.:: Kumpul Kawan ::.

Masa berlalu..

MHI
kebahagiaan kami

Friday, September 26, 2008

~Sedetik sahaja lagi..



26 Ramadhan..
:)
rindu mengasak aku...
Astaghfirullah..aku taktau kenapa aku jadi mcm ni...
sedangkan dulu 3 thn di batu pahat, aku tak la rasa mcm ni sangat...cool aje..




esok..kul 4.30 pagi, aku bakal bertolak balik ke kampung..biasanya jadual dgn my dear bro ni mmg takkan lari punya..he's a very strict person.. :) itu yang mendisiplinkan aku sebenarnya..

KL bakal ditinggalkan..tinggal la semua..bertemu lagi seminggu akan datang..jika ajal belum bertandang... **selamat tinggal juga pada my dear Hamba Allah** insyaAllah ada rezeki+jodoh, bertemu pada hari raya kedua @ ketiga...

aku,
hanya sekeping hati,
tak lepas dari perasaan takut & gelisah,

dia,
jua sekeping hati,
mengharap seribu pengertian,
seribu pengharapan..

namun
dia,
sejujurnya,

paling memahami aku,
nalurinya ketahui apa yang aku perlukan..


aku,
ingin menjaga hati
dia,
malah,
aku juga ingin menaungi hati
dia..


ahh,
pusing,
pening,
aku tak mampu memuaskan dia..atau dia..
moga segalanya berakhir dgn flying color..
Tuhan..bantulah aku..

Thursday, September 25, 2008

~Waiting for that day...

resah..
gelisah..
i'm waiting for that day..
ada getar di hati..
ada resah di minda..
ada segala kemungkinan..
yang mana satu bakal terjadi..
bad??
or happy??
or nothing...??!
aku hanya mampu berserah..
berserah pada perjalanan waktu..
maka ku harap..hatinya terbuka..
dan
maka, aku juga berharap hatinya tabah...
mungkinkah sendu..
mungkinkah ketawa..
segalanya mungkin..
ahh,
moga segalanya INDAH-INDAH..
amiin, Ya Allah.

~Lalalala...

25 Ramadhan..
serious..!!
hati aku dah sampai kat terengganu..
jasad je masih lagi bertapak di KL..
ya Tuhan...
lagi sehari je..sehari je lagi..sabarlah hati...
miss my dear mom so much..miss my dear dad too...my little sister...
miss my cute nadhiah..miss my handsom boy, amir...my manja one, anis..& my quite 'si kancil', hisham.. ~anak sedara aku si hisham ni mmg sgt pendiam..nak dgr suara, punya la payah..dari kecik my dear dad call him 'kancil'..alhamdulillah...mmg dia mcm kancil (tang otaknya je la).. **more genious than others..
ahha...tak lupa my lovely "LABI"..hehe...my kucing la.. :p
hampir sama mcm kucing di blog ni..



can't wait for tomorrow.
terengganu..!! i'm coming...!

(pemandangan dari opis aku..Menara Dayabumi ~level 34)
gambar ehsan faryza ~http://faryza-riza.blogdrive.com/

hari ni agak tak busy..keje ada, cuma masih menunggu spec dari functional..so, aku skrg try to learn more about ABAP & ada keje2 'kecik' yang direquest..tapi fikiran mmg agak melayang2 ke terengganu..fkr psl baju raya, kuih raya (plan nak buat dlm 3 jenis lagi, rumah belum kemas (my dear mom dah tak larat nak buat semua tu)...erk, mcm bnyk je ni...

takpe..takpe..i'll be at home 3 days before raya..sempat kot..heheh...aku akan buat 'file sharing' dgn my dear sis.. :p
dia dgn keje dia, aku dengan keja aku...
tambahan, aku dgn dia walaupun karakter hampir sama, tapi kecenderungan lain2... paling ketara, aku lebih cenderung dgn mesin jahit, tapi dia cenderung dgn mesin putar adunan kuih dia...alright la tu..boleh bahagi2 tugas..kalau dua2 minat wat kuih, sape nak jahit baju kan..?

