keding ni tiba2 jadi 'gemuk', ramai pulak yang takleh terima kenyataan kang.. hehe..
P/S : dialog banyak diubahsuai.. lupa ingatan.. :p cuma ingat main point dia jek

Monday, November 17, 2008

~SMS

"Iza, kalau kita berlari, kita mesti pandang ke hadapan. Kalau pandang ke belakang, kita pasti akan jatuh..nyatanya, ia menyakitkan"

kurenung SMS yang diterima dari seorang teman.. err, seolah dia tahu gelojak dalam hati aku saat ini.. aku mengambil masa agak panjang memikirkan ayat itu, lantas SMSnya kubalas begini..

"iya..dan kalau berlari kebelakang, pasti jatuhnya lebih menyakitkan"

dan balasannya,

"apa salahnya kalau kita berjalan.. tak perlu berlari.. andai berjalan sambil memandang kebelakang, kita masih mampu mengimbangi diri.. begitu juga jika berjalan kebelakang.. kita pasti mampu mengawal diri.. malah kurang terasa sakitnya andai terjatuh.."

SMSnya kubiar sepi.. dlm hati terfikir sendiri, 'bolehkah kita berlari kebelakang?'

Friday, November 14, 2008

~Alasan

HAMPA.. hanya sepatah perkataan yang mampu kulontarkan saat ini.. iye, saat aku tegar menegakkan kebenaran yang tercatit indah di dalam Kalam Allah, aku dituduh menjadikan semua itu sebagai alasan.. Alasan?? aku jadi kabut.. hukum Allah dikatakan memberi alasan??

ingatlah.. matlamat takkan menghalalkan cara..
andai aku dianggap bersalah dalam perhitungan ini, aku yakin aku tetap benar di sisi Allah..
Innallaha ma'ana..

~Pasrah

"Dan boleh jadi kamu membenci sesuatu
sedang ia lebih baik bagimu
dan boleh jadi kamu mengasihi sesuatu
sedang ia melarat bagimu
dan Allah mengetahui sedang kamu tidak ketahui"
(Al-Baqarah: ayat 216)

hasrat itu terkubur.. dan aku kembali berpaut teguh pada firman Allah s.w.t yang ini..
mujur juga aku punya K.E.L.U.A.R.G.A & T.E.M.A.N yang penuh caring & kasih sayang..
buat aku rasa tak pernah kecundang dengan dugaan dunia..
(",)

Wednesday, November 12, 2008

~U.N.T.I.T.L.E.D

hati meminta.. "coretkanlah sesuatu.." tapi minda buntu.. buntu amat.. aku kusut saat ini.. kusut dengan perasaan sendiri.. pelbagai perkara menerjah fikiran.. masing2 mohon diberi perhatian.. "aduh" aku pening.. mana harus ku tumpu? yang sebelah kanan pohon pengertian, yang sebelah kiri menagih harapan.. sudahnya, mana perlu ku selesaikan..??

lupakah aku pada Kuasa Tuhan? "tidak..!" takkan sekali2.. cuma terkadang aku alpa.. aku leka.. lalai muhasabah diri.. aku cepat rebah dengan *rungutan nafsu*.. inilah lemahnya diri ini.. cepat terperangkap dengan olengan 'penat', 'letih'..

bak kata seseorang.. "aku alami konflik dalam diri".. mana timbulnya konflik kalau bukan diri sendiri yang mulakan, bukan? dan hanya diri sendiri yang boleh selesaikan ini.. bukan dia, bukan juga mereka..

~i need more time..

Tuesday, November 11, 2008

~Dengar-dengarnya

ermm.. dengar2 ceritanya development untuk Projek Posmel dah nak bermula minggu depan.. means, bermula la tugas yang menuntut kerahan yang agak kuat (berbanding biasa)dari aku, faryza & nazim.. otak & fikiran ini telah di omok-omokkan dengan pelbagai cerita.. saat fasa development berjalan, harus stayback hingga mencecah pukul 9-10 malam.. dan cuti hujung minggu juga mungkin terpaksa 'dikurangkan', tapi tidak sehingga 'dilupuskan'.. memerlukan tumpuan yang agak kuat.. perangai 'main-main' harus dicampak jauh2.. aduh, mudah2an aku mampu hadapi semua ini..

