.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Monday, October 6, 2008

~Catatan Syawal...

bicara hari ini.. ~bicara tentang hari semalam

3 hari sebelum raya
aku selamat sampai kat umah kul 4 petang.. wpun bertolak ul 4.30 pagi dr KL..tapi transit dulu kat Kemaman.. kat umah baru my dear bro.. sempat la kemas2 dulu umah dia...mop lantai,pasang langsir...perghh, mmg rasa suasana raya la.. ~dlm hati, melonjak2 nak cepat samapi kuala terengganu..tapi takpe..sabooor je la..

sampai kat umah...petangnya aku serbu bazar ramadhan.. mengintai2 makanan yang berkenan kat mata.. melayang jugak la duit..bukan duit aku..tapi duit akak ipar aku..
apa taknyer.. borong air coconut shake sampai 11 gelas.. malamnya..aku jalankan tugas tak rasmi aku seperti biasa.. apa lagi, layan bebudak main bunga api.. sempat gak la aku pow barang sebatang dua bunga api tu.. kalau aku yang tak melayan, mmg kempunan la bebudak tu nak main..sbb org lain malas nak layan..

1 Syawal 1429H
habis..
ranap aku punya plan sambut raya dengan tema purple tahun ni..
sebabnya family my dear bro dah selamat ke Kemaman..sambut raya sebelah akak ipar aku...
huuu...tema purple aku sebenarnya mmg sekali dgn family my dear bro..family my dear sis pulak tema biru tahun ni...tapi takpe la.. ingatkan still boleh lagi beraya wpun tanpa diaorg..rupanya tak jadi jugak...
SEBABNYA...
baju my dear mom tak siap..!!! eksiden sikit..huhu..
aduh..mmg hancur..
at last..tema purple bertukar jadi tema PUTIH.. itupun jadi la..
maka dengan secara rasminya aku pakai jubah yang my dear mom belikan masa dia gi haji tahun lepas... hehe..sebelum ni sebenarnya tak berani nak pakai sbb ramai org kata jubah tu cam *comel* ... erk..sesuai utk majlis tunang.. **kata orang la** aku ni cepat jek nak terima pandangan orang.. :P

tapi alhamdulillah..
aku dapat merasakan kemeriahan raya tahun ni..
balik je semayang raya, family my dear sis datang.. maka bersalam salaman la kami..
anak sedara aku mmg raya sakan.. tadah tangan je keje diaorang.. first dr my dear mom..pastu dr my dear dad..then dr my dear sis..lastly, kopak la poket aku dgn hati yang gembira..hehe..
seterusnya aku mmg duk umah je..melayan tetamu yg datang..abis segala sepupu sepapat aku datang.. hmm...dr pagi sampai petang..sampai la kul 11 malam..baru la dapur tu rasa cam nak kering sikit.. ni tak abis2 duk kat ceruk dapur..

2 Syawal 1429H
hari ni giliran aku pulak gi beraya..
disebabkan aku je yang pakai *comel* sikit dr akak aku.. ~sikit je la dari dia, maka aku pun terkedek2 ikut my dear parent gi rumah terbuka kawan my dear dad..dah akak aku malas nak tukar baju lain, maka aku je la yang beruntung sikit.. bukan takat 1 rumah kitaorg pegi..tapi 4.. alhamdulillah..kenyang perut aku..abis semua makanan aku bedal.. sate,nasi minyak,bihun,nasi dagang,lontong,segala jenis puding.. balik je, mata pun rasa mcm kuyu jek.. :p tak senonoh betull anak dara pakcik hassan ni..

sambil2 tu, tangan aku tak lepas dari handphone aku..
hati tak berhenti2 berdebar..
report demi report aku follow...
dari A sampai la ke Z...

3 Syawal 1429H
***hari yang cukup mendebarkan...***
aku mmg dah tak keruan..
Allah je la yang tau perasaan aku hari tu..

pagi2 lagi aku dah bangun..kul 5 pagi!! tak lena tido jadinya..
tak penah2 aku jadi sebaik ni..hehe..pepaham je la kan..
kalau dpt je katil buchuk & bantal peluk masyam aku..aku mmg payah sikit nak bangun pagi..paling awal pun kul 6.30.. ~abih,pecah sudah rahsiaku..

urm... kul 8.00 pagi..aku ke kubur..cuma berempat je..plus lagi 2 orang sepupu aku..
3 kubur aku bersihkan..kubur arwah nenek & atuk (sebelah ayah) dan kubur arwah abang amir, sepupu aku..~even tak penah jumpa abg amir ni, tapi aku hidup dgn cerita tentang dia dr my dear mom..

balik kubur kul 9.30.. hati aku dah tak keruan.. kul 10.00..akhirnya..sampai jugak.. jeng,jeng,jeng...
...
...
...
alhamdulillah..semuanya berjalan dengan baik... sampai ke pukul 6 petang..aku dah boleh tersenyum dengan senyuman yang paling lebar... aku dah boleh berlapang dada..
dah boleh nak tenangkan hati... dr pagi aku tak makan..gabra & nervous punya pasal..

sampaikan masa pegi majlis kawen asrul hadi dgn fatimah laili pun, aku jamah makanan pun rasa macam makan batu jek...ma, kalau la ma tau perasaan anak ma ni..ya Allah, rasa mcm luruh jantung je sepanjang hari ni...sebolehnya aku cuba kawal, tapi akak ipar aku perasan gak...ihik...ala, dia penah rasa gak dulu.. :p
then..conclusionnya....
positif...!!!!!
walaupun sbenarnya baru je 60%...at least, aku dah tak payah nak **sorok2 & takut** after this..
syukur Alhamdulillah...

4 comments:

  1. hai hariza... aku nissak nih.. ehem ehem saper yg dtg tue??? he he he nk tau gakk....

    ReplyDelete
  2. heheh..ntah ler nissak..unpredictable person.. :p

    ReplyDelete
  3. salam.. ni asrul hadi...
    thanks pasal datang majlis kenduri tu...
    kenapa berdebar sangat ni?
    saje je menyibuk nak tahu...
    macam best jer kalo tahu...
    royak aaa...

    ReplyDelete
  4. salam..
    same2..tu pun nasib baik ada salmi..tumpang dia..
    tahniah yek dah kawen.. :)
    hehe..biasa la berdebar..org bujang je rasa berdebar mcm ni.. :p

    ReplyDelete

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..