Wednesday, September 24, 2008

~Kalau dulu..tapi sekarang.. (",)

hari ini.. 24 Ramadhan..
erk...aku rasa semalam a little bit weird.. ~but mungkin aku je la yang rasa camtu (*lailatul qadar ke semalam..?wink..wink..eh,tapi semalam bukan malam ganjil la)
ari ni,tak nampak sgt cuaca cam mana, sbb duk dlm opis, tak nampak kat luar tu camner rupa bentuknya.. :p
aku tanya my dear Hamba Allah..dia kata semalam 'rembang kuning'...urm, tapi aku tak faham dgn istilah tu..dia kata maybe bukan... ~ni pandangan dari dua org hamba lemah..
pagi2 ni pulak renyai2...
then lewat sikit sampai opis ari ni..
jem semacam..biasanya takde la sampai jem camni..sampai terpaksa amik laluan lain nak ke opis..

alhamdulillah..ari ni aku rasa mcm best sangat..
aku rasa aku melangkah ke opis dengan penuh semangat..dengan penuh yakin...
proud to be Hariza today (na'uzubillah if cara aku ni mcm riak)..
sebabnya....aku dah bayar hutang..!!
heheh..aku dah langsaikan semua hutang2 dengan banker tak bertauliah aku..merangkap kakak ipar aku..heheh... :) thanx to my lovely sister in-law..sbb memahami adik dia ni..dah lama sangat aku menyusahkan dia..
lega rasa hati..ringan je bahu ni..
tapi ada lagi hutang dgn org lain yang belum langsai..dengan my dear mom... ~will be pay at terengganu next 4 days from now... (happy lagi sbb dah tak lama nak balik kampung... \o/ )
** ni lum masuk lagi hutang dengan PTPTN..huwaaa...ni mintak tangguh dulu bulan ni leh tak..?? adeh..dpt gaji pertama sekali arung dgn belanja raya..semput eden dibuatnyo..


bercakap pasal ~kalau dulu...tapi sekarang... (^_^)
kalau dulu masa ari raya, aku rilex jek..takde nak fikir2 pasal baju raya sebab my dear mom @ my sisters akan tolong jahitkan..
tapi sekarang aku dah nak kena gunting & jahit sendiri..huuu..walaupun tak expert lagi..tapi at least, aku dah tolong kurangkan tenaga my dear mom & my sisters...so satisfied dapat pakai baju jahitan sendiri.. :) even tak sempurna sangat...

kalau dulu time raya, aku tadah je tangan (takde la cam mintak sedekah :p).. ~dapat la ehsan kain untuk baju raya dari my dear sis & bro yang baik ati..ada gak bagi tudung..aku cuma cari brooch jek..biasanyalah..
tapi sekarang bila dah keje, aku pulak nak kena fikir,nak bagi apa ek kat diaorang time raya ni...banyak dah diaorang ni berbudi dgn aku... *cayang korang..emmuah..!

kalau dulu aku dengan malu-malunya still terima duit raya..
tapi sekarang aku pulak yang pening2 nak fikir sbb kena bagi duit raya kat anak2 buah aku...aiyokk,tambah2 pulak 9 orang anak buah aku ni demand2...mana main dengan rm5-10...erk,tapi takpe la..setahun sekali je kan.. (ni tak masuk lagi diaorang pow aku beli benda alah lain..bunga api,topup & etc)..tak lupa jugak untuk adik aku tersayang...sangat teruja bila dapat bagi duit raya kat dia..

kalau dulu nak beli baju ke,jubah ke, apa ke..selalunya my dear mom yang tolong bayar...takpun my dear sis yang bermurah hati nak sponsor...heheh..jarang la aku yang bayar sendiri (tapi bukan selalu, at least setahun sekali jek)...
tapi sekarang "NO SUBSIDI ANYMORE"...ekau tanggung la sondiri...

kalau dulu aku cuma fikir pasal diri sendiri je...
tapi sekarang not anymore...aku nak kena fikir camner nak balas jasa my dear mom & dad..dan nak kena fikir, mcm mana la aku nak balas jasa baik abang & akak2 aku yang mmg dah banyak berhabis untuk aku...aisey, banyak rupanya aku ni dah termakan jasa...