malam esok & malam lusa, aku bakal *bermalam* di dalam bas ekspress.. demi untuk memenuhi impian hati, aku nekad memohon cuti sehari.. ~Khamis,13 Nov 08.. ditambah restu ma & ayah.. moga percubaan ini bakal menjanjikan suatu kebahagiaan.. ;) jika tidak dimakbulkan doa, iya..aku masih lagi mampu tersenyum.. ~kerana kenyataan indahnya, aku bahagia di sini.. apepun, mungkin masih boleh mencuba di lain masa.. tak salah bukan? kita harus mencuba & terus mencuba.. till the end

selagi mampu, selagi diberikan ruang, aku akan terus mencuba untuk memenuhi setiap impian diri.. saat terindah jika ianya disulami dengan sokongan insan2 tercinta.. buat aku jadi tabah & kuat.. andai diri huyung, aku yakin amat, masih ada tangan yang sudi memapah.. andai aku rebah, pasti masih ada tangan yang sudi memaut.. terima kasih pada yang memahami.. aku masih dalam misi mengejar cita.. ya, mungkin juga mengejar cinta.. moga cita & cinta itu seiring menuju abadi.. amiin..

entry aku dah melalut kali ni..hmmm..

Monday, November 10, 2008

~Labbai kallah humma labbaik

bicara hari ini.. ~bicara tentang hari semalam

jumaat, 7hb nov 2008, 9.00 malam
alhamdulillah..my dear bro & wife selamat check in di kelana jaya sebelum ke KLIA untuk menunaikan fardhu haji.. maka berlaku la sesi 'banjir-banjir' kat kelana jaya tu.. dr apa yang aku perhatikan, my dear sister-in-law yang nampak agak sugul nak berpisah dengan anak2.. ye la, yang sulung pun baru nak masuk darjah 6.. paling utama dgn si kecil amirul.. tapi si kecil yang berumur 3 tahun tu *bijak* sekali.. sedikit pun tak menangis @ merengek.. sedangkan pada hari biasa, selalu mengamuk nak ikut kemana aje si ibu pergi.. mlm itu, si kecil tampak pasrah bersalaman dgn ibu abah, mencium pipi ibu abah & dengan mata sayu menghadiahkan flying kiss.. aisyy, aku pulak yang rasa *sebak*.. my dear bro pun kelihatan gagal mengawal perasaan, terutama masa dia peluk my dear mom & anak2 dia.. doaku, mudah2an selamat pergi & selamat kembali.. dan beroleh haji mabrur.. :)

teringat tika kali pertama my dear parent mengerjakan haji.. masa tu aku berumur 11 tahun.. yup, aku mengambil masa seminggu untuk menenangkan hati.. tiap pagi, bila bangun tido, automatik nangis.. aiyoo, nak kata manja, takde la sangat rasanya.. :p tapi beberapa tahun selepas itu, aku jadi tegar ditinggalkan lagi.. cukup sehari utk menenangkan diri.. iye, pengalaman cukup membantu untuk jadi *tabah* dan *kuat semangat*

previous story (catatan buat seseorang)
peristiwa lucu & menarik.. 'seseorang' telah diminta melantunkan azan sebelum rombongan menghantar my dear bro & wife bertolak ke kelana jaya.. special request by my dear mom.. heheh, katanya ini lantunan pertama dikhalayak ramai.. :p maka 15 minit sebelum azan, resah gelisah la si Hamba Allah ni.. berjalan ke sana & ke sini.. dengan aku2 sekali yang jadi gabra jugak.. tapi tangan si Hamba Allah sempat lagi bermesej2.. ~dengan sape la tu yek? (~_^) tiba masanya, alhamdulillah, semua berjalan lancar.. pitching je lari sikit.. :p

Friday, November 7, 2008

~Anak itu

semalam, hari ketiga aku balik dari kerja dgn menaiki bas.. zoom, bas bergerak dari Kota Raya tepat jarum jam menunjuk ke angka 6.. keadaan agak sesak.. ramai penumpang turun naik.. namun tak terasa rimasnya kerana aku ralit dengan novel Ayat2 Cinta ku.. :)

