.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Wednesday, September 24, 2008

~Kalau dulu..tapi sekarang.. (",)

hari ini.. 24 Ramadhan..
erk...aku rasa semalam a little bit weird.. ~but mungkin aku je la yang rasa camtu (*lailatul qadar ke semalam..?wink..wink..eh,tapi semalam bukan malam ganjil la)
ari ni,tak nampak sgt cuaca cam mana, sbb duk dlm opis, tak nampak kat luar tu camner rupa bentuknya.. :p
aku tanya my dear Hamba Allah..dia kata semalam 'rembang kuning'...urm, tapi aku tak faham dgn istilah tu..dia kata maybe bukan... ~ni pandangan dari dua org hamba lemah..
pagi2 ni pulak renyai2...
then lewat sikit sampai opis ari ni..
jem semacam..biasanya takde la sampai jem camni..sampai terpaksa amik laluan lain nak ke opis..

alhamdulillah..ari ni aku rasa mcm best sangat..
aku rasa aku melangkah ke opis dengan penuh semangat..dengan penuh yakin...
proud to be Hariza today (na'uzubillah if cara aku ni mcm riak)..
sebabnya....aku dah bayar hutang..!!
heheh..aku dah langsaikan semua hutang2 dengan banker tak bertauliah aku..merangkap kakak ipar aku..heheh... :) thanx to my lovely sister in-law..sbb memahami adik dia ni..dah lama sangat aku menyusahkan dia..
lega rasa hati..ringan je bahu ni..
tapi ada lagi hutang dgn org lain yang belum langsai..dengan my dear mom... ~will be pay at terengganu next 4 days from now... (happy lagi sbb dah tak lama nak balik kampung... \o/ )
** ni lum masuk lagi hutang dengan PTPTN..huwaaa...ni mintak tangguh dulu bulan ni leh tak..?? adeh..dpt gaji pertama sekali arung dgn belanja raya..semput eden dibuatnyo..


bercakap pasal ~kalau dulu...tapi sekarang... (^_^)
kalau dulu masa ari raya, aku rilex jek..takde nak fikir2 pasal baju raya sebab my dear mom @ my sisters akan tolong jahitkan..
tapi sekarang aku dah nak kena gunting & jahit sendiri..huuu..walaupun tak expert lagi..tapi at least, aku dah tolong kurangkan tenaga my dear mom & my sisters...so satisfied dapat pakai baju jahitan sendiri.. :) even tak sempurna sangat...

kalau dulu time raya, aku tadah je tangan (takde la cam mintak sedekah :p).. ~dapat la ehsan kain untuk baju raya dari my dear sis & bro yang baik ati..ada gak bagi tudung..aku cuma cari brooch jek..biasanyalah..
tapi sekarang bila dah keje, aku pulak nak kena fikir,nak bagi apa ek kat diaorang time raya ni...banyak dah diaorang ni berbudi dgn aku... *cayang korang..emmuah..!

kalau dulu aku dengan malu-malunya still terima duit raya..
tapi sekarang aku pulak yang pening2 nak fikir sbb kena bagi duit raya kat anak2 buah aku...aiyokk,tambah2 pulak 9 orang anak buah aku ni demand2...mana main dengan rm5-10...erk,tapi takpe la..setahun sekali je kan.. (ni tak masuk lagi diaorang pow aku beli benda alah lain..bunga api,topup & etc)..tak lupa jugak untuk adik aku tersayang...sangat teruja bila dapat bagi duit raya kat dia..

kalau dulu nak beli baju ke,jubah ke, apa ke..selalunya my dear mom yang tolong bayar...takpun my dear sis yang bermurah hati nak sponsor...heheh..jarang la aku yang bayar sendiri (tapi bukan selalu, at least setahun sekali jek)...
tapi sekarang "NO SUBSIDI ANYMORE"...ekau tanggung la sondiri...

kalau dulu aku cuma fikir pasal diri sendiri je...
tapi sekarang not anymore...aku nak kena fikir camner nak balas jasa my dear mom & dad..dan nak kena fikir, mcm mana la aku nak balas jasa baik abang & akak2 aku yang mmg dah banyak berhabis untuk aku...aisey, banyak rupanya aku ni dah termakan jasa...

** inilah realitinya orang yang dah mula bekerja...kita bekerja bukan hanya untuk diri sendiri, tapi juga untuk orang lain...walau sebenarnya bukan itu yang mereka harapkan...namun pada aku, inilah masanya...sebelum aku melangkah masuk ke alam yang lebih jauh...masih belum terlewat...

No comments:

Post a Comment

terima kasih yer..sudi bagi komen.. :) i'm really appreciate it..