** inilah realitinya orang yang dah mula bekerja...kita bekerja bukan hanya untuk diri sendiri, tapi juga untuk orang lain...walau sebenarnya bukan itu yang mereka harapkan...namun pada aku, inilah masanya...sebelum aku melangkah masuk ke alam yang lebih jauh...masih belum terlewat...

Tuesday, September 23, 2008

~Mati itu pasti...

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Sekalian Alam..
Syukur Alhamdulillah..
semua perancangan aku berjalan seperti yang disusun..
kalau ada perubahan sikit2 pun, cuma atas dasar semulajadi..
tidak disebabkan oleh kesalahan sesiapa..

lagi 7 hari, ramadhan bakal berakhir..
pejam celik, pejam celik..sekejap sangat rasanya..
macam tu jugak la dgn usia kita sebagai manusia..
bercerita pasal kematian...hmmm...inna lillahi wa innailaihiraji`un
berdasarkan pengalaman aku... ~aku tak tahu org lain mcm mana..~
tapi apa yang dah berlaku kat aku.. ~dah lama jugak la...
tiap kali aku dengar satu berita kematian ~orang yang terdekat @ yang aku kenal, pasti dalam tempoh seminggu dua selepas tu, akan menyusul lagi 2 berita kematian ke gegendang telinga aku...kalaupun bukan kematian orang yang aku kenal, berita kematian tu adalah org2 yang rapat dengan org yang aku kenal..

aku taktau la benda ni kebetulan or tak..tapi dah banyak kali benda yang sama berlalu pada aku..
jadi kadang2 bila dah dengar satu kematian, aku jadi suspen jugak la..takut pun ada..berita kematian siapa lagi yang bakal aku dengar selepas tu...
hmmm....
yang terhampir, aku mendapat tahu tentang kematian abah tersayang sahabatku semasa di bangku sekolah menengah..sayu rasa hati..mengenangkan sahabatku yang bergelar anak yatim..namun aku tahu, hatinya cukup tabah walaupun cukup diselubungi kesedihan..moga dirinya dipasakkan 1001 kekuatan..semoga rohnya ditempatkan diantara orang2 yang beriman sementelah kematiannya jatuh pada hari pertama umat Islam mengerjakan ibadah puasa ~1 Ramadhan 1429H...
kemudian, sampai pula berita kematian ayah tersayang kepada sahabat sekampung..tanpa sebarang sakit, hanya disebabkan kecelakaan kecil, Allahyarham kembali ke rahmatullah tanpa sebarang pesan..
4 hari lepas, abang kepada bibik di rumah abang aku pula kembali kepada Penciptanya..perginya dalam keadaan tidur..sebelum tu Allahyarham cuma mengadu penat & sakit dada..meninggalkan 2 orang anak...

Ya Allah..
singkatnya kehidupan hamba-MU ini..
kematian itu pasti..
tak kurang sesaat, tak lebih sesaat pun..
Allahu Akbar..
sesekali memikirkan kematian...gerun rasa hati..
sudah cukupkah amal kita selama ini...???

Monday, September 22, 2008

~sekadar buat renungan..