sampai di satu tempat (tak dapat dipastikan dekat mana), sorang ibu bersama anaknya dia menaiki bas.. aku agak, si kecil tu dalam linkungan 5-6 tahun.. mak dia nampak muda, dlm 26-28 tahun.. saat tu memang tak ada kerusi kosong.. so dia berdiri je la.. aku pulak duduk berselang 4 seat dr budak tu,agak jauh.. 10 minit kemudian, muka si kecil dah kegelisahan.. penat berdiri mungkin.. tak lama selepas tu, sorang pompuan ni berdiri, bg peluang si kecil untuk duduk.. wah, muka punya la berseri.. spontan, si kecil berkata riang "thank you auntie".. petahnya.. aku cuma tersenyum.. "ish ish, speaking pulak budak ni"

bas terus meluncur..
sampai di mid valley, ada 2-3 orang penumpang naik termasuk seorang perempuan india yang agak berumur.. mungkin dalam lingkungan 60-65 tahun.. nampak agak kepenatan.. dia berdiri betul2 menghadap si kecil.. tapi aku tengok takde sape pun yang agak bersimpati nak bagi makcik tu tempat duduk.. ~kebanyakan penumpang muda yang duduk adalah *mat bangla*.. tempat aku agak kebelakang.. if nak bagi makcik tu duduk, dia terpaksa berjalan & merempuh ramai orang.. tiba2, si kecil tadi bangun sambil berkata "grandma..please sit down" si kecil tersenyum sambil bercakap agak pelat.. tangannya memaut erat pinggang si ibu, takut terjatuh.. Allahu Akbar, si kecil itu memang berhati mulia.. dia seolah faham 'si nenek' tadi perlu duduk dan dia sebagai yang lebih muda harus memberi ruang..

hmm... tengok la si kecil.. tahu erti sivik.. dia memahami cara untuk menghormati orang yang lebih tua darinya.. walau badannya kecil, tapi hatinya berjiwa besar.. aku merenung sejenak.. ahh, hari ini aku peroleh satu lagi pengajaran di dalam bas yang penuh sesak ini..

P/S : pandai betul aku jadi mak nujum hari ni.. meneka umur 3 insan tanpa ragu...hehe.. :p

Thursday, November 6, 2008

~Innalillahi wa inna ilaihi raaji'un

bicara hari ini.. ~bicara tentang hari semalam

tanggal 4 Nov 08, sepupu aku merangkap anak mak long (sebelah my dear mom) telah kembali ke Rahmatullah akibat kemalangan jalan raya.. Allahyarham yang menunggang mootosikal dilanggar lori dan meninggal di tempat kejadian.. namun dari cerita yang disampaikan, Allahyarham tidak mengalami kecederaan luaran yang parah, cuma kepalanya terhentak pada jalan & kecederaan dalaman yang agak serius..
~Al-Fatihah..

hidup manusia singkat amat.. mungkin esok atau lusa, tiba giliran kita..

Wednesday, November 5, 2008

~Allah Maha Penyayang

Betapa kasihnya Allah pada hamba-Nya..
Betapa sayangnya Allah pada hamba-Nya..
tapi hamba kadang2 tetap begini.. tetap lalai.. leka.. alpa..

iye.. aku selalu lupa.. Rahmat Allah melangit luas..
Naungan Allah tak terhingga..

seminggu yang lepas aku agak kecewa.. sedih.. tapi bila difikir2kan, mungkin bukan rezeki aku.. mungkin jua Allah dah 'spacekan' ruang itu utk org lain.. hati agak sayu, namun aku gembirakan hati sendiri.. memujuk dengan pelbagai telahan.. tapi alhamdulillah, akhirnya aku dapat juga panggilan itu.. ~walau baru temuduga.. tapi hati bersyukur amat.. hmm, mungkin sebelum ni Allah ingin menguji sejauh mana ketabahan aku, sejauh mana penerimaan aku dengan ujian-Nya.. alhamdulillah.. aku cuba mengumpul kekuatan untuk lakukan yang terbaik nanti.. mudah-mudahan.. amiin..

~Journey

kali pertama naik bas ke opis.. pengalaman baru buat aku yang baru nak mula *berdikari*.. ~hehe, boleh juga dianggap *terpaksa berdikari* sebenarnya.. mula menunggu bas pukul 6.30 pagi.. naik bas pukul 6.40 pagi.. sampai di ofis pukul 8.15 pagi.. jumlah masa, 1 jam 45 minit.. memerlukan masa lebih 1 jam 15 minit dari kebiasaan.. betapa di situ berlaku pembaziran masa.. namun, aku mesti tempuhi jugak dalam tempoh lebih kurang 50 hari akan datang.. apepun, sepanjang perjalanan hari ini, berjaya kupenuhi dengan khayalan & pedoman novel Ayat-ayat Cinta.. ~Baru beli semalam.. (^_~)

10 minit ketika menunggu kedatangan bas, aku ditemani my dear bro & wife.. lagaknya aku seperti kanak-kanak yang ditunggu ibu bapa sebelum ke sekolah.. :p hehe.. manja atau tidak diri aku, tapi mereka sebenarnya sedang menjalankan tugas sbg abang & kakak ipar.. alhamdulillah, my dear bro sgt bertanggungjwb dengan adik2nya.. kdg2 aku naik segan dilayan sebegini.. tapi kdg2 syok jugak.. hehe..

di dalam bas, sambil melayan novel Ayat2 Cinta, aku secara tak langsung memerhati gelagat manusia.. macam2 ada.. insaf seketika melihat kerenah manusia yang pelbagai.. yang buruk, aku cuba jadikan sempadan.. mana2 perbuatan murni, aku cuba terapkan dalam diri..

Makluman : Keputusan Ujian 15 Skim - Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Gred M41 telah pun keluar (ujian yang diadakan pada 23 Ogos 2008). Untuk semakan, sila klik di sini atau di sini

Monday, November 3, 2008

~Tanya versus Jawab

*~ T.A.N.Y.A ~*
dalam satu situasi, bila kita tak bertanya, kita akan dianggap *bodoh sombong*
dalam satu situasi yang lain, bila tak bertanya, orang akan anggap "Ooo..agaknya dia dah tahu semua benda kot.."
dalam situasi yang berlainan, bila tak bertanya, orang ingat kita tak penah nak ambik berat pasal orang lain..
dalam situasi berbeza, bila tak bertanya, yes...memang tepat sekali perumpamaan "malu bertanya, sesat jalan".. bukan takat sesat jalan, tapi sesat ilmu kalau dah pandai2 wat andaian sendiri..lagi bahaya tu..

bila dah bertanya, mungkin ada yang kata "banyak tanya pulak dia ni.."
atau ada jugak memuji "bagus..banyak bertanya..saya suka.."
kadang2 ada yang kata "soalan mcm ni pun nak tanya ke..?" *erkk...*
sesekali ada yang berkata "kan bagus kalau bertanya..mudah faham lagi jadinya kan.."


*~J.A.W.A.B ~*
bila kita menjawab pertanyaan orang, akan ada yang berkata.. "aku dah tahu pun" ~laa..dah tu buat apa tanya..?? (kalau kena yang camni, mmg *berangin* satu badan) :p
kadang2 bila menjawab soalan, terlalu jujur juga mungkin jadi salah faham pada pemikiran orang lain.. "hhmmm.."
ada masa2 lain, bila kita memberi jawapan, si penerima jawapan berkata "betul ke apa awak cakap ni..?"

bila kita mengambil keputusan taknak jawab soalan..of course la tak dapat markah dlm exam.. :p dan kalau org bertanya, tapi kita tak jawab.. mesti org kata "sombongnya dia.." tapi kalau terlebih jawab, "ai,lebih2 pulak dia ni.."

paling best, bila kita menjawab soalan, org kata "terima kasih.." ~tenang rasa hati
sebenarnya bila kita menjawab, tapi bila org tak faham dgn jawapan kita (atau mungkin saje buat2 tak faham).. boleh pening kita dibuatnya..

hmm...perkara sekecik Q & A ni pun kadang2 boleh menimbulkan macam2 konflik.. mcm2 boleh jadi.. tanya salah, tak tanya pun salah.. jawab salah, tak jawab laaaagi salah.. hingga pernah hati terdetik "jangan tanya aku dengan apa2 soalan supaya aku tak perlu berbohong dengan apa2 jawapan"

**sebenarnya panjang lagi nak menulis, tapi akal tak mampu nak expresskan idea yang ada..masih mencari ruang tersendiri.. :)

~Nikmat terindah

seronok bukan..?
saat melangkah kaki keluar dari rumah sebelum ke tempat mencari rezeki, kita sempat mencium tangan yang *tersayang*.. ya, tangan-tangan yang penuh kedut2 kasih sayang itu.. terasa mengalir satu *aura* ke dalam diri.. indah amat..!