"orang yang paling kuat dan gagah adalah orang yang dapat menahan marahnya"



(gambar ehsan dari faizfaiza.blogspot.com)


marah..marah..marah..!!!
actually, sekarang ni aku bukan dalam mood marah.. ~walaupun aku mmg cepat marah..huuu..
masih mampu tersenyum..cukup berada dalam keadaan bahagia dlm dunia yang indah ini...terutama dalam bulan barkah...dan aku jugak bukan dalam situasi org yang kena marah..



cuma terdetik hati nak bercakap pasal marah ni..

biasanya, marah sering dikaitkan dengan sesuatu yang negatif..namun sejauh manakah kebenarannya? bukankah marah itu merupakan sifat semulajadi yang Allah kurniakan kepada manusia?

manusia tidak perlu belajar untuk menjadi marah kerana ianya lahir secara semulajadi...

tapi walau se'semulajadi' mana pun perasaan marah tu, takkan la nak biarkan kemarahan tu menguasai diri kita kan...?
tak kisah la nak marah kat sape pun..cuma berpada2 la..
sebab kadang2 aku tengok la...yang tukang marah ni kdg2 lebih2 pulak nak marah padahal orang yang kena marah tu, silapnya kecik sangat2...
tapi bila kena marah..punya la...mak oiii, kesian den nengok ni haa...kecut perut...


sempena bulan baik hari baik ni...meh la kita sama2 pasakkan pada hati..kurangkanlah sikit perasaan mudah marah tu (~pesanan untuk diri sendiri jugak ni)...tanamkan dalam hati, marah takkan bawa kita kita kemana kalau ia terlalu menjadi amalan..
silap2 tambah banyak musuh dalam idup..tak ke menyusahkan diri namanya tu..
emm alahai...

Saturday, September 20, 2008

~Book Off again..

sabtu datang lagi..
kejap sangat rasanya..
dah masuk hari ke 20 Ramadhan..
ibadah..? hmmm...masih ada lubang sana sini..
masih berusaha nak tampal & tambah mana2 yang termampu..

hari ni aku book off lagi..
macam minggu lepas..kami cuma bertiga..
adedehh...sabor je la..
abis kuar semua 'tanduk2' kitaorg.. :p
maka selesai la masalah cuti raya kami..

minggu depan takde book off dah...hehe, sbb dah nak raya..
sabtu depan, saat2 macam ni aku dah dalam kete...vrooommm! menuju ke kampungku nan tercinta...wawa, tak sabarnya..
aku dah order bubur lambuk air tgn bonda tersayang...
yum..yum..
dan dengan yakinnya, ayah aku mesti awal2 dah beli ikan keli kegemaran kami..
heheh...hampir semua ahli keluarga aku, termasuk anak2 buah aku mmg giler ikan keli..
yang tak makan, tolak 3 org... :p ma aku, abg ipar aku ngan kakak ipar aku...aii, mcm pakat2 je ye...
tak lama lagi (lama mana tu..?) tambah lagi sorang ahli tak mamam ikan keli...ish,ish..
like mom in law..like daughter & son in law...
apa2 je la..janji bahagia...

Friday, September 19, 2008

~cerita pra-raya.. (part 2)

semalam aku mesej my dear bestfriend, salmi..
huuu..rindu..lama tak mesej..
macam la bz sangat dengan keje.. :p

dia tanya aku balik raya ke tak...
uish...mestilah balik..sampai sanggup aku amik book off tau..
sanggup dtg keje saat org lain duk bersenang lenang kat umah..
alhamdulillah..dapat gak cuti tambahan 3 ari..
so campur cuti raya, cuti hujung minggu & cuti tambahan, dapat la seminggu..
maka 27hb, insyaAllah akan bertolak balik ke terengganu..
yey...!! yey..!!
tak sabarnya nak balik...

berbalik pada citer salmi tadi...
dia nak sambut raya kali terakhir dgn aku sebagai orang bujang...
biasa la..aku dgn salmi kalau dah berjumpa, mcm2 keje 'tak betul' kitaorg boleh buat...heheh..
so ni je la kali terakhir nak giler sama2...
raya tahun depan, dia dah ada partner...tinggal la aku terkontang kanting nanti...
hmmm..aku nak raya dgn sape lak ek tahun depan...??
aisey..sedih pulak rasa..

~~mengimbau kenangan lama beraya
aku dgn salmi dah mula pegi berjalan raya sama2 start dari sekolah rendah lagi..
sampai la sekolah menengah..sampai masuk U...sampai la sekarang..
dari aku tumpang dia naik basikal..sampai aku bonceng dia naik motor...sampai la ke aku tumpang naik kete dia...
punya la banyak pengalaman raya kitaorg berdua..
paling best..dia dengan penuh setia, selalu jadi driver aku..
nak gi mana2 je...
dia tau pukul brp aku kena make sure sampai kat umah...heheh...
sebab tu mak aku cam cukup trust dengan dia...
tapi tu la..paling aku tak lupa, kenangan raya masa tahun 2004..
~mie..hang ingat tak...?
fuhh..beraya tak ingat dunia..
sampai merata ceruk kitaorg pegi..sampai ke rumah mariani kat jerangau barat then boleh pulak sampai ke dungun...!!
bila ingat2 balik, takmau percaya tapi kena gak percaya...
~kita jalan2 dengan sape ek masa tu...?? :p
kita berempat kan...aku yakin, hang mesti tak lupa punya...
mentang2 mak aku takde kat umah..sakan kita berjalan...aiyok, melilau kakak aku cari aku...
tu la aku sayang sangat kat dia...
sampai mak aku gelar dia 'diari bergerak' aku.. :)
n paling aku rasa best, aku boleh sama2 rai hari bahagia dia semasa bergelar tunangan orang..
even masa majlis tu, aku tgh kalut dengan final exam utk semester akhir... tapi aku puas ati..
hope aku boleh luangkan lebih banyak masa bila salmi kawen nanti...
hope sangat2...
aku takmau lepaskan peluang nak sama2 rai hari paling berbahagia untuk dia...
hmmm...SALMI SUHANA BT KAMARUDIN...thanx for the lovely friendship.. :)

Thursday, September 18, 2008

~Ramadhan Kareem...

Alhamdulillah..
Hari ni dah masuk hari ke 18 Ramadhan..
Kejap sangat rasanya..
Pejam celik pejam celik..tinggal lagi 12 hari je nak jalani ibadah puasa..
Tak sampai 2 minggu pun lagi...


Hmm...
Tapi aku tak rasa yang aku dah jalani bulan ni sebaik yang mungkin..
Banyaknya yang aku dah lepaskan peluang..
Cam mane nih..
Tapi takpe..takpe..
Still ada sisa2 waktu..12 hari..banyak benda boleh buat
Janji kita ni ada kekuatan nak buat..
Yang kurang, kita tambahkan..
Yang lemah, kita kuatkan..
Yang tertinggal...? Pandai2 la qada'..
Cover apa yang patut..
Kita manusia ni lemah..lemah sangat..
Mudah sangat lalai...
Terutama bila dah dapat sesuatu nikmat..
Mula nak lupa diri..
Tapi sementara masih ada peluang ni...gunalah secara optimum..
Rebut segala apa yang ada depan mata..


~~i miss her.. (AYU)
aku rasa rindu sangat kat dia.. kenapa ek?
biasanya kalau kat rumah, bulan2 posa ni aku selalu je naik angin kat dia.. ye la, susah betul nak bangun sahur... kalau tak kejutkan, kesian pulak kat dia.. jadi, dari kesian kat dia yang tak larat sbb posa, baik aku jangan kesian time dia susah nak bangun sahur..

ni la adik aku nan sorang.. takde dua, takde tiga.. dia la yang aku sayang.. dia la yang aku marah.. dia la nak manja2.. dia la segalanya.. walaupun ditakdirkan tak normal, tapi dia anugerah tuhan.. aku ni bukan jenis yang mudah nak nangis..susah nak kuar air mata kecuali aku tgh sedih sgt2 @ tension sgt2.. tapi aku takleh nak tahan kalau dgr dia nyanyi lagu "Namunku Punya Hati".. sedih sangat.. seolah2 itulah perasaan dia yang sebenarnya wpun walau hakikat, dia mungkin tak faham sangat pun apa yang dia nyanyi tu.. lagi sedih kalau dia nyanyi ramai2 dgn kawan2 senasib dia.. Masya Allah, mmg menusuk kalbu..

tahun ni aku rasa mcm best sangat sbb untuk pertama kalinya aku nak bagi duit raya kat dia...!! mmg teruja sangat..aku tak harap yang lain..cuma aku harap dia sihat selalu..

aiyok...apsal ni..?kena stop dulu tulis psl dia..mata aku dah kelabu asap ni...

Wednesday, September 17, 2008

~Hatinya yang terluka..

Sakit hati.. Terasa hati.. Kecik hati.. Tersentuh hati…
Semua sekali ada...huhu..
Dah try takmau ada rasa camtu dalam hati.. Tapi tetap jugak nak terasa..

Hmmm..
Takpelah..Bukan salah sape2 pun sebenarnya..
Tapi saje aku nak sensitif yang bukan2..
Padahal benda simple jek..
Aku pun penah wat camtu kat dia.. Selalu..
Tapi bila aku yang terkena.. Aku jadi ter`emosi..
Aura tak berapa nak ok ari ni..

Ok.. ok..
Think positif k…

Saat kita tengah terasa hati dengan insan lain..mungkin insan tu sebenarnya dah lama terasa ati dengan kita..
Mungkin jugak saat kita berkecik hati dengan seseorang, mungkin dlm masa yang sama, ada org tengah makan ati dengan sikap kita..
Jadi beringat2 la..
Hidup kita ni takkan pernah sempurna..
Kita takkan dapat nak jaga hati semua orang…
Samada sengaja atau tak.. kita kena cuba terima dengan hati terbuka…
Dan berusaha la untuk menjaga hati org lain..
Terlajak perahu boleh undur (walaupun terpaksa lawan arus).. Tapi terlajak kata…??? Tak dapek den nak nolong… :)

Tuesday, September 16, 2008

~Indahnya bahagia..

*~~ B.A.H.A.G.I.A ~~*
::. ______________________________________________________________ .::
Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
::. ______________________________________________________________ .::



Orang kata, kalau tengah bahagia..boleh nampak pada air muka kita..
Ye la..benda ni kadang2 berkaitan dengan hormon gak..
Aura.. :)
Kalau tengah bahagia..tak ingat dah benda lain kan..
Asyik ingat yang indah2 je..
Hati pun tenang..
Berlapang dada..
Muka berseri..
Asyik tersenyum je..
Nak buat pape pun, always in a good mood..penuh ceria...
Tapi bukan semua orang rasa bahagia..
Mungkin jugak sebab rohani tak berapa sempurna..
Mana la tau kan..
Jadi pasakkan dalam diri..tunjangkan pada hati...
Nawaitu atas segala perbuatan, hendaklah kerana-NYA semata2..
peace...!!

Monday, September 15, 2008

~cerita pra-raya.. (part1)

Alhamdulillah..
Hari ni dah pun masuk 15 Ramadhan..
Semalam hari Ahad..konon2nya nak pi shoping raya kat Masjid Jamek & Jalan TAR.. Aiyok..punya la ramai manusia.. Aku pulak bukan berseorangan..tapi ber8..
Memula semangat bukan main..nak beli itu, nak beli ini..tapi bila dah jalan-jalan, jenguk-jenguk..tak tau nak beli apa..
Tapi dalam pada taktau nak beli apa, abis gak la dalam RM2++..heheh.. Sarung bantal untuk sofa, brooch, tudung & barang untuk bonda tersayang.. Dalam banyak2 brooch yang dibeli, satu pun takde aku punya, huuu..sebab dah beli sblm ni, poyo aje..

Sempat lagi 'main kejar-kejar' kat celah-celah orang ramai tu.. :p sape la tu...dah jalan jap,pusing tengok belakang..pastu jalan, pusing lagi..ada pulak "bodyguard" duk intai dalam diam..muka selamba jek..adehh.. Ada pulak adegan main sorok-sorok dalam kedai, heheheh... Konon-konon takde orang nampak la.. Padahal "bodyguard" tu dah perasan dari awal..


Then, tinggal aku berdua (sape ntah lagi sorang..?) je kat Jalan TAR tu...lelain semua dah balik umah..kepenatan... Aku pun penat gak, tapi still bersemangat masa tu..

Pastu Paan pulak baru sampai.. Sempat la pulak aku & dia temankan Paan belikan hadiah untuk kawan dia..kami bertiga jalan menonong, taktau nak menuju kemana.. Masuk Sogo, tengok manusia macam semut.. Ni 2nd time aku shoping kat KL dekat2 nak raya.. Tapi kali ni, lagi meriah ~pada pandangan aku la.. Pastu masuk pulak Pertama Complex.. Aku ni ngikut orang je..

Penat~~takmau dah datang shoping raya lagi untuk tahun ni..cukup dah dengan apa yang ada...tambah2 poket pun dah koyak rabak..



*~~ muhasabah ~~*

Dalam ramai2 manusia yang berpusu2 nak shoping raya, byk juga 'drama' yang berlaku... Sekadar mengambil iktibar sebagai manusia yang lemah..

Ada mak ayah yang bawak anak berderet2..bersemangat betul nak sambut raya..pada fikiran mak ayah ni, semua anak dipastikan dapat bahagian masing2 dengan adil.. Tapi ada jugak budak2 ni tak puas ati.. Nak lebih dari sepatutnya.. Sian jugak aku tengok..sian kat dua2 pihak..mak ayah & anak2.. Sian kat mak ayah sebab pening nak melayan.. Sian kat budak2 sebab dekat2 raya ni la masanya diaorang nak demand lebih2..

Pun begitu, sayu hati aku tengok peminta sedekah yang tangan dia tak lekang dari menadah rezeki.. Macam mana la agaknya nasib diaorg raya nanti.. Mana family diaorang..?? Mana diaorang tinggal..? Macam2 lagi yang aku terfikir.. Macam mana rasanya kalau takde tempat tinggal yang sempurna.. Mana nak menapak.. Mana nak menumpang kasih..

Hmm..stop here for today.. Will be continue.. :)

Saturday, September 13, 2008

~Tinta menulis...

:)
Senyumm..
Hari ni sabtu..sepatutnya tak keje..
Tapi sebab nak apply cuti raya tambahan punya pasal, ari ni aku amik bookoff.. Kalau tak, cuti raya aku cuma dua ari je la..huuu.. Mana aku nak menapak nanti... Abang aku ngan family dia dah sah2 balik kampung 27 sept lagi :p
Inipun 3 orang je datang keje..hehe... Ok la tu..kalau sorang jek..?? Terkemut2 la aku jawabnya..


Tapi punya la kesian..semua escalator tak jalan..adehh..
Melangkah la satu persatu tangga tu.. Dah tu, bahagian City Point pun tutup..huhu..malu pulak rasa sbb dengan penuh konfiden aku melangkah nak gi situ..
Lif yang 6 bijik tu, 1 je yang berfungsi... Memang kesian abis kat kitaorg bertiga ni.. Masuk opis je, gelap gelita..dengan aircond pun takde.. Muncul la makcik cleaner tu & cakap, kalau nak bukak lampu, kena report kat pengawal kat tingkat bawah...
Aiyok..nak kena turun tingkat 3 lagi ke??
Ingat tingkat 34 ni rendah ke..? Heheh...sabor, sabor.. Aku & fariza wat bodoh je..duk dalam gelap.. Nazim dah sampai, dia la yang dengan segala hormatnya dipersilakan turun bawah & jumpa pak guard..sib baik la bos kitaorg tu baik.. :)


Semalam, tetiba aku dapat satu mesej kat frenster.. Dari kawan lama.. :)


hmmm..
sush hati when i c u make a face like that..
can i do something that can make u smile....

Hehe..terkedu jugak aku dibuatnya masa mula2 bace.. Hmmm..muka aku nampak lain ek..?
Tapi alhamdulillah..aku gembira seadanya dengan kurniaan Allah pada aku saat ini.. Mana yang kurang, aku cuba tambah2kan dgn semangat yang aku ada.. Mana yang ada, hargai seadanya..
Cuma ye la...dalam hati, pandai2 la kita kawal sendiri.. InsyaAllah, sesusah mana pun diri ini, akan cuba usaha jugak supaya tak buat orang lain susah hati...tak akan susahkan org lain... Umur pun dah lebih dari suku abad, sampai bila nak menyusahkan orang lain kan..?
Apapun, thanx pada sape2 yang concern.. I'm really appreciate it..

Friday, September 12, 2008

~Hati Terdetik....

"ALLAH did not promise that life would be easy,
but HE did promise to go with you..
every step of your life,
with HIM by your side
(~_^)"
Allah tak penah menjanjikan yang hidup ni akan mudah dan sesempurna yang mungkin..
tapi Dia telah menjanjikan yang akan terus bersama kita, dengan setiap langkah kita..
tak kira dalam apa jua keadaan..
Alhamdulillah..ari ni dah masuk 12 ramadhan dan masuk hari ke 9 aku bergelar pekerja...pekerjaan yang memang ada relate dengan apa yang aku belaja selama ni...dalam bidang IT..
So far, so good...heheh..ni ler ayat selalu aku cakap kalau orang tanya "camner keje?"
Macam ni la...sama cam orang2 lain yang dah bekerja..
Cuma pada aku, sedikit special sebab aku masuk keje bebetul mencecah bulan puasa..2 Ramadhan..
Setakat ni, mengadap je la aku depan laptop opis ni..
Seminggu takleh access tenet, fuhh..sempit dunia rasanya..
Dah dapat id ni, apa lagi..beraya la..beserta emel domain pos..
Maka bermula idup aku dalam dunia SAP.. ~System Application and Product
Dan dengan ABAP.. ~Advanced Business Application Programming
Actually..aku tak sepenuhnya dlm software engineering..
Sebab aku tak terlibat dgn requirement and so on..
Database pun, mmg dah disediakan oleh orang lain..
Setakat ni yang aku faham (sbb belum faham sepenuhnya psl SAP & ABAP ni), aku banyak main dgn application report..
Next project, berkaitan dengan PosMel...huahuahua..
~Gerun...
Kat sini, aku dapat kawan baru..Sama lapor diri dengan aku..ada gak la kawan nak bercerita..staff lain pun ok, tapi diaorg cam bz la..sebab ada keje kan..
Paling tak sangka, nama pun dekat2 sama..Aku Hariza, dia Fariza..amik haa..
Tapi kat sini, aku lagi suka dikenali sebagai Akmar (",)
Kalau tak, abis pening opismate kitaorg ni..sekali panggil Fariza, Hariza yang berpaling..
Panggil Hariza, dua2 tak berpaling.. :p

Thursday, September 11, 2008

~new phase of life~

Bismillahirrahmaanirrahiim..
Dgn Nama Allah Yang Maha Pemurah..

Hari ni terbuka ati aku nak buat blog baru..
selama ni cuma kat frenster je..
tapi mcm ada gap..

first time writing..
nothing to say..
just welcome to myself..
peace (~